mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 12.03.2020 12:47:34

Kakšna ŠKODA: Slovenski smučar med največjimi osmoljenci koronavirusa!

Profimedia
Po odpovedi tekem v Kranjski Gori in Areju zaradi koronavirusa se je predčasno sklenila sezona 2019/2020 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zmagovalca skupnih seštevkov zime sta postala Italijanka Federica Brignone v ženski in Norvežan Aleksander Aamodt Kilde v moški konkurenci. Najboljša Slovenca sta Žan Kranjec in Meta Hrovat.

Zima je postregla z odpovedmi zaradi vremena, nazadnje pa je v spored posegla nevarnost, ki jo predstavlja širjenje novega koronavirusa, zaradi katere so odpovedali sklepne preizkušnje na Švedskem, v Sloveniji in finalne v Italiji v Cortini d'Ampezzo.

Zadnja izpeljana moška tekma je bil smuk 7. marca v Kvitfjellu na Norveškem, na katerem je 27-letni Kilde z drugim mestom prevzel mesto vodilnega in si tudi zagotovil svoj premierni veliki kristalni globus. Zadnjih osem velikih kristalnih globus je zaporedoma osvojil od lani upokojeni avstrijski as Marcel Hirscher. Zadnji Norvežan pred Kildejem z veliko kroglo pa je bil ob koncu sezone 2008/2009 Aksel Lund Svindal.

Odpoved veleslaloma in slaloma za pokal Vitranc je najmanj ustrezala Francozu Alexisu Pinturaultu, specialistu za slalom in veleslalom, ki je v seštevku končal na drugem mestu. Razlika med Kildejem (1202 točk) in Pinturaultom (1148) je na koncu znašala 54 točk, Henrik Kristoffersen (1041) na tretjem mestu skupno pa je za zmagovalcem sezone zaostal 161 točk.

Kranjec po odpovedi tekme v Kranjski Gori na 4. mestu v veleslalomu
Med osmoljenci skrajšane sezone, v moškem svetovnem pokalu so v končani zimi izpeljali 36 tekem, od načrtovanih 45, je tudi slovenski veleslalomski as Žan Kranjec.

Za veleslalomiste je bila odločilna preizkušnja v Hinterstoderju v Avstriji, kjer je najboljši slovenski smučar po najslabši drugi vožnji v sezoni izgubil rdečo majico vodilnega ter ostal tudi brez stopničk v veleslalomskem seštevku. Kranjec je velike upe polagal prav na zdaj že odpovedani 59. pokal Vitranc.

Kranjec je tako kot minulo sezono v posebnem seštevku discipline končal na četrtem mestu. Na sedmih veleslalomih je osvojil 364 točk, kar je sicer 20 več kot v sezoni 2018/19. A so bile želje večje, potem ko je po januarskem in februarskem vodstvu upravičeno pogledoval po stopničkah v seštevku discipline.

Skupno je Kranjec s 445 točkami osvojil svoj najboljši točkovni izkupiček v karieri ter s 16. mestom najvišjo uvrstitev ter je presegel lansko rekordno sezono, v kateri je bil 22. (399 točk).

Kristoffersen najboljši slalomist in veleslalomist
V veleslalomskem seštevku je Hrvat Filip Zubčić prehitel Slovenca za štiri točke (368) in osvojil svoj prvi bron. Oba moška tehnična globusa sta pripadla Kristoffersenu. Veleslalomski globus, svojega prvega, je osvojil s 394 točkami, šestimi več od Pinturaulta (388) na drugem mestu. Za po letu 2016 svoj drugi slalomski globus pa je zbral 552 točk, Francoz Clement Noel je zaostal le dve točki, v troboju pa je Švicar Daniel Yule končal na tretjem mestu (-57 točk).

V paralelnih disciplinah je slavil Švicar Loic Meillard. Še pred zadnjim smukom sezone v Kvitfjellu je Švicar Beat Feuz še tretjič po vrsti osvojil smukaški seštevek med moškimi.



Po odpovedi zadnjega superveleslaloma v Kvitfjellu zaradi megle in slabega stanja proge je lastnik superveleslalomskega globusa postal Švicar Mauro Caviezel, ki je prišel do svojega prvega zmagoslavja v seštevku katere od disciplin.

V ženski konkurenci veliki globus Brignonejevi
Zadnja ženska tekma sezone je bila 29. februarju v La Thuilu v Italiji. Skupna zmagovalka svetovnega pokala alpskih smučark za sezono 2019/20 je po 30 izpeljanih tekmah od 42 načrtovanih prvič postala 29-letna Federica Brignone, ki je osvojila še kombinacijski globus in veleslalomskega.

V seštevku zime je osvojila 1378 točk, 153 točk več od Američanke Mikeale Shiffrin. Brignonejeva je prva Italijanka z osvojenim seštevkom zime v ženski konkurenci in druga smučarka iz Italije po Albertu Tombi (1994/95).

Slalomski globus in seštevek v paralelni disciplini je prvič pripadel Slovakinji Petri Vlhovi, skupno tretji smučarki sezone. Švicarka Corine Suter je osvojila oba seštevka v hitrih disciplinah, smukaškega in superveleslalomskega, kot prva po letu 2015 in Američanki Lindsey Vonn.

Shiffrinova, ki je po smrti očeta odpovedala vse februarske tekme, nameravala se je pa vrniti v Areju, je po treh osvojenih velikih kristalnih globusih tokratno sezono končala kot druga. Ostala je tudi brez slalomskega globusa na drugem mestu, potem ko jih je osvojila že šest. V veleslalomskem seštevku je tretja.

Najboljša Slovenka Hrovatova na 25. mestu, Štuhčeva 15. v smukaški razvrstitvi
Najboljša Slovenka skupno je Meta Hrovat na 25. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. Zbrala je 279 točk, lani je na 36. mestu skupno imela 225 točk. Hrovatova, poleg Kranjca edina Slovenka s stopničkami v končani sezoni, je v veleslalomskem seštevku deveta, kar je prav tako uvrstitev kariere. Na veleslalomih je zbrala 168 točk, lani, ko je bila 14. veleslalomistka, pa 126.

Več kot 200 točk je osvojila tudi Ilka Štuhec na 32. mestu skupno. Mariborčanka, ki je v sezono krenila z novim trenerjem, ni bila tako prepričljiva kot v sezoni prej. V seštevku smuka je sezono končala na 15. mestu, v seštevku superveleslaloma pa na 28.

Sezono 2018/19, skrajšano zaradi poškodbe kolena, je končala z drugim naslovom svetovne smukaške prvakinje ter kot deseta najboljša smučarka svetovnega pokala, četrta smukačica in enajsta superveleslalomistka.

Točke so osvajali še Tina Robnik (45.). Ana Bucik (55.) in Maruša Ferk (75.) v ženski in Štefan Hadalin (54.), Martin Čater (75.), Klemen Kosi (93.), Miha Hrobat (109.) in Boštjan Kline (126.) v moški konkurenci.

Članki iz rubrike