kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 29.11.2020 15:45:31

Norvežana Johaugova in Klaebo v Ruki spet prva, Lampičeva 19. (dopolnjeno)

alesfevzer.com
Norvežana Therese Johaug in Johannes Hoesflot Klaebo sta zmagala na zasledovalni tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v finski Ruki. Na 10 km v prosti tehniki je edina slovenska predstavnica Anamarija Lampič končala na 19. mestu (+2:24,2), dve mesti nižje kot dan prej.

Med tekačicami je bila druga Rusinja Tatjana Sorina, ki je za Johaugovo zaostala 47 sekund, tretja pa Švedinja Ebba Andersson (+48,6). 


Johaugova je zanesljivo ubranila prvo mesto, ki si ga je pritekla v sobotnem teku v klasičnem koraku. S tem je prevzela tudi vodstvo v seštevku svetovnega pokala, Lampičeva je 17. in je zabeležila najboljši uvodni sezonski uvrstitvi v Ruki.

"Tekma je bila res zelo, zelo zanimiva. To je moja najslabša disciplina. No, vsako leto gre na bolje, vsako leto sem boljša. Vidi pa se, da smo letos dekleta res zelo skupaj in da so tekme zelo zanimive. Res se boriš do zadnjega metra. Moram reči, da sem se danes zapodila na polno, šla sem za puncami," je nastop v Ruki strnila Lampičeva.

Praktično ves čas tekme se je gibala okrog 18. mesta, na koncu pa se je prav zanj pomerila s Švedinjo Anno Dyvik. Po prihodu v cilj sta bili tekmici poravnani, fotofiniš pa je odločil v prid Švedinje.

"V drugem krogu sta me ujeli Američanka in Avstrijka, želela sem teči z njima, a nisem zdržala tega tempa. Dva kroga sem nato tekla sama, in to zelo dobro. Borila sem se, grizla, gledala naprej, da izgubim čim manj stika. Na koncu pa me je res skupina po spustu ujela in imele smo sprint do cilja. Mislila sem, da bom Švedinjo lahko prehitela, a je bila na žalost nekaj centimetrov pred mano. Skupina je zagotovo hitrejša, toda to je bil danes zelo, zelo dober trening zame. Vidi se napredek od lanskega leta, mislim, da gre vsako leto bolje, in s tem dosežkom sem zelo zadovoljna," je še dejala Lampičeva.

Na zasledovalni tekmi tekačev na 15 km prosto ni bilo slovenskih tekačev. Klaebo je imel v soboto dobrih 15 sekund sekund prednosti pred tekmeci, dan pozneje pa je dobil tekmo v samem finišu.

Za sedem desetink je ugnal branilca velikega kristalnega globusa Aleksandra Boljšunova iz Rusije, tretji je bil še drugi Norvežan Emil Iverson s tremi sekundami zaostanka. Takšna razvrstitev kot na tekmi je tudi v seštevku pokala.

Slovenska trojica danes ni tekmovala. Janez Lampič in Luka Markun sta pred tem ostala brez točk pokala, Eva Urevc pa jih je v petek dobila nekaj na sobotnem sprintu, potem pa zaradi slabšega počutja naslednja dva dneva ni nastopila.

"Občutki so nekoliko mešani. Vidi se, da Lampičeva vsako leto napreduje, vsako leto izboljša skupno mesto. Po drugi strani sem vesel, da je Eva prišla nazaj v sprintu po enoletni odsotnosti. Žal je imela včeraj nekaj težav na ogrevanju, počutje je bilo malce slabše in smo se preventivno odločili, da ne starta. Janez bi bil ob malenkost boljših smučeh v petek, ko smo imeli težavo z oprijemom, v trideseterici. Vsaj po mojem videnju je bil za to zrel in tega mi je žal, ker bi bila potem slika drugačna. Kar se tiče razdalje, pa vemo, da pri fantih v tem trenutku nimamo tekmovalca, ki bi lahko bil konkurenčen," je uvod v sezono pospremil glavni slovenski trener Nejc Brodar.

Konec naslednjega tedna predvidenih tekem pokala v Lillehammerju ne bo, saj so v olimpijskem mestu iz leta 1994 tekme zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali, naslednje bodo spet 12. in 13. decembra v švicarskem Davosu.

Izidi, 15 km prosto zasledovalno, moški:
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)        35:09,8
 2. Aleksander Boljšunov                     +0,7
 3. Emil Iverson (Nor)                        3,0
 4. Christer Hans Holnud (Nor)               19,5
 5. Iivo Niskanen (Fin)                      27,3
 6. Andrew Musgrawe (VBr)                    27,7
...

- svetovni pokal (3):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)            296
 2. Aleksander Boljšunov                      257
 3. Emil Iverson (Nor)                        239
 4. Christer Hans Holnud (Nor)                176
 5. Andrew Musgrawe (VBr)                     148
 6. Iivo Niskanen (Fin)                       147
...

- 10 km prosto zasledovalno, ženske:
 1. Therese Johaug (Nor)                  25:06,2
 2. Tatjana Sorina (Rus)                    +47,0
 3. Ebba Andersson (Šve)                     48,6
 4. Frida Karlsson (Šve)                     50,8
 5. Rossie Brennan (ZDA)                     52,5
 6. Marie Helene Frossesholm (Nor)           54,8
...
19. Anamarija Lampič (Slo)                 2:24,2

- skupni vrstni red (3):
 1. Therese Johaug (Nor)                      301
 2. Tatjana Sorina (Rus)                      252
 3. Ebba Andersson (Šve)                      203
 4. Frida Karlsson (Šve)                      188
 5. Rossie Brennan (ZDA)                      177
 6. Linn Svahn (Šve)                          166
...
17. Anamarija Lampič (Slo)                     70
41. Eva Urevc (Slo)                             5

Članki iz rubrike