jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 1. junija

UV-zavod za zaposlovanje-bobo Reporter.si

Kako nam tiktaka socialna bomba: kolikšno bo ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

sabina-mlakar Njena.si

Sabina Mlakar: 'Našla sem ljubezen svojega ...

STA
STA
0 14.05.2020 14:34:44

Tudi SKAKALCI so nazaj! V novo normalnost so se vrnili pod zelo strogim režimom, zdaj si morajo sami ...

Reuters
Smučarji skakalci so po sprostitvi ukrepov oziroma sprejetju odloka o zagonu slovenskega športa spet začeli trenirati tudi v skupini. Danes so tako trenirali tudi člani ekipe A, ki so se zbrali na atletskem stadionu v Kranju.

Tekmovalci in tekmovalke v članskih konkurencah bodo prve treninge na skakalnicah lahko predvidoma opravili šele konec maja. Do takrat jim ostaja skrb za fizično pripravljenost. Takšen je bil tudi današnji "suhi trening" v Kranju, ki pa je bil namenjen tudi druženju z mediji, seveda po novem ob precej bolj strogih varnostnih pravilih zaradi epidemije novega koronavirusa.

Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Žiga Jelar in Tilen Bartol so pod budnim očesom trenerjev Gorazda Bertonclja in Gorazda Pogorelčnika danes opravili skupinski trening na kranjskem stadionu. Potem ko so že lahko vadili individualno, so vsi poudarjali, da so sprostitev težko čakali, saj so pogrešali vrnitev v običajno obliko priprav na novo sezono.

"Veliko je bilo časa za počitek, treninge smo opravljali sami doma. Lahko smo počeli stvari, ki jih sicer ne moremo. Med zimo smo sicer bolj malo doma, tako da tudi ni bilo tako slabo," je doživljanje epidemije opisal Zajc. "Imeli smo več časa za treninge, celo malo več motivacije, ker ni bilo ničesar drugega, kar bi lahko počeli.

Zajc se ne obremenjuje s tem, da še vedno obstaja določena negotovost glede izvedbe tekmovanj, tako poleti kot naslednjo sezono: "Če tekme poleti bodo ali ne, je meni osebno vseeno. Če bo prva tekma takrat, ko mora biti, pa moramo biti takrat maksimalno pripravljeni."

Domen Prevc je današnji trening opisal kot neke vrste vračanje v novo normalnost: "Treba je razkuževati svoje pripomočke, svoje orodje, treba je vzdrževati razdaljo, biti moramo bolj pozorni eden na drugega. Se pač prilagajamo, zdi se mi pa, da smo lahko postorili tudi kaj, za kar prej ni bilo časa."

Nekje v ozadju je pri vseh športnikih še vedno negotovost, če bo res lahko vse potekalo tako kot pred krizo. "Vedno je nek vprašaj. Saj prilagajati smo se morali tudi do zdaj. Vsak dan pregledaš navodila, se prilagodiš, pogledaš, kakšna je nova realnost in greš naprej," pravi Domen Prevc in pragmatično dodaja, da se zaradi ukrepov ne vznemirja: "Prilagodiš se položaju, ki nastane, in greš dalje. Nisem jaz tisti, ki odloča o ukrepih."Lanišek je bil med obdobjem samoosamitve predvsem družinski človek. "To obdobje sem preživel v družinskem krogu z dekletom in otrokom. Mame in očeta nisem veliko videl, a smo se drugače povezali. Veliko smo hodili na sprehode, v gozd, kar je dobro delo. Za fizične priprave smo imeli najprej 14 dni popolnega odmora, potem smo se začeli pripravljati po individualnem programu, malo sem šel na kolo."

Če bo urnik do konca leta in naslednjo sezono vsaj približno takšen, kot je bil v preteklih sezonah, pa se Lanišku ne zdi bistveno. "Tekme se bodo verjetno začele konec avgusta ali septembra. Če se bodo. A še vedno se normalno pripravljaš na sezono, skušali bomo izpeljati dvig forme na višjo raven jeseni, da pridemo pripravljeni v zimo," dodaja Lanišek.

Smučarska zveza Slovenije je v ponedeljek sporočila, da je sezona v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji prinesla precej izgube. Načrte, kako bodo to pokrili, je v Kranju pojasnil Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo. Zveza je ocenila, da bo zaradi epidemije minus znašal okoli 100.000 evrov.

Zaradi tega je pri SZS prišlo do določenih rezov. V obeh A-reprezentancah gre vse po načrtih, zmanjšati pa so morali sredstva na račun drugih reprezentanc.

"Šport je krizo najbolj občutil in bojim se, da bo zadnji, ki bo iz tega izšel. Imamo srečo, da so sponzorji z nami v dobrem in slabem. Nihče ni odpovedal, se pa z nekaterimi dogovarjamo, da vsote zmanjšamo," je položaj orisal Jasnič. Leto bi sicer v normalnih okoliščinah končali z lepim plusom, je še dejal, zdaj je minus. A SP v Planici je prestavljeno in ne odpovedano, tako da računajo, da se bodo do decembra pobrali in potem skupaj s finalom naslednje sezone uresničili začrtane programe.

"Sprejeli smo nekatere ukrepe, od zmanjšanja plač vseh, ki delajo, do tega, da smo bonuse za fante in dekleta prestavili najkasneje do decembra. A bomo jih izplačali, to so njihove nagrade," še dodaja Jasnič.

Članki iz rubrike