oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

sta
sta
0 11.11.2020 19:30:36

Kolajna na SP glavni cilj obeh skakalnih taborov

Jurij Kodrun
Konec prihodnjega tedna se bo v poljski Wisli začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, skakalke pa uvod v sezono čaka decembra v Lillehammerju. V obeh taborih so kot glavne cilje izpostavili kolajno na svetovnih prvenstvih; decembra bo v Planici SP v poletih, februarja pa v Oberstdorfu sledi še SP v nordijskem smučanju.

Slovenijo bodo na uvodu v sezono zastopali Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Anže Semenič in Bor Pavlovčič, je na današnji novinarski konferenci izpostavil glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Dodal je, da priprave kljub koronavirusni pandemiji potekajo po načrtih. Del reprezentance trenira v Kranju, del pa v Planici. "Na obeh prizoriščih imajo fantje odlične pogoje za vadbo," je zatrdil Bertoncelj, ki je kot glavni cilj v 42. sezoni svetovnega pokala izpostavil kolajno na obeh SP; decembrskem v poletih pod Poncami ter februarskem v Oberstdorfu.

"Spet smo si začrtali visoke cilje. Na obeh svetovnih prvenstvih seveda merimo na kolajno, v svetovnem pokalu si želimo enega skakalca skupno do 6. mesta, ekipno pa želimo biti v 'top 3'," je dejal selektor slovenske vrste, ki se bo na Poljsko s svojimi varovanci odpravil prihodnji četrtek z avtomobili. Do takrat bodo reprezentanti nadaljevali priprave v Kranju in Planici.

Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc, lani skupno osmi v svetovnem pokalu, je povedal, da je vzdušje v ekipi pred odhodom na prve tekme dobro, nekoliko pa je vseeno odvisno od predstav na treningih. "Če ti gre dobro, je dobro, sicer ne preveč. Moji zadnji treningi so bili dobri, priprave na sezono potekajo umirjeno in z nekaj izboljšavami," je dejal kapetan slovenske vrste in za glavni svoj cilj izpostavil: "Najbolj pomembno je, da si od 20. novembra do 30. marca v dobri formi."

V "top 15" svetovnega pokala sta v lanski sezoni, ki se je zaradi koronavirusa predčasno končala, pristala še Zajc (14.), ki je bil drugi v točkovanju poletov, in Lanišek (15.).

"Moj prvi cilj ostaja Planica in kolajna na domačem SP. Forma se počasi dviguje, zdi se mi, da je kar na visoki ravni. Moje želje za Wislo so prikazati čim boljše skoke na tekmi, temu bo sledil tudi rezultat. To, da nismo imeli primerjave s tekmeci, me nič ne skrbi. Če narediš dobre skoke, so dobri tudi dosežki," je napovedal Zajc in dodal, da mu gre iz treninga v trening vse boljše.


Tudi Lanišek pravi, da je uvod v sezono pričakal dobro pripravljen: "Moja raven skokov je dovolj dobra, ukvarjam se le še z malenkostmi. Priprave so mirne, z opremo je vse urejeno, dresi so dobri, smuči pa tudi."

V ženskem taboru - skakalke bodo sezono začele od 4. do 6. decembra v olimpijskem Lillehammerju, od 22. do 14. januarja pa jih čaka domača tekma na Ljubnem - je selektor Zoran Zupančič za glavni cilj sezone prav tako izpostavil kolajno na SP.

"Program čez poletje smo z nekaj prilagoditvami dobro opravili. V ekipi smo imeli nekaj bolezni, vendar je do začetka sezone še dovolj časa. V zadnji sezoni smo šli vsakič s poškodbami nosilk ekipe, letos upam, da končno startamo v polni postavi s šestimi skakalkami," se nadeja Zupančič.

"Naš glavni cilj je gotovo kolajna na SP v Oberstdorfu. Vemo, da nas letos prvič čaka tekma več - tudi na veliki skakalnici. Računamo pa seveda še na kakšno presenečenje v sezoni," je dodal glavni trener skakalk.

Urša Bogataj, ki se je uspešno vrnila v reprezentanco po hudi poškodbi in konec septembra v Planici na pokalu Cockta prvič po poškodbi tudi zmagala, pravi, da je bilo poletje dobro: "Priprave so bile uspešne, skačem dobro. Zdaj upam samo to, da mi bo uspelo takšne skoke prenesti tudi v zimo."

Najboljši Slovenki minulo zimo sta bili Nika Križnar in Ema Klinec na sedmem oziroma osmem mestu svetovnega pokala. "Komaj že čakam na prve tekme, da vidimo, kje smo, kaj je še treba izboljšati. Ta čas še nimamo prave primerjave s konkurenco. Forma še ni stabilna, a je do prvih tekem še dovolj časa," je dejala Križarjeva.

Klinčeva je o svojem cilju za sezono jasno povedala, da na SP šteje le kolajna: "Moj cilj sezone je seveda SP in kolajna v Oberstdorfu. Želim pa si tudi izboljšati skupno uvrstitev svetovnega pokala."

Članki iz rubrike