testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 14.02.2021 13:18:11

Kriechmayr za stotinko ugnal Sanderja za zlato

Reuters
Prvi vrhunec svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo je pripadel Avstrijcem. Vincent Kriechmayr je svetovni prvak v smuku. Na progi Vertigine (Vrtoglavica) je kot prvi na startu postavil najboljši čas in ga ubranil do konca. Nemec Andreas Sander je zaostal zgolj stotinko za srebro. Švicarju Beatu Feuzu je pripadel boj za bron.

Zaostanek Feuza je na tretjem mestu znašal 18 stotink sekunde.

To je druga zlata kolajna na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo za Kriechmayrja. V četrtek je dobil že uvodno preizkušnjo prvenstva, moški superveleslalom na progi Vertigine.

Kriechmayr je naslov prvaka v kraljevski disciplini osvojil z najmanjšo razliko le stotinke sekunde v zgodovini moških na SP.

Na startu so bili trije Slovenci. Boštjan Kline je osvojil 15. mesto (+1,45). Uvrstitev v petnajsterico mu prinaša tudi dragocene točke za startni seznam za prihodnjo sezono svetovnega pokala.

Miha Hrobat je bil z zaostankom 2,20 sekunde 23. Savinjčan Nejc Naraločnik je svoj smukaški debi na SP tako kot na superveleslalomu končal pred ciljem, ni ujel naslednjih vrat, in je odstopil.

Šestinštirideseti zmagovalec smukov na svetovnih prvenstvih Kriechmayr je postal komaj tretji Zemljan, ki je na istem svetovnem prvenstvu zmagal v obeh hitrih disciplinah. Superveleslalom je bil prvič na sporedu SP leta 1987.

Devetindvajsetletni Avstrijec je zmagi na superveleslalomu na novi progi Vrtoglavica dodal še zmago v kraljevski disciplini. Pred njim je ta prestižni dvojček zmag v istem koledarskem letu uspel slovitemu rojaku Hermannu Maierju (1999) in prav tako slovitemu Američanu Bodeju Millerju (2005).


Švicar Pirmin Zurbriggen in Kanadčan Erik Guay sta prav tako osvojila naslova svetovnih prvakov v obeh hitrih disciplinah, vendar na različnih svetovnih prvenstvih.

Kriechmayr je postal prvi Avstrijec po Michaelu Walchhoferju in letu 2003 z osvojenim naslovom smukaškega svetovnega prvaka.

Na 46 smukih na svetovnih prvenstvih so Avstrijci najboljši s kar 17 svetovnimi smukaškimi prvaki, kar je ekipni rekord po številu naslovov svetovnega prvaka v posamični disciplini. Švicarji jih imajo 13.

Velik podvig je uspel Sanderju, ki je Nemčiji prismučal prvo smukaško kolajno po letu 2001 (Florian Eckert, bron). Enaintridesetletnemu smučarju je uspela skoraj popolna senzacija. Pred SP v svetovnem pokalu še ni bil na stopničkah, od prve zmage pa ga je ločila le stotinka sekunde oziroma 27 centimetrov na progi, dolgi 2610 metrov.

Lastnik treh zadnjih majhnih smukaških globusov Feuz, vodilni v aktualnem smukaškem seštevku svetovnega pokala, ni ponovil uspeha iz leta 2017, ko je na domačem SP v St. Moritzu osvojil svoj prvi in edini naslov prvaka. Je pa prišel do svoje še tretje kolajne na SP, prvo, tudi bronasto, je dosegel leta 2015.

Velikemu italijanskemu favoritu za zmago Dominiku Parisu, ki je bil najhitrejši na obeh treningih pred preizkušnjo, se nastop ni v celoti posrečil. Z zaostankom 65 stotink sekunde je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

V velikih težavah se je znašal eden od favoritov, Avstrijec Matthias Mayer, olimpijski prvak iz Sočija 2014, ki je na enem od zavojev zašel z linije in odstopil.

Na robu katastrofe je bil Francoz Maxence Muzaton, ki mu je raztegnilo smuči pri veliki hitrosti, padel je na roko, zatem ga je odbilo v zrak, a se je po skoraj popolnem obratu za 360 stopinj v slogu smučarjev prostega sloga ritensko obdržal na smučeh in brez hujših posledic tekmo končal zgolj z odstopom.

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike