Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 22.11.2020 14:20:25

Vlhovi dvojček zmag v Leviju, Bucikova 16.

Profimedia
Slovakinja Petra Vlhova je v manj kot 24 urah osvojila še drugo slalomsko zmago za svetovni pokal alpskih smučark za popolni konec tedna v Leviju. Ana Bucik je kot edina slovenska finalistka še drugič končala v prvi dvajseterici s 16. mestom (+2,41).

Boj za drugo mesto je dobila Švicarka Michelle Gisin (+0,31), ki si je po prvi vožnji delila vodstvo z Vlhovo, tretje mesto je pripadlo Avstrijki Katharini Liensberger (+0,50), ki je bila tretja tudi v soboto.

Povratnica v karavano ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin je današnjo tekmo končala na petem mestu. V soboto je bila druga.

Uvodna slaloma sezone na Finskem nista postregla z novim imenom povsem na vrhu. Shiffrinova in Vlhova sta dobili zadnjih 28 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja že vse od januarja 2017.

Na drugi tekmi v Leviju je bila opazna utrujenost nosilke šestih slalomskih globusov in aktualne svetovne prvakinje Shiffrinove, ki se je v smučarsko karavano vrnila po 300 dneh odsotnosti. Čustveno naporno leto po smrti očeta Jeffa februarja letos je že pokazalo posledice.

Iz ameriškega tabora so tako po sobotnem nastopu pošiljali sporočila, da je drugo mesto v tem trenutku za Shiffrinovo pravzaprav odličen dosežek. Tudi sama je bila zelo zadovoljna s svojim smučanjem v njenem slogu, da je zelo uživala in da je bilo zelo zabavno. V nedeljo pa je pomanjkanje treninga pustilo posledice. Shiffrinova nazadnje ni bila na slalomskih stopničkah 28. januarja 2018 v Lenzerheideju.

Izjemno formo kaže njena največja tekmica, najuspešnejša slovaška smučarka Vlhova, ki trenira po navodilih Italijana Livia Magonija.

Na Laponskem je Vlhova ohranila popolno letošnjo prevlado na slalomskih progah. To je bila njena že peta zaporedna slalomska zmaga, tretja v Leviju. V letu 2020 je zmagala v Zagrebu, Flachauu, Kranjski Gori in zdaj še v Leviju. Eno več zmago v Božičkovi deželi ima ameriška tekmica.

Vlhova je vsega skupaj zbrala deset slalomskih zmag, skupno 16 v svetovnem pokalu. Shiffrinova jih ima v slalomih sicer rekordnih 43. in skupno 66.



Z zmagama na Laponskem je Vlhova prevzela vodstvo v skupnem seštevku ter ji po dveh slalomih od devetih zelo dobro kaže tudi v obrambi malega slalomskega globusa.

"Danes je bilo težko, saj sem čutila še nekaj pritiska od včeraj," je dejala 25-letna Vlhova. "Sem pa potrdila svojo formo, svojo moč, zelo sem vesela. Skušala sem dati vse od sebe, šlo je res na tesno," je dejala.

S slalomsko formo je po dveh tekmah v Leviju lahko zadovoljna le ena Slovenka. Bucikova je kot najboljša Slovenka na obeh tekmah osvojila točke. Devetnajstletna Neja Dvornik je v soboto z 28. mestom končno dobila potrditev, da je lahko del trideseterice, a ji še manjka konstantnosti. Drugi slalom je končala že po prvi vožnji, saj je bila prepočasna za še eno vožnjo.

V minuli sezoni najuspešnejša slovenska smučarka Hrovatova je v Leviju vpisala dvojno ničlo, v soboto je odstopila v finalu, na drugem slalom pa se je njen boj končal že na prvi progi, prav tako z odstopom. Slalomska forma Hrovatove je tako pod velikim vprašajem, potem ko je navdušila na veleslalomski premieri v Söldnu s šestim mestom.

"Danes sem bila res zadovoljna s prvo vožnjo. Mislim, da mi je zelo dobro uspela in napadalnost in vse te kombinacije sem dobro izpeljala. V drugem teku sem si pač želela napasti in vsaj obdržati uvrstitev. Žal je bilo preveč tistih manjših napak in mogoče malo premalo pravih zavojev na začetku strmine, da bi to lahko naredila. Ampak, sem zadovoljna s samim vikendom, mislim, da je kar po dolgem času, da sem naredila dva lepa rezultata v slalomu in da bo sedaj vse precej lažje, tako, da odhajam kar vesela domov," je dejala Bucikova.

Hrovatovo čaka iskanje odgovora, kaj je šlo narobe: "Z dvema odstopoma se je težko sprijazniti in pustiti to za sabo. Mogoče je bila težava v tem, da sem si naložila nepotrebno breme in moje smučanje ni bilo na takšni ravni, kot bi si želela in kakršno je bilo na treningih. Razloge iščem samo v sebi in ne loči nas več dolgo do naslednje tekme, na katero bom skušala iti s prazno glavo."

Dvornikova pa je dodala: "Zaostanki so bili še manjši, veliko punc je bilo še bližje skupaj. Sama sem preveč časa pustila v drugem delu ravnine, tako, da me je to verjetno danes stalo uvrstitve v drugi tek. Drugače pa Finsko zapuščam z lepimi občutki in komaj čakam na nadaljevanje sezone."

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden s prestavljenima paralelnima veleslalomoma, ženskim in moškim, v Lechu v Avstriji.

Članki iz rubrike