evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 08.01.2021 08:03:40

Bo Žan KRANJEC ponovil uspeh kariere?! Danes ga čaka 'veleslalomski Wimbledon', Slovenec pa na start s ...

Reuters
Adelboden v Bernskem višavju bo danes prizorišče petega moškega veleslaloma v sezoni 2020/21. Gre za klasično prizorišče svetovnega pokala alpskih smučarjev, na katerem je 11. januarja lani kot prvi Slovenec na veleslalomski tekmi na tem prizorišču zmagal Žan Kranjec. Kranjec bo v prvi vožnji z začetkom ob 10.15 nosil startno številko štiri.

Osemindvajsetletnik je pred enim letom na progi Chuenisbärgli spisal eno najlepših smučarskih zgodb. Na prvi progi, ki jo je postavil slovenski trener Klemen Bergant, je zasedel šesti čas z zaostankom 24 stotink sekunde za vodilnim. V finalu pa je Slovenec z izjemno drugo vožnjo na meji odstopa v cilju prevzel vodstvo in nato v nadaljevanju odbil napade petih tekmecev ter dobil veleslalomsko klasiko, ki v belem cirkusu šteje največ.

Vodičan ni dobil le prestižne zmage, prvič v karieri si je nadel tudi rdečo majico vodilnega v seštevku discipline. Za Kranjcem je čustveno naporen mesec. Pred Alta Badio ga je sredi priprav iz Slovenije doletela vest o smrti očeta v delovni nesreči. V Alta Badii je nastopil na jubilejni stoti tekmi v svetovnem pokalu, a je bila to, kot je po tekmi opisal trener Bergant, zanj najtežja tekma kariere. Spominu na pokojnega očeta se je poklonil z napisom na čeladi: Oče, zate. Veleslalom na Gran Risi je končal kot deveti.

Kranjec se je v tej sezoni že zavihtel na zmagovalni oder, 5. decembra z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini, ko je bil počasnejši le od Hrvata Filipa Zubčića. Sölden je dobil Norvežan Lucas Braathen, drugi veleslalom v Santa Caterini je pripadel Švicarju Marcu Odermattu, v Alta Badii je slavil Francoz Alexis Pinturault, ki vodi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.



Kranjec je po štirih veleslalomih na petem mestu v seštevku discipline, ima 133 točk manj od vodilnega Odermatta.

Drugi Slovenec Štefan Hadalin bo svoj prvi veleslalomski finale v sezoni, ki se bo začel ob 13.15, napadal s številko 52.

V soboto bo na sporedu še en veleslalom, v nedeljo pa se bo konec tedna v Adelbodnu sklenil s slalomom.

Članki iz rubrike