favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 16.02.2021 18:17:02

Marta Bassino, Katharina Liensberger in Mathieu Faivre svetovni prvaki v paralelnem veleslalomu

Reuters
Z naknadno odločitvijo sta zmagovalki premierne izvedbe paralelnega veleslaloma obe finalistki, Italijanka Marta Bassino in Avstrijka Katharina Liensberger. V moški konkurenci je prvi svetovni prvak v paralelni disciplini na SP v Cortini d'Ampezzo postal Francoz Mathieu Faivre. Najboljša Slovenka Tina Robnik je bila peta.

Faivre je v velikem finalu premagal Hrvata Filipa Zubčića, ki je osvojil srebro, Švicar Loic Meillard pa je osvojil bron v malem finalu z Avstrijcem Alexandrom Schmidom.

V velikem finalu v ženski konkurenci pa sta bili zmagovalki obe finalistki. Najprej je kazalo, da je Italijanka Marta Bassino ugnala Avstrijko Katharino Liensberger, ki ji je sprva pripadlo srebro, a se je odločitev po naknadni odločitvi žirije spremenila zaradi naknadno določenega izenačenega izida v finalnem obračunu. Tako so na prvenstvu prvič po koncu tekmovalnega dneva podelili tri zlate kolajne. Francozinja Tessa Worley pa je v malem finalu ugnala Američanko Paulo Moltzan za bron.

Bassinova je Italiji kot gostiteljici prismučala prvo kolajno, prvo zlato na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo.

V izločilne boje se se prebili štirje Slovenci. Žan Kranjec je tekmovanje končal na 10. mestu, Štefan Hadalin je bil 15., Meta Hrovat pa je osvojila končno 16. mesto. Kranjec, Hadalin in Hrovatova so svoj nastop končali v prvem krogu bojev na izpadanje, osmini finala.

V današnjih kvalifikacijah so nastopili še trije Slovenci - Neja Dvornik, Andreja Slokar in Aljaž Dvornik, ki pa se niso prebili v glavni del tekmovanja.

V izločilne boje paralelnega veleslaloma so se uvrstili štirje Slovenci, Meta Hrovat in Tina Robnik z drugim in tretjim časom kvalifikacij ter Žan Kranjec in Štefan Hadalin s četrtim in 16.

Šestnajst najboljših v vsaki od konkurenc se je nato v osmini finala pomerilo v dveh paralelnih obračunih za napredovanje v četrtfinale.

Robnikova je v dveh obračunih pričakovano izločila novozelandsko izzivalko Piero Hudson. V četrtfinalu pa bila šele na slabši modri progi počasnejša od bronaste Worleyjeve, ki je napredovala s 26 stotinkami prednosti. Na rdeči progi je francosko tekmico prehitela za maksimalni čas pol sekunde.

Hrovatova je dobila vsaj na papirju težjo nasprotnico, kasneje zlato Bassinovo, ki je bila v kvalifikacijah zgolj 15. Po dveh vožnjah je v naslednji krog napredovala Bassinova, ki je nazadnje osvojila prvo italijansko kolajno na domačem SP.

Kranjca je Američan River Radamus na rdeči progi prehitel za devet stotink. Hadalinu se je proti kasneje četrtemu Avstrijcu Alexandru Schmidu v prvem obračunu primeril zdrs. Pred drugo vožnjo je imel pol sekunde zaostanka in je bil na koncu osem stotink počasnejši.

Mednarodna smučarska zveza je bila deležna številnih kritik. Pojavili so se celo očitki, da tekmovanje ni bilo regularno, kajti obstajala je očitna razlika med progama, saj je bila modra za sekundo počasnejša, kar je pomenilo neupravičeno prednost za tiste, ki so bili v posameznem krogu v drugem obračunu na hitrejši rdeči progi.

"Definitivno sem si želela zmagati in iti naprej. Na temu 'paralelcu' se lahko hitro obrne in prideš na stopničke. In na svetovnem prvenstvu štejejo samo stopničke," je dejala Robnikova, ki je s petim mestom poskrbela za najboljši slovenski dosežek na SP v Cortini.

Meta Hrovat, ki je bila po kvalifikacijah druga, več pričakuje od četrtkovega specialnega veleslaloma: "Trenutno sem razočarana, a moje smučanje je na visoki ravni in to me veseli."

Žan Kranjec je po težavah s hrbtom nastopil na svojem prvem tekmovanju v letu 2021: "Spet sem nazaj na tekmovanjih, malo sem začutil progo, na kateri bom vozil tudi veleslalom. Zdaj je fokus na veleslalomu v petek."

Štefan Hadalin, ki je zaradi bolečin v hrbtu izpustil alpsko kombinacijo in s tem obrambo srebrne kolajne s SP v Areju pred dvema letoma, pa je dejal: "Bil sem blizu, bila je ena manjša napaka, in na takšni paralelni tekmi je to nekaj stotink, ki ti odnesejo napredovanje."

Na SP v Cortini bo v sredo ekipna mešana paralelna tekma z začetkom ob 12.15 s štirimi Slovenci Ano Bucik, Andrejo Slokar, Rokom Ažnohom in Aljažem Dvornikom.

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike