Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

STA
STA
0 07.12.2020 15:13:11

NORA DRUGA VOŽNJA na veleslalomu svetovnega pokala! Z 21. skočil na tretje mesto!

Profimedia
Švicar Marco Odermatt je zmagovalec tretjega moškega veleslaloma sezone 2020/21 svetovnega pokala v alpskem smučanju.

V Santa Caterini Valfurvi je ubranil prednost iz prve vožnje za prvo švicarsko zmago na veleslalomih v desetih letih. Prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec je po drugem mestu v soboto današnji veleslalom končal na 19. mestu. Drugo mesto je osvojil Američan Tommy Ford (+0,73), zmagovalec sobotne preizkušnje Hrvat Filip Zubčić (+0,75) je na tretje mesto skočil po 21. času prve vožnje.

Slovenski veleslalomski as je v soboto po vodstvu v prvi vožnji v finalu zaostal zgolj 12 stotink sekunde za Zubčićem. Tudi tokrat je Slovenec v finalu branil prednost pred Hrvatom in tudi tokrat se mu na koncu ni izšlo po načrtih, čeprav je bil zelo dobro na poti.

Prednost štirih desetink, ki jo je pred Hrvatom prinesel iz prve vožnje, mu je uspelo ohraniti v zgornjem delu proge Deborah Compagnoni, a sledila je malo večja napaka, ki mu je vzela veter v jadra za spopad s položnejšim finalnim delom. Skozi cilj je zapeljal z zaostankom 80 stotink sekunde za takrat deseti čas finalne vožnje (vmesni časi: -0,43; -0,40; +0,02). Njegov končni zaostanek je znašal 1,55 sekunde.

Zubčić po prvi vožnji ni bil niti v najhitrejši dvajseterici, a je v finalu prevzel vodstvo in letvico postavil zelo visoko. Hrvata je uspel preskočiti šele Ford, ki je bil hitrejši za pičli dve stotinki sekunde. Pred oba se je nato uspel zavihteti Odermatt, ki je Švici priboril prvo veleslalomsko zmago na moških tekmah v zadnjem desetletju. Pred Odermattom je bil zadnji Švicar na najvišji stopnički zmagovalnega odra na moških veleslalomih v svetovnem pokalu Carlo Janka 5. marca 2011 v Kranjski Gori. Triindvajsetletni Odermatt je osvojil še drugo zmago na najvišji ravni, potem ko je lani decembra dobil superveleslalom v Beaver Creeku.

Kranjec je bil po prvi vožnji 11. (+0,85). Novi sneg, ki je zapadel ob koncu tedna in zaradi katerega so tekmo prestavili z nedeljo na ponedeljek, je predrugačil snežno podlago ter jo nekoliko zmehčal. V teh pogojih pa se najboljši slovenski veleslalomist ni najbolje znašel.
Pred Kranjcem sta zdaj ključni tekmi, na katerih lahko naredi razliko v primerjavi s konkurenco, Alta Badia 21. decembra in Adelboden z dvema veleslaloma 8. in 9. januarja. Januarja je Kranjec osvojil prestižno zmago v Adelbodnu, ko je za premierno zmago pod Bernskim višavjem ugnal prav Zubčića. Leži mu tudi Alta Badia, kjer je bil dvakrat tretji.



Kranjec ima po štirih tekmah 134 točk za sedmo mesto v skupnem seštevku, sedmi je tudi v seštevku discipline. Na prvem mestu skupnega seštevka se je Odermatt z 240 točkami izenačil s Francozom Alexisom Pinturaultom. Odermatt, ki je bil na stopničkah na vseh treh veleslalomih od začetka sezone, je vodilni v seštevku discipline.

Na startu prve vožnje je bil tako kot v soboto Štefan Hadalin s startno številko 54. V soboto mu je napaka pred ciljem speljala finale, tokrat pa je bil z zaostankom 2,26 sekunde na 41. mestu prepočasen za še en nastop.

"Danes se žal niti Žan niti Štefan nista najbolje znašla. Žan je sicer v drugi vožnji poskušal in se je lotil malenkost drugače, ampak se mu je zgodilo kar veliko stvari. V tej zgoščeni konkurenci je od drugega mesta do Žana osem desetink sekunde, ki jih je zagotovo izgubil s svojo napako. Žal vsak dan ne moremo biti pri vrhu, vemo pa, da tako Žan kot Štefan smučata dobro in sem prepričan, da bo že na naslednji tekmi drugače," je ponedeljkovo dogajanje ocenil trener Slovencev Klemen Bergant.

Kranjec je imel na tekmi višje cilje: "Z današnjo tekmo nisem zadovoljen, sem si želel več. V obeh vožnjah so bile tako dobre kot slabe stvari, žal pa samo s pol dobre vožnje na tako lahkem terenu ne moreš pričakovati vrhunskega rezultata. V soboto vrhunski rezultat, danes žal ne. Prikazal sem nekaj dobrega smučanja, to bom prenesel naprej in skušal na naslednjih tekmah pokazati spet najboljše."

"Podrobne analize žal ne morem dati, ker še nisem videl posnetkov. Imel sem občutek, da sem razvil neko konstantno hitrost, nisem pa sledil tempu smučanja in naredil nekaj usodnih manjših napakic, ki pa ti v tej ravnini vzamejo ogromno časa in tempa, kar pa se v cilju pozna," je pojasnil Hadalin.

Članki iz rubrike