Amanda Abbington, Martin Freeman Svet24.si

Zvezdnica z možem otrokoma zadala nepopravljivo ...

princ-charles, camilla-parker-bowles Svet24.si

FOTO: Princ Charles in Camilla ganjena do solz

anica miha bidar policija1 Reporter.si

Incident pred parlamentom: "Napiši mi kazen, boli...

protest, dijaki, sojenje, maribor Svet24.si

FOTO: Dijaknija na sodišče, Mariborčani na ulico

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče...

Profimedia princ Filip Odkrito.si

Nenavadna pogrebna želja princa Filipa

delovna-akcija, ana-praznik Njena.si

Delovna akcija: Tako se imajo, ko kamere ne ...

sta
sta
10 01.03.2021 16:52:37

Ilka ima DOVOLJ! Prevzemam odgovornost, izstopiti moram iz …

Ilka Štuhec je v krizi.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec z zadnjim tekmovalnim vikendom pred zaključkom sezone v Lenzerheideju ni zadovoljna. Težave, ki so nastopile v drugi polovici sezone in so se vlekle tudi čez minuli vikend v Val di Fassi, je potrebno odpraviti, sporočajo iz ekipe dvakratne svetovne prvakinje.

Rezultati, kot so 27., 20. in 41. mesto v Val di Fassi, nikakor ne morejo zadovoljiti apetitov Štuhčeve, ki ima precej višje cilje.

Začetek letošnje sezone je bil zelo obetaven, v Val d'Iseru in St. Antonu so Štuhčevo malenkosti in pičle desetinke ločile od zmagovalnega odra. Sledila je poškodba gležnja, nato težave s pripravami na svetovno prvenstvo in porušen ritem, kar je pomenilo padec forme in izgubo zaupanja ter samozavesti. Tekmovalni konec tedna v Val di Fassi je kot skupek in posledica vseh težav, ki so se nakopičile v zadnjem mesecu in pol.

"Jaz sem tista, ki pelje po progi, jaz sem tista, ki je junakinja v primeru uspehov, zato tudi jaz prevzemam svoj del odgovornosti za slabše rezultate, ki jih dosegam v drugi polovici letošnje sezone. Zmorem in želim višje, a zato bo potrebno spet narediti najprej korak nazaj, da bi potem lahko šla dva koraka naprej. Sama pri sebi moram določene zadeve razčistiti, kar bo pripeljalo do tega, da bom znova sproščena in si zaupala pri smučanju. Trenutna zavora je več kot očitna in ne bežim pred rezultatsko krizo. Želim si jo premagati ter se vrniti k takšnemu smučanju, za katerega sem še vedno prepričana, da sem ga sposobna," ne meče puške v koruzo nekdanja svetovna prvakinja.

Ob analizi letošnje sezone in pogledu v prihodnost Štuhčeva dodaja: "V primerjavi z lansko sezono so bili letos rezultati na začetku veliko boljši in bili smo na pravi, začrtani poti. Ta pot se je v drugi polovici sezone zabrisala in jo moramo spet poiskati. Začela bom sama pri sebi. Pred mano je še finale v Lenzerheideju, nato pa začetek priprav na prihodnjo sezono. Čim prej si moram zbistriti glavo in izstopiti iz vrtiljaka, v katerem sem se znašla v zadnjem obdobju. Trdo delo, osredotočenost, motivacija in zaupanje v svoje sposobnosti ter pravi material so dejavniki, ki me bodo pripeljali nazaj tja, kamor želim."

Na rezultat vplivajo številni dejavniki, zaporedje dogodkov v drugi polovici sezoni pa nikakor ni na strani ekipe Štuhčeve. V smučanju se mora za uspeh ujeti ogromno dejavnikov, ki lahko vplivajo na končni rezultat. O različnih situacijah, ki so vplivale na dosežke v drugi polovici sezone, in širši sliki, ki je potrebna za razumevanje marsikaterega smučarskega rezultata, je spregovorila tudi vodja ekipe Darja Črnko.

"Ne bežimo od dejstva, da so zadnji rezultati slabi. Dejstvo je tudi, da smučanje ni na najvišji možni ravni. Treba pa je pojasniti tudi, da gre za splet različnih dejavnikov, zaradi katerih po obetavnem začetku sezone nismo našli več pravega ritma. Prišlo je do okužbe z novim koronavirusom v ekipi, zgodila se je še poškodba gležnja, nastop z bolečinami v Crans Montani, izpustili smo Garmisch Partenkirchen, porušil se je načrtovan ritem tekmovanj in treningov," je razloge za slabše nastope opisala mama smučarke, ki pa niso edini.

"Spreminjali smo tudi določene stvari pri opremi, iskali drugačne nastavitve in material, ki so ji v preteklosti bolj ustrezali. Tudi ta konec tedna smo se vrteli okrog materiala in s tem povezanih občutkov. Ko tekmovalka nima pravega zaupanja v opremo, potem je v tako izenačeni konkurenci in majhnih razlikah, kot jih gledamo letos v hitrih disciplinah, težko priti do rezultata. Ko dodamo še odsotnost smučarske forme pri tekmovalki, ki je na koncu na progi in tekmuje, potem dobimo rezultat, kot smo ga imeli v Val di Fassi," je dejala Črnkova, ki pa v svojih pojasnilih ne išče izgovorov.

"To je realen pogled na položaj. Naša naloga je, da zadeve analiziramo in pripeljemo do rešitve. To velja tako za opremo kot samo smučanje. V prihajajočem obdobju nas vse, od tekmovalke do članov ekipe čaka veliko dela, da spet najdemo pravo formulo za uspeh. S temi dejstvi in mislijo gremo brez pritiskov v zaključek letošnje sezone ter priprave za naslednjo," se ne predaja Črnkova.

Naslednja preizkušnja Ilko Štuhec čaka sredi marca, ko je na sporedu finale svetovnega pokala v Lenzerheideju.

Značke: ilka-štuhec, kriza

Članki iz rubrike