900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 13.02.2021 14:37:33

Fiva in Naeslundova svetovna prvaka v smučarskem krosu

Reuters
Švicar Alex Fiva in Švedinja Sandra Naeslund sta nova svetovna prvaka v smučarskem krosu. Za 35-letnega Švicarja je zmaga na prvenstvu v švedskem Idreju Fjallu največji uspeh v karieri, 24-letna Švedinja pa je že bila svetovna prvakinja pred štirimi leti v Sierri Nevadi.

Fiva je doslej dobil 12 tekem svetovnem pokalu in tudi kristalni globus zmagovalca svetovnega pokala, na velikih tekmovanjih se ni nikoli uvrstil na stopničke, še najbližje temu je bil pred dvema letoma, ko je v kanadskem Solitudu zasedel četrto mesto.

Tokrat je v finalu premagal vse tekmece, še najbližje mu je bil branilec naslova Francoz Francois Place, očitno specialist za velike tekme, saj v svetovnem pokalu višje od tretjega mesta ni bil. Tretje mesto je zasedel Šved Erik Mobärg, za malo pa je prvo kolajno za Veliko Britanijo v tem športu zgrešil Oliver Davies.


Pri ženskah je 24-letna Švedinja Sandra Näslund, zmagovalka 15 tekem svetovnega pokala, ponovila uspeh izpred štirih let, domače svetovno prvenstvo pa je bila zanjo prva tekma sezone, saj se je pred njo poškodovala.

A svežina in poznavanje proge so ji prineslo prednost pred Švicarko Fanny Smith, ki je letos s 27. zmago postala najuspešnejša tekmovalka svetovnega pokala vseh časov. Svetovna prvakinja iz leta 2013 se je tokrat morala zadovoljiti z drugim mestom, tretja je bila Francozinja Alizee Baaron, četrta pa še ena Švicarka, mlada Talina Gantenbein.

Po dolgem času na svetovnem prvenstvu ni bilo slovenskega predstavnika, Filip Flisar, svetovni prvak iz leta 2015, se je letos upokojil.

Članki iz rubrike