petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

STA
STA
0 25.12.2020 10:31:56

NOVOLETNA TURNEJA pred vrati! Tole so glavni FAVORITI, tole pa načrti SLOVENCEV!

Reuters
V ponedeljek se bo v Oberstdorfu za skakalce po svetovnem prvenstvu poletov v Planici začel drugi vrhunec letošnje zime, novoletna turneja štirih skakalnic. Prvi favorit za zlatega orla, ki sta ga od Slovencev doslej osvojila Primož Peterka in Peter Prevc, je petkratni zaporedni zmagovalec tekem svetovnega pokala Norvežan Halvor Egner Granerud.

Kdo bo naslednik Poljaka Dawida Kubackija, ki je lani osvojil 68. novoletno turnejo, bo sicer znano šele 6. januarja, ko bodo skakalci opravili vse štiri postaje turneje - Oberstdorfu (29. decembra) sledijo še Garmisch-Partenkirchen (1. januarja 2021), Innsbruck (3.) in Bischofshofen (6.). A brez dvoma je prvi favorit svetovni podprvak iz Planice ter prvak z norveško ekipo Granerud, ki je v svetovnem pokalu nanizal pet zaporednih zmag.

"Zelo sem zadovoljen. Sicer še ne delam najboljših skokov, a rezultati so vseeno tu. Bomo videli, kako bo na novoletni turneji, ampak zagotovo se bom potrudil za najboljše skoke," je po peti zmagi v nizu dejal 24-letni Norvežan, ki nosi tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.

A vnaprej se ne bodo predajali niti v nemškem, avstrijskem in poljskem taboru, ki imajo prav tako velike načrte za nemško-avstrijsko turnejo. Ta bo letos posebna tudi zato, ker bo v luči boja proti novemu koronavirusu - kot vse tekme do zdaj - potekala brez gledalcev. Tradicionalna turneja je bila vsako leto vnaprej razprodana, tokrat bodo skakalce spremljale prazne tribune, ki pa so jih že vajeni.

V boj za skupno zmago se odločno podajajo tudi Nemci na čelu z lani drugim v seštevku turneje in novopečenim svetovnim prvakom v poletih Karlom Geigerjem. Ta je sicer generalko za turnejo v Engelbergu moral izpustiti zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus in vprašanje je, kako pripravljen bo pričakal uvod v Oberstdorfu. Poleg Geigerja ima visokoleteče načrte tudi Markus Eisenbichler, drugi najboljši skakalec to zimo.

Kot je dejal trikratni svetovni prvak iz Seefelda 2019, na uvodni postaji "vedno dobro skače". "Všeč mi je skakalnica v Oberstdorfu. Resnično se veselim turneje. Tam bom napadel," je lov na zlatega orla napovedal Eisenbichler, ki bi lahko postal prvi Nemec z zmago na turneji po Svenu Hannawaldu leta 2002.

V avstrijskem taboru, kjer so razburkali skakalni svet z novico, da v ekipi za turnejo ne bo rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu (53) in dvakratnega dobitnika zlatega orla Gregorja Schlierenzauerja, letos sicer odkrito ne napovedujejo pohoda na vrh. Ekipi se je sicer po zdravstvenih težavah, najprej zaradi covidne bolezni, nato zaradi bolečin v hrbtenici, spet kot prvi adut pridružil lanski zmagovalec sezone Stefan Kraft.

Zaradi težav na začetku sezone je Kraft krepko znižal pričakovanja za turnejo. "Seveda se na turnejo odpravljam kot nekakšen paket presenečenja. Priprave so bile jasno daleč od tega, kar bi si želel," je dejal 27-letni Avstrijec, ki je 12-dnevni premor zapolnil s treningi v Seefeldu.


"želel sem preizkusiti, kako se telo odziva. Prvi občutki so pozitivni. Preprosto imam mišična neravnovesja, ki so se z leti nakopičila in letos je ta 'mehurček' počil. A mislim, da smo dobro sanirali težave," je za avstrijsko agencijo Apo še dejal Kraft.

Skupno zmago bo branil Kubacki, ki je lani postal tretji Poljak po Adamu Malyszu (2001) in Kamilu Stochu (2016, 2017), ki mu je uspela skupna zmaga na tradicionalno prvem, letos pa drugem skakalnem vrhuncu sezone. Poljaki imajo poleg Kubackega še dva močna in izkušena aduta, Piotra Žylo in Stocha, medtem ko je ta teden na državnem prvenstvu dobro formo pokazal in vse ugnal Tomasz Pilch.

Slovenski skakalci so lani izpolnili glavni cilj strokovnega štaba, ki je začrtal enega skakalca med najboljšo osmerico. Lani je takšen dosežek uspel kar dvema, saj je Domen Prevc 68. turnejo končal na sedmem mestu, Peter Prevc pa na osmem.

Po pretresih sredi SP v Planici je mesto glavnega trenerja slovenske reprezentance prevzel Robi Hrgota, iz ekipe pa je bil začasno izključen Timi Zajc, ki jo je odnesel le z opominom. Po državnem prvenstvu je Hrgota dokončno imenoval šesterico, ki bo nastopila na 69. turneji.

Anže Lanišek, ki je v sredo ubranil naslov slovenskega prvaka, Peter Prevc, Bor Pavlovčič in Žiga Jelar so imeli nastop zagotovljen že pred časom, Cene Prevc si ga je priskakal z dobrimi nastopi v Engelbergu, po DP pa je mesto v reprezentanci dobil še Domen Prevc, ki je glavnega trenerja Hrgoto prepričal z dobrim nastopom na DP.

"Naš glavni cilj turneje so konstantni skoki, da bi fantje mirno začeli tekme. Seveda pričakujem, da bomo v Oberstdorfu nadaljevali na tej ravni, kot smo končali v Engelbergu in nenazadnje tudi ta teden na državnem prvenstvu. Želimo si ohranjati raven skokov skozi tekme, če se pa da še kaj nadgraditi, bomo veseli," je v pogovoru za STA dejal Hrgota in dodal, da je osnoven rezultatski cilj uvrstitev enega skakalca do desetega mesta.

"Mislim, da imamo zelo močno ekipo, dobro pripravljeno, katere vlečni konj z dosežki je ta čas Lanišek. Nehvaležno je napovedovat rezultate, treba je biti zbran na skoke. S takšnim načinom razmišljanja smo v Švici nenazadnje daleč prišli, ko smo imeli šest fantov med 20, kar je vrhunsko. Seveda so apetiti in želje ob dobri formi višji, želimo si kakšne stopničke, a pomembneje je, da je čim manj padcev v formi. Ter da fantom zdravje dobro služi," je še povedal selektor, ki bo vsaj za nemški del turneje vztrajal z isto šesterico.

"Če bo vseh šest fantov na obeh tekmah v finalu, nimamo česa menjati. Če bi imel kdo slučajno težave, bomo o tem razmišljali po Garmischu. Prvi v čakalnici je ta čas Tilen Bartol," je razkril Hrgota, ki je fantom dal prosto na božič, v soboto jih čakata še testiranje na novi koronavirus in krajši trening, v nedeljo zjutraj pa se že odpravijo v Nemčijo.

Članki iz rubrike