Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
1 13.01.2021 15:58:09

TRNULJČICA se je končno zbudila

Andreja Slokar Flachau
Profimedia
Ajdovka je na prvi tekmi svetovnega pokala v tej sezoni nastopila na zadnji tekmi v letu 2020 na Semmeringu in presenetila vse, ko se je s številko 56. uvrstila na 16. mesto. V drugi vožnji je sicer odstopila, vendar je pustila res odličen vtis. Na slalomu v Flachauu pa je s 23. mestom prvič v karieri osvojila točke svetovnega pokala.

Andreja ima pri 23 letih za seboj že dolga leta treningov na smučeh. Ni v krogu tekmovalk za slovensko reprezentanco, temveč trenira s svojo ekipo, ki jo v veliki meri financira njen oče.
"Zdaj, ko gre, je super," se je nasmejala Andreja, ko smo jo zmotili v Flachauu, kjer je razložila, zakaj je zdaj prišla na veliko sceno: "V otroški smučariji sem bila kar uspešna, potem pa sem se malo izgubila. Mislila sem, da bo to, kar delam, dovolj tudi za naprej, pa ni bilo. Potrebovala sem sedem let, da sem ugotovila, da je treba delati več. Vse skupaj sem pogledala tudi z druge strani in spoznala, da bo treba dati malce več od sebe, če želim biti uspešna. Mislila sem, da bo vse prišlo samo od sebe, pa seveda ni. Sicer sem pridno delala, toda vedno je bilo vloženega malce manj truda, kot bi bilo treba. Tako sem bila navajena iz otroške smučarije, ko sem z omejenim delom dosegala uspehe. Zdaj pa sem se pripravila psihološko, izboljšala tehniko, tako da sem naredila korak naprej. Prišla sem do zaključka: ali dam vse od sebe ali pa ne bo nič." 
V sezoni 2020/21 je Andreja ekipo, s katero dela, okrepila. "V tej sezoni imam prvič v ekipi dva nova člana. Ogromno mi je seveda pomagal oče. Tudi vseh sedem let, ko nisem imela rezultatov, me je spodbujal, mi svetoval, tako da se mu moram zahvaliti, da sem sploh še v športu. Poleg tega sta tu Tomaž, ki je z mano že 17 let, in Severin Lipovšek, ki je z mano štiri leta in skrbi za telesno pripravo. Predvsem Severin mi je veliko pomagal pri psihološki pripravi." 
Andreja je s prvim in drugim mestom na slalomu evropskega pokala dobila zelo dobre točke Fis, kar ji bo precej izboljšalo startno številko. "Okoli 22. januarja. Točke se spreminjajo na dva tedna, potem pa bom imela startno številko nekaj čez 30."
V Semmeringu je po 16. mestu po prvi vožnji tudi v drugi nastopila napadalno in se ni peljala turistično, samo da bi osvojila prve točke. "Trener Božič mi je pred startom druge vožnje rekel: 'Andreja, če se boš tukaj samo smučala, boš na koncu žalostna, ker si boš očitala, da si zamudila priložnost. Lahko pa greš na start, smučaš tako, kot znaš, in potem bo, kar bo!' Ubogala sem ga in ... Prišla je napaka in sem odstopila. Ampak take napake delam tudi na treningu, tako da odstop zame ni bil presenečenje. Ko pa sestavim dobro vožnjo, potem sem res hitra."

andreja slokar
Andreja Slokar Semmering
Profimedia


Visoke startne številke Slokarjevi kljub vsemu delajo težave. "Razrite proge mi povzročajo preglavice. V zadnjem letu niti ne toliko, prej pa sem na razritih progah kot po pravilu odstopila. V tej sezoni je bolje, vendar še vedno delam veliko preveč napak – tako na dobrih kot na slabih progah."
Pričakovanja se niti niso pretirano povečala. "Ko smo začeli sezono, nisem pričakovala, da se bo dobro delo tako hitro poznalo. Računala sem, da bodo rezultati prišli naslednjo sezono. Že to, kar sem naredila doslej, je super. Moj prvi cilj v tej sezoni je še vedno evropski pokal."
Andreja si želi dobro peljati tudi veleslalom. "Res si želim dobro smučati tudi veleslalom. Poleti smo ga trenirali skoraj več kot slalom, toda v veleslalomu nisem tako samozavestna in potrebujem še nekaj časa."
Ajdovka se je v smučanju znašla bolj po naključju. "Bilo je precej nenačrtovano. Bila sem zelo energična deklica in energijo sem morala nekam usmeriti. Mama me je vpisala v smučarski klub, ker je pač poznala trenerja. Kmalu so prišli uspehi in postalo mi je všeč. In tako sem ostala. Zdaj sem tukaj, 18 let kasneje," se je spet nasmejala Andreja, ki prihaja iz športne družine. "Oče je bil v košarki in me razume." 

andreja slokar
SZS


Slokarjeva se na treningih z ekipo priključuje drugim ekipam, ker bi bilo predrago, če bi trenirali sami, saj je malo odprtih smučišč. "Mi si ne moremo privoščiti zakupa proge na smučiščih. Smučanje je drago in zelo sem vesela in hvaležna, da mi mnogi pomagajo, da lahko delam to, kar me veseli."
Morda bo že kmalu v A-reprezentanci. Na vrata je že potrkala ... "Nismo še prišli do tega in še z nikomer se nisem pogovarjala. Zdaj smo osredotočeni na smučanje in moj napredek." Kaj pa Cortina in svetovno prvenstvo? "Mislim, da so me prijavili za slalom in paralelni veleslalom," je dejala Andreja in izdala še eno stvar: "V paralelnih disciplinah sem pa hitra. Zelo hitra. V tej disciplini je treba tekmovati drugače in meni je všeč, če se neposredno bojujem s tekmico. To me podžge."
"Od kod zdaj rezultati? Vse, kar smo delali do zdaj, je obrodilo sadove. V zadnjem letu smo delo zastavili malce širše in to je kmalu prineslo rezultate. Sestavili smo ekipo, dodali dva človeka, ki sta zelo pomembna, in to je to. Trener je Boštjan Božič, serviser je Igor Plešivčnik, pri kondiciji ji pomaga Severin Lipovšek, vodja ekipe pa sem jaz. Od zveze sicer ne dobimo denarja, saj se znajdemo sami. Tak je dogovor in moram reči, da zelo dobro sodelujemo," pa je piko na i postavil Tomaž Bizjak, vodja Andrejine ekipe.
Po prvih točkah v svetovnem pokalu je bila kljub temu, da je bilo veliko napak na progi, Andreja zadovoljna: "Tekma v Flachauu je bila super, super pogoji in super vidljivost, super postavitev, meni pisana na kožo. Na žalost sem prvi tek smučala preveč previdno, drugi tek pa... Čez prelomnice nisem šla tako prepričljivo, kot bi lahko. Tam sem tudi naredila največ napak. Glede na rezultate in glede na to, kako smučam, nisem še tako samozavestna, kot bi marsikdo pričakoval. Dostikrat podvomim v svoje odločitve, tudi če grem na vse ali nič. Moja naloga zdaj je samo to, da izničim te napake in začnem malo bolj zaupati v sebe, v to kar znam."

Članki iz rubrike