900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.04.2020 16:35:53

PLANICA V VELIKIH TEŽAVAH: Zaradi odpovedi SP v poletih kar...

www.alesfevzer.com
Šport je ena izmed panog, ki je najbolj prizadeta zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je danes stroške, povezane z odpovedanim svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ocenil na 1,1 milijona evrov.

Bili bi naivni, če bi mislili, da epidemija ne bo pustila velikih posledic za celoten šport, je na današnji spletni okrogli mizi v organizaciji Zavoda za športno pravo Sport Lex dejal prvi mož krovne nacionalne smučarske organizacije.

Zato bodo vse športne organizacije, klubi, društva, športniki morali iskati alternativne rešitve ter optimizirati svoje delovanje, je prepričan Smrekar.

Zaradi epidemije sta bila odpovedana dva odmevna mednarodna športna dogodka v Sloveniji - svetovno prvenstvo v poletih v Planici in svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Organizatorji pokala Vitranc ocenjujejo, da stroški odpovedanega tekmovanja znašajo od 600 do 700 tisoč evrov, je omenil Smrekar.

Kot predstavnica vrhunskih športnikov je na videokonferenci sodelovala tudi dvakratna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki je v imenu športnikov pozdravila ukrepe države za pomoč športu: "Vsi športniki smo skupaj v tem in imamo podobne težave."

"Želela bi si, če bi se, ko se ustvarja politika, povprašalo za mnenje vrhunske športnike, kaj bi bilo najboljše za nas in za državo," je dejala.

Sama bi si sicer želela bolj stimulativno davčno okolje. "Šport ni samo šport, je tudi naše delo. Nimamo možnosti, da bi trenirali in tekmovali do upokojitve, ampak imamo na razpolago zgolj nekaj let."



V javnosti se ustvarja vtis, meni Štuhčeva, da vrhunski športniki "služijo milijone". "Zaslužimo nekaj denarja, ampak veliko tega, kar sem zaslužila, sem vrnila nazaj državi in vložila v sebe."

"Pošteno me je strah, da bo imela moja ekipa vsaj polovico sredstev manj na razpolago, to je neugodno za vse. Čaka nas še ogromno dela, a smo navajeni in verjamem, da bomo tudi v prihodnje še naprej počeli to, v čemer smo dobri, širili dobro ime naše države in navduševali z dobrimi rezultati," je dejala Štuhčeva.

Smrekar je prepričan, da ni treba izumljati novih stvari, ampak pogledati in upoštevati dobro prakso Avstrije, Italije in Nemčije kot dobre rešitve za spodbudo športu tudi v Sloveniji.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na vlado že naslovil predloge za pomoč športu zaradi epidemije covida-19. Blaž Perko, generalni sekretar OKS, je na podlagi ankete, ki so jo izpeljali pred tremi tedni, prišel do ugotovitve, da bodo športne organizacije zaradi pandemije utrpele vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode.

"Vsi so izpostavili, da bodo imeli likvidnostne težave, manjše lokalne organizacije pa težave s pokrivanjem stroškov dela in najemnin. Poletna športna sezona bo dejansko mrtva in ne bodo mogli nadoknaditi izgub, do katerih je prišlo," je prepričan Perko.

Med ukrepi, s katerimi bi pomagali športu, je Perko omenil odlog kreditov in znižanje davčnega bremena. Glede stroškov, ki so nastali z odpovedjo prireditev, pa bi bilo dobro, če bi država namenila športu interventno pomoč oziroma vzpostavila interventni sklad. Ob tem je omenil, da je Avstrija za začetek namenila športu 100 milijonov evrov. "Pri nas se o športu na glas s strani vlade še ni govorilo," je dejal.

Članki iz rubrike