podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
1 13.12.2020 17:57:15

ŠOK ZA ČATRA! 'Upam, da ne bom ničesar ...'

Reuters
Slovenski alpski smučar Martin Čater je senzacionalni zmagovalec prvega smuka sezone 2020/21 svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Na smuku presenečenj v Val d'Iseru je 27-letnik osvojil svojo krstno zmago na tekmah najvišje kakovostne ravni. Ko je prevzel vodstvo, je bil tudi sam v šoku in ni mogel verjeti, da bo oziroma da je zmagal. Popolno presenečenje mu je uspelo s startno številko 41. Oblekel je tudi rdečo majico vodilnega v smuku.

"Še vedno ne morem verjeti. Zdelo se mi je, da sem bil hiter, uspela mi je res dobra vožnja, a še vedno nisem verjel, da bo dovolj za zmago," je na novinarski konferenci po tekmi dejal novi zmagovalec v kraljevski disciplini. "Zapadlo je veliko snega in organizatorji so se res potrudili, da so pripravili odlično progo, brez grbin, gladko, dejansko idealno, saj sem imel tudi s tako visoko številko zelo dobre pogoje," je dejal.

Čater si ni mislil, da bo ob prihodu v cilj prevzel mesto vodilnega: "Pričakoval sem dobro uvrstitev, a nisem mogel pričakovati, da bi lahko moja vožnja zadoščala za prevzem vodstva. V cilju sem bil zato najprej nekoliko v šoku, ko sem videl, da sem v zelenem. Neverjetni občutki. Upam, da ne bom ničesar spreminjal za naslednjo tekmo in bom ohranil fokus," je še dejal Čater.

Ob tem je dejal, da je v minuli sezoni čutil veliko pritiska. Tokrat pa se je nekako znebil tega in uspela mu je res popolna vožnja. "Vedel sem, da dobro smučam, tako superveleslalom, smuk, tudi malo slaloma, samo moral sem to prikazati tudi na tekmi."



Čater je tretji slovenski zmagovalec moških smukov za svetovni pokal v alpskem smučanju po Andreju Jermanu in Boštjanu Klinetu. Pred Čatrom je bil nazadnje na najvišji smukaški stopnički Kline, ki je 24. februarja 2017 slavil v Kvitfjellu.
Čater je moštvenega kolega, s katerim je v ekipi, celo včeraj vprašal, kaj je naredil, da je zmagal. "Pa mi ni mogel podati odgovora, dejal je le, da moram to ugotoviti sam. Danes sem. Upam, da bom ostal na vrhu, ker je res lepo."

Osmoljenec sobotnega superveleslaloma je danes izkoristil odlične razmere in z visoko startno številko prehitel vse. Celjan do nedelje, 13. decembra, še ni bil boljši kot osmi, na naslednji smukaški tekmi v Val Gardeni naslednjo soboto pa bo nosil rdečo majico vodilnega v posebnem smukaškem seštevku.
Čater na uradnih dveh treningih ni bil v ospredju, vpisal je 22. in 23. čas. Na sobotnem superveleslalomu je celo ostal brez točkovnega izkupička. Zaradi padca tekmovalca pred njim in dolge prekinitve ter močnega sneženja je imel precej počasnejšo progo in ni imel nikakršnih možnosti za uspeh. A danes je dobil vse poplačano z obrestmi.

V zadnjem obdobju naš najuspešnejši alpski smučar v hitrih disciplinah, ki je vedno kazal izjemni talent, nekdanji njegov trener Peter Pen ga je celo po slogu primerjal s slovitim švicarskim asom Beatom Feuzom, je imel tudi veliko težav s poškodbami. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Areju si je poškodoval koleno pri drugem smukaškem treningu, zaradi česar je moral pod kirurški nož. A se je Čater vrnil še močnejši.

Članki iz rubrike