Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

jz
jz
0 14.02.2020 13:49:57

Odštevajo ure pred prvo tekmo 56. Zlate lisice: Izpod domače pernice po stopničke

Reuters
Slovenske smučarke so pred domačimi tekmami svetovnega pokala predstavile svoja pričakovanja. Tekmovanje za 56. Zlato lisico bi prvotno moralo biti na Pohorju, a so jo organizatorjem zagodle visoke temperature, zato se je tekmovanje preselilo v Kranjsko Goro, česar se najbolj veseli Kranjskogorčanka Meta Hrovat.

Organizatorji so bili zaradi vremena osmič v zgodovini primorani tekmi s Štajerske preseliti na Gorenjsko.

Mural
Tekme Zlate lisice so legendarne tudi zaradi obiskovalcev. Na 49. Zlati lisici se je zbralo rekordnih 40 tisoč glasnih grl, ki so glasno navijali in s svojo podporo pripomogli k skupni zmagi Tine Maze. Poleg slalomske zmage je takrat Tina z drugim mestom v veleslalomom potrdila tudi mali kristalni globus. Pri NLB smo v poklon Zlati lisici in nepozabnemu mariborskemu občinstvu v sodelovanju z mladim lokalnim umetnikom, grafitarjem Teom Ivančičem - Teosonom, ustvarili grafit oziroma mural. Ta bo v barvah Maribora krasil zid v centru mesta in lokalno prebivalstvo navdajal s ponosom, da skupaj ustvarjajo tako nepozabno zgodbo, kot je vsakoletno tekmovanje za zlato lisico.

»Odločitev vedno temelji na izkušnjah. Pretehtala je vremenska napoved, in če bi tekmo obdržali na Pohorju, je na koncu ne bi bilo. Edina možnost je bila najti drugo prizorišče, Maribor in Kranjska Gora pa dobro sodelujeta,« je pojasnil snežni nadzornik Markus Mayr. Dodal je, da jih do jutri čaka še kar nekaj dela, a da delavci trdo delajo in da je današnji preizkus proge dober znak.

S selitvijo prizorišča je lahko v slovenski reprezentanci najbolj zadovoljna Kranjskogorčanka Hrovatova, ki pa je vseeno izrazila obžalovanje, da je organizatorjem v Mariboru ponagajalo vreme. 


»Na žalost je vreme organizatorjem spet prekrižalo načrte in je tekma spet v Kranjski Gori. Zame je letos drugače kot pred dvema letoma; takrat mi je to predstavljalo breme, letos pa je velik privilegij, da lahko tekmujem tako blizu doma, skoraj na domačem dvorišču. To je taka stvar, ki je ne doživi vsak športnik,« je dejalo prvo slovensko orožje v veleslalomu, 21-letna Meta Hrovat, ki ji konfiguracija terena v Kranjski Gori ustreza bolj kot v Mariboru. Meta bo tako dobesedno iz domače postelje, izpod domače pernice, stopila na smuči in se pognala v lov na prvo uvrstitev med najboljše tri v tej sezoni.

Drugače je z Ano Bucik, ki pa se s spremembo proge ne obremenjuje. »Glavno je, da imamo tekmo v Sloveniji. Ko je bilo govora o odpovedi, smo si vse želele, da tekma ostane tu. Kar zadeva konfiguracijo, bi mi Maribor bolj ustrezal, a vseeno dobro poznamo tudi to progo in imamo zagotovo prednost pred tekmicami,« je dejala Bucikova.

Glavni trener Janez Slivnik pravi, da so dekleta trenirala dobro in so opravila kar nekaj treningov na vitranški strmini: »Trenirala so dobro. Rad bi se zahvalil Kranjskogorčanom, ki so nam šli vsak dan na roko za res dober trening. Izkoristili smo vsak dober dan, da smo lahko trenirali na pravi podlagi, ker se le tako da najti tiste prave občutke. Smučanje s treningov morajo zdaj dekleta prenesti na tekmo, ki pa je seveda nekaj drugega.«

Poleg Hrovatove in Bucikove bo na obeh preizkušnjah nastopila še Neja Dvornik. Jutri na veleslalomu z začetkom prve vožnje ob 10. uri se jim bodo na domači tekmi pridružile še Tina Robnik, Rebeka Oblak in Nika Tomšič, na nedeljskem slalomu pa Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec. Prva slalomska vožnja se bo začela ob 10.15.

Preseči šestico
Pri ženskah sta v tehničnih disciplinah v ospredju Meta Hrovat in Tina Robnik. Hrovatova je bila s četrtim mestom na paralelnem slalomu v St. Moritzu najbližje stopničkam. Domačinka iz Podkorena je bila še šesta na veleslalomu v Sestrieru, na slalomu in veleslalomu v Lienzu je bila deseta in enajsta, deseta pa je bila tudi na veleslalomu v Killingtonu. Tina Robnik je v tej zimi najvišje posegla z osmim mestom na paralelnem veleslalomu (Sestriere), na specialnem veleslalomu pa je bila najboljša takoj na začetku z enajstim mestom v Söldnu. Ana Bucik je edino uvrstitev v prvo deseterico v tej zimi na najvišji ravni vpisala na paralelni tekmi, na specialnem slalomu je bila najvišje 18. Maruši Ferk v svetovnem pokalu v tej zimi ne gre po načrtih in se za točke za svetovno startno lestvico bori na tekmah nižjega ranga od Evrope do Koreje. V ozadju čakata na svojo priložnost Klara Livk in Neja Dvornik.

Članki iz rubrike