Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 22.11.2020 19:38:02

Rumene majice vesel kot božiča

Reuters
Nemški smučarski skakalec Markus Eisenbichler je zmagovalec prve posamične tekme 42. sezone svetovnega pokala v poljski Wisli. Za dvojno nemško zmago je z drugim mestom poskrbel še Karl Geiger. Anže Lanišek, ki je vodil po prvi seriji, je izpustil priložnost za stopničke in kot najboljši med štirimi slovenskimi finalisti končal na šestem mestu.

Organizatorji so morali danes zaradi težav z vetrom odpovedati poskusno serijo. Veter je krojil nastope skakalcev tudi v prvi in finalni seriji. Žrtev slabih razmer je bil že v prvi seriji tudi lanski zmagovalec svetovnega pokala in sobotni zmagovalec z ekipo Avstrijec Stefan Kraft.

Nemčija pa je na uvodnem prizorišču sezone, ki so ga zaznamovali strogi koronski ukrepi, prazne tribune, medosebna razdalja in maske - nekaj na skoke norih poljskih navijačev je sicer glasno navijalo v gozdu ob skakalnici -, danes prišla do dvojne zmage za sanjski začetek, saj sta kot številka 1 in 2 končala Eisenbichler in Geiger.

"Tega nisem pričakoval. Resnično sem vesel, da lahko slavim drugo zmago v svetovnem pokalu v karieri," se je s stisnjenimi pestmi v izteku skakalnice Adama Malysza veselil prvi zmagovalec sezone.

"To so bile moje velike sanje, da oblečem rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Prvič v življenju mi je to uspelo. Rumene majice sem vesel kot božiča," je bil po zmagi navdušen svetovni prvak Eisenbichler.

Njegovega navdušenja nista delila zmagovalec kvalifikacij in večkratni zmagovalec Wisle domačin Kamil Stoch ter zmagovalec sezone 2019 Japonec Ryoyu Kobayashi, ki sta si po slabih predstavah v spremenljivih razmerah razdelila 27. mesto.



V teh spremenljivih razmerah se je dobro znašel Lanišek, ki je lani prav v Wislu z drugim mestom dosegel uspeh kariere. Po polovici tekme je vodil, v finalu pa ni prikazal tako dobrega skoka in končal na šestem mestu.

Poleg Laniška so točke na prvi tekmi sezone osvojili še Bor Pavlovčič z 20., Timi Zajc s 23., in Peter Prevc, ki je prav tako dvakrat skočil v slabih razmerah brez pomoči vetra, s 30. mestom. Prevc je svoj današnji nastop z vetrom v hrbet nazorno pospremil z jezno gesto.

Brez točk svetovnega pokala sta po slabih predstavah ostala Žiga Jelar na 38. in Tilen Bartol na 39. mestu, že v petkovih kvalifikacijah pa je obstal Anže Semenič.

Sobotno ekipno tekmo so dobili Avstrijci pred Nemci in domačini, Slovenci v postavi Zajc, Prevc, Lanišek in Jelar niso krojili vrha in se s šestim mestom niso izkazali.

Svetovni pokal se bo po krajšem premoru nadaljeval prihodnji konec tedna z dvema posamičnima tekmama v finski Ruki, kamor bo karavana svetovnega pokala odpotovala s čarterskim poletom.

Članki iz rubrike