zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 21.12.2020 14:36:36

Zenhäusernu prvi slalom sezone, dosežek Vajdiča nedosegljiv za Hadalina

Reuters
V Alta Badii je bil po dolgih 318 dneh na sporedu svetovnega pokala alpskih smučarjev znova moški slalom. Zmagovalec prvega moškega slaloma sezone 2020/21 je Švicar Ramon Zenhäusern, ki se je na najvišjo stopničko zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Edini slovenski finalist Štefan Hadalin je točke osvojil z 20. mestom.

Organizatorji v Alta Badii so imeli obilico težav pri preparaciji proge, tako da razmere niso bile pogodu tekmovalcem, ki so vajeni smučati po najtrših podlagah.

Najhitrejši čas prve vožnje je postavil tekmovalec s številko 10 na startu, predstavnik Italije Alex Vinatzer (54,73). Drugi je bil Švicar Daniel Yule (+ 0,27), tretji Avstrijec Michael Matt (+ 0,36).

V finalu so se razmere povsem premešale na novo. Najbolje jih je izkoristil Zenhäusern (1:45,43), ki je na svoji prvi tekmi sezone prišel do druge slalomske zmage v svetovnem pokalu po lanskem zmagoslavju na pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Na drugo in tretje mesto sta se zavihtela Avstrijca Manuel Feller (+0,08) in Marco Schwarz (+0,12). Feller je bil po prvi vožnji 13., Schwarz pa deseti.

Tudi po današnjem slalomu ostaja Bernard Vajdič najboljši slovenski slalomist na progi Gran Risa, ko je pred 14 leti slalom v Alta Badii končal na devetem mestu.

Od slovenske trojice se je v finale prebil le Hadalin. V nedeljo je v prvi vožnji veleslaloma padel in takoj po padcu čutil nekaj bolečin v kolenu, prvi slalom sezone pa je odprl s številko 21. Ob prihodu v cilj je za vodilnim domačinom zaostal 1,40 sekunde za takrat 14. čas.


Do konca je izgubil še tri mesta za končno 17. izhodišče za finalno vožnjo, v kateri pa svojega izhodišča ni izboljšal.

V zgodnjem delu proge je bil še konkurenčen takrat vodilnemu Švedu Kristofferju Jakobsenu, najhitrejšemu na drugi progi, vendar pa je v spodnjem delu po zadnjem merjenju vmesnega časa izgubil hitrost in v cilj prismučal z zaostankom 32 stotink sekunde, kar je pomenilo takrat šesti čas.

Seveda pa je Vrhničan le še drsel po lestvici navzdol in na koncu svojo uvrstitev z zaostankom 1,18 sekunde poslabšal za tri mesta.

Aljaž Dvornik je bil z zaostankom 4,69 sekunde na predzadnjem 54. mestu med uvrščenimi prepočasen za drugo vožnjo.

Žan Kranjec, za katerim so čustveno naporni dnevi po smrti očeta, je bil v slalomu, ki kot izrazitemu veleslalomistu ni njegova primarna disciplina, s številko 32 zelo dobro na poti. Po drugem merjenju vmesnega časa pa je naredil klasično napako, zgrešil je vratca ter ostal brez uvrstitve.

Karavana bo predbožično turnejo po Dolomitih sklenila v torek z nočnim slalomom pod žarometi v Madonni di Campiglio, kjer je Hadalin 8. januarja letos s sedmim mestom vpisal svoj najboljši slalomski dosežek v konkurenci svetovnega pokala.

Do konca leta bosta nato na sporedu le še hitri disciplini, ko bo Bormio 28. in 29. decembra v znamenju superveleslaloma in smuka na Stelviu.

Članki iz rubrike