astrologija Dobra karma

Astro vodič po šibkih zdravstvenih točkah vseh ...

Shannen Doherty Svet24.si

Zvezdnica serije Beverly Hills bije hudo bitko z ...

I-tanja fajon-pl008 Reporter.si

Umazane laži Janševih medijev: vmešavajo se v ...

ekipa Svet24.si

Pismo obupanega gostinca: »Gospod Janša, ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

janez-marn Njena.si

K Janezu prihajata še dve skriti gostji!

STA
STA
0 06.09.2020 13:18:14

Chiminello ugnal Lovšeta za zmago na maratonu Franja, med najboljšimi tudi nekdanji skakalec Kranjec

Jurij Kodrun
Italijanski kolesar Andrea Chiminello je zmagovalec 39. velikega maratona Franja. Traso v dolžini 156 kilometrov, ki se je začela in končala v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, je premagal z rekordnim časom 3:26,03. V sprintu za zmago je bil na drugem mestu nemočen Slovenec Matej Lovše, tretjega pa je zasedel Nemec Alexander Steffens.

Chiminello je s tem ponovil zmago na Franji iz leta 2013, tako kot letos pa je bil že takrat drugi Lovše, sicer specialist za vzpone z gorskim kolesom.

Ravno Lovše je z napadom razbil četverico ubežnikov nekaj kilometrov pred ciljem na Dunajski cesti, a v zaključku na Ameriški aveniji nakupovalnega središča BTC ni mogel streti izkušenega Italijana.

V ospredju sta bila v begu dlje časa zmagovalec iz leta 2018 Steffens in Slovenec Gregor Tekavec, na koncu četrti, a sta se jima kasneje priključila Lovše in Chiminello, ki sta prihranila več moči za odločilni napad tik pred ciljem.


Preostala mesta med najboljšimi desetimi so zasedli Slovenci. Peti je bil Dean Bratuš, šesti Matej Mercina, sedmi Gregor Sikošek, osmi Tadej Sedar, deveti Aleš Hren, deseterico pa je sklenil Borja Jelič.

V ozadju preizkušnje, ki v okviru Mednarodne kolesarske zveze Uci šteje za razvrstitev veteranske in amaterske serije Gran Fondo, se je odvil zanimiv sprint za 15. mesto med biatloncem Mitjo Drinovcem in nekdanjim smučarskim skakalcem Robertom Kranjcem. Uspešnejši je bil Drinovec, oba pa sta zaostala nekaj manj kot deset minut.

Največji kolesarski dogodek v Sloveniji letos poteka v okrnjeni podobi zaradi koronavirusne pandemije. Zaradi tega je bilo število tekmovalcev omejeno na 500, zadnji dan pa se tako po slovenskih cestah na malem in velikem maratonu podi okoli 1000 kolesarjev in kolesark.

V soboto so organizatorji uspešno izpeljali Barjanko (83 km), pozneje pa še družinski in otroški kolesarski maraton v bližini Kongresnega trga. Skupaj se je maratona Franja v dveh dneh v vseh kategorijah udeležilo okoli 2000 kolesarjev.

Članki iz rubrike