državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

STA
STA
0 02.01.2021 13:56:30

LAMPIČEVA 11. z RUMENIM KARTONOM, toda kaj se dogaja s SLOVENSKO PRITOŽBO po petkovi KRAJI?

Profimedia
Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič je na drugi tekmi letošnje novoletne turneje za svetovni pokal v smučarskem teku, ki je potekala v Val Müstairju v Švici, na 10 kilometrov s skupinskim startom v klasični tehniki zasedla 11. mesto. Tako kot v petek na sprintu je tudi danes, a tokrat presenetljivo, zmagala Švedinja Linn Svahn.

Lampičeva je za zmagovalko zaostala 19,5 sekunde. Druga je bila Rusinja Julija Stupak z 0,7 sekunde zaostanka, tretja pa Jessie Diggins iz ZDA z desetinko večjim zaostankom (+0,8). Eva Urevc, druga Slovenka, ni nastopila. 

Dan po tem, ko je v sprintu osvojila šesto mesto, četudi je v cilju zaostala le za Svahnovo, je Lampičeva drugo tekmo v novem letu začela z rumenim kartonom. Tekmovalna žirija ji ga je dodelila in ji dosodila štiri mesta nižjo uvrstitev, ker naj bi v petek v zadnjem spustu pred ciljem ovirala domačinko Nadine Fähndrich, ki je padla, vendar šele po tem, ko je bila Slovenka že povsem pred njo.

Taka odločitev Mednarodne smučarske zveze (Fis) je bila zaradi dejstva, da Lampičeva ni mogla videti, kaj se je po prehitevanju dogajalo za njo, sprožila pritožbo slovenske vrste. Ta še ni dobila epiloga, Lampičevapa je priznala, da jo je tak razplet, po njenem jasnem mnenju nepravičen, še podžgal pred tekmo s skupinskim startom.

Lampičeva je bila na polovici, po dveh od štirih krogov, na 14. mestu, a le 5,7 sekunde za vodilno Digginsovo. Krog prej je bila 11., šesta in osma pa po prvih merjenjih na 0,8 in 1,2 kilometra. Po 7,5 kilometra je nazadovala na 15. mesto in bila tedaj že17,5 sekunde za vodečo Švedinjo Frido Karlsson, prva deseterica pa je bila še vedno v razmiku zgolj petih sekund.

Peterica je prišla v ciljni del povsem skupaj s Svahnovo kanček v ospredju. Švedinja, zmagovalka posebnega seštevka sprintov pretekle zime, je zdržala tudi zadnje napade tekmic in pokazala, da bo nanjo v prihodnje treba računati tudi na razdaljah.

Lampičeva je v skupini tekmovalk, ki so že med tekmo preveč zaostale za boj za stopničke, nato v zaključku pospešila in iz "njene" skupine je bila le Rusinja Tatjana Sorina, druga v skupnem seštevku pokala, v cilju pred njo.

"Bilo je res zabavno, za mano je res lepa tekma. Moj načrt je bil, da po prvih dveh krogih ostanem sveža, v zadnjem pa sem si rekla, da moram zmagati," je Svahnova strnila načrt po šesti zmagi v pokalu, prvi na razdaljah; prejšnje je dosegala zgolj v sprintih. S tem je tudi ohranila vodstvo v točkovanju turneje, 13 sekund zaostaja Digginsova, 18 pa tretjeuvrščena Karlssonova, tokrat četrta.

Lampičeva je pred nedeljsko tekmo na 10 kilometrov prosto zasledovalno v Val Müstairju v seštevku turneje s 40 sekundami zaostanka peta, v svetovnem pokalu pa je skupno šesta. Vodi Američanka Rosie Brennan, šesta na današnji tekmi. Lampičeva ima 301 točko, tako kot na petem mestu Therese Johaug, a slednja, tako kot njeni norveški kolegi in kolegice, ni prišla na Tour de Ski.

Članki iz rubrike