sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
5 01.01.2021 19:29:31

Primer Lampič ŠE NI KONČAN! Posnetki dajejo prav SLOVENKI – glejte, kaj sledi po ZAVRNJENI pritožbi!

Profimedia
Najboljša slovenska športnica leta 2020 Anamarija Lampič je na uvodni tekmi novoletne turneje v smučarskem teku v Val Müstairju v sprintu proste tehnike izgubila drugo mesto.

Vodstvo slovenske reprezentance v teku na smučeh je danes po odločitvi tekmovalne žirije na finalu sprinta v skladu s pravili Mednarodne smučarske zveze (Fis) na prizorišču tekme vložilo pritožbo, ki pa jo je Fis zavrnila. Tako je obveljala odločitev, da se Lampičeva uvrsti na šesto mesto.

Pri odločitvi je žirija tekmovanja uporabila pravila Fis, ki opredeljujejo prehitevanje med tekmo. V skladu s pravili ima Smučarska zveza Slovenije zdaj dodatnih 48 ur za pritožbo na odločitev tekmovalne žirije, kar bo takoj, ko prejme pisno odločitev Fis, tudi storila, so napovedali pri SZS.

Pri SZS menijo, da imajo naslednje argumente: Anamarija Lampič je že prehitela švicarsko tekmovalko, ko je prišlo do nenamernega stika. Tekmovalec lahko med prehitevanjem po smuku (ki ga zaradi velike hitrosti in s tem zmanjšane možnosti zavestnega obvladovanja gibanja ni mogoče primerjati s tekom na ravnini) zagotavlja svoj način vožnje v skladu s pravilom 343.10.2, dokler s telesom varno ne prehiti tekmeca, pri čemer je pomembno, da je tekmovalec zaradi velike hitrosti osredotočen na svoj tek.



Tako se lahko ravna le po lastnih občutkih, kar pomeni, da po prehitevanju ne more zavestno nadzorovati položaja tekmeca za seboj in postavitve zadnjega dela svojih smuči med zavojem, so zapisali pri SZS.

V takšnem primeru tekmovalec zavestno ne more več voziti v skladu z omenjenim pravilom, menijo pri SZS, in tekmecu za seboj ne more zagotavljati popolnoma varne vožnje v zavoju. V času prehitevanja je Lampičeva ravnala v skladu s pravilom, zato pri SZS menijo, da v tem primeru uporaba omenjenih pravil Fis ni bila pravilna.

Druga tekma turneje Tour de Ski bo prav tako v Müstairju, kjer bodo v soboto ob 12.30 pripravili tek na 10 kilometrov klasično za ženske in ob 14.45 na pet kilometrov daljši razdalji za moške.

Članki iz rubrike