Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
0 13.02.2020 13:40:20

Poškodbe krojijo smučarski vrh, Slovenci za zdaj srečni: Nesrečna naključja ali ...

Profimedia
Tudi pretekli konec tedna ni minil brez hudih poškodb na tekmah svetovnega pokala. Sezono sta v Garmischu končali Viktoria Rebensburg in Sofia Goggia, že prej pa cela kopica smučarjev – od Dominika Parisa do Laurenne Ross.

Natrgane vezi, zdrobljena kolena ... V zadnjih dveh ali treh sezonah se je število poškodb res izjemno povečalo. Tudi slovenski smučarji in smučarke so morali večkrat pod nož. Martin Čater, Ana Drev, Ilka Štuhec dvakrat v zadnjih treh sezonah, manjše poškodbe sta imeli tudi Tina Robnik in Maruša Ferk ... Da ne govorimo o drugih reprezentancah, ko so na primer Avstrijke izgubile svoji najboljši dve veleslalomistki Anno Veith in Evo-Mario Brem.

56 zgodb Zlate lisice
Pri NLB smo si zadali nalogo, da raziščemo zgodovino Zlate lisice in iz prašnih arhivov izbrskamo zgodbe, ki so tako ali drugače zaznamovale Zlato lisico in mesto Maribor. Zgodbe, ki izhajajo iz mesta, Zlate lisice in njenih junakov. Zanimivih podrobnosti in zgodb je vsaj toliko, kolikor let to smučarsko tekmovanje tudi traja. Osredotočili smo se na 55 zgodb, kajti letošnja Zlata lisica bo kar 56. po vrsti. Verjamete, da je japonska ekipa nekoč v zmedi po pomoti prijavila moško reprezentanco? Da se je kot predtekmovalec po slalomski progi spustil legendarni Bojan Križaj? Da je Zlata lisica nekoč slovela kot najtežja proga sezone smučarskega pokala? Med izbrskanimi zanimivimi zgodbami so se znašli vrhunski dosežki naših smučark, pričevanja požrtvovalne ekipe organizatorjev, zaslužne za dolgoletno tradicijo, zgodovinski mejniki in mnoge druge iskrive podrobnosti, ki so zaznamovale 55 let smučarskega tekmovanja pod Pohorjem. Zlata lisica je napisala številne nepozabne zgodbe. Letošnjo bomo napisali skupaj.

V tej sezoni se je bolnišnica svetovnega pokala prav tako že kar dobro napolnila, poškodbe pa posebej prizadenejo manjša podjetja, ki nimajo toliko tekmovalk. Švicarski proizvajalec smuči Stöckli, ki ima pod pogodbo tudi Štuhčevo, je v tej sezoni izgubil že pol tekmovalne ekipe. Šef tekmovalne ekipe Stöcklija, 39-letni Bernčan Beni Matti, tudi nekdanji fant Štuhčeve, je zaskrbljen: »To je za nas velik udarec, saj nismo veliko smučarsko podjetje. Skoraj polovica naše tekmovalne ekipe je poškodovane.«

Nazadnje se je poškodovala Rebensburgova, že prej pa sta zaradi lažjih poškodb med sezono počivala Marco Odermatt in Jasmine Flury. Matti ne jadikuje, saj imajo enake težave tudi drugi. Toda kje so vzroki za tako veliko poškodb? »V naši tekmovalni ekipi so se poškodovali iz različnih vzrokov. Večinoma so bili to padci na tekmi ali treningu in potem posledice udarca. Želje in zahteve smučarjev so vedno višje, poleg tega pa je koledar tekem zelo natrpan. Smučarji potujejo s tekme na tekmo, brez počitka, in potem so velikokrat ne samo fizično, ampak tudi psihično utrujeni. Kar pa je lahko usodno,« je dejal Matti in dodal, da je edina, ki si lahko privošči res pravi počitek, Mikaela Shiffrin, ker je drugače tako uspešna. Za večino poškodb je več različnih vzrokov – napaka smučarja, smola, preobremenitev ... To zimo pa je še en vzrok. »Velikokrat so proge pokrite z različnim snegom. Na enem delu je proga ledena, na drugem je sneg mehak, nekje pa soljen. Smuči je nemogoče pravilno pripraviti, toda organizatorji se trudijo. Ne moremo jim očitati, da delajo narobe. Temperature preveč nihajo iz dneva v dan, da bi lahko normalno pripravili progo,« je še dejal Matti.

Zato je izjemno pomembna vrhunska telesna pripravljenost. In zato je Žan Kranjec tako uspešen, kot je.

TEKMOVALNA EKIPA STÖCKLI
Poškodovani: Viktoria Rebensburg, Christoph Brandner (oba Nem), Aline Danioth, Nils Mani, Luana Flütsch, Noemy Kolly (vsi Švi), Laurenne Ross (ZDA)
Zdravi: Ilka Štuhec, Martin Čater (oba Slo), Carole Bissig, Jasmina Suter, Andrea Ellenberger, Marco Odermatt, Jasmine Flury (vsi Švi), Michaela Wenig, Patrizia Dorsch (obe Nem), Lila Lapanja (ZDA)
Ne tekmuje: Dustin Cook (Kan)

Članki iz rubrike