oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

STA
STA
0 08.02.2020 14:13:52

Noel zmagal v spomladanskem Chamonixu, Hadalin 18.

Profimedia
Francoz Clement Noel je zmagovalec devetega moškega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v domačem Chamonixu. Na slalomu, ki so ga krojile spomladanske razmere, sta drugo in tretje mesto po napakah favoritov presenetljivo zasedla Norvežan Timon Haugan in Avstrijec Adrian Pertl.

Francoz Clement Noel je zmagovalec devetega moškega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v domačem Chamonixu. Na slalomu, ki so ga krojile spomladanske razmere, sta drugo in tretje mesto po napakah favoritov presenetljivo zasedla Norvežan Timon Haugan in Avstrijec Adrian Pertl. Slovenski tabor je pričakoval več. Štefan Hadalin je bil 18.

V obeh vožnjah slaloma v Chamonixu je spomladansko vreme krojilo razmere na progi ter razplet tekme. V prvi vožnji je odstopilo 18 tekmovalcev, v drugi pa kar deveterica ni končala tekme.

Med največjimi osmoljenci prve vožnje je bil vodilni v slalomskem seštevku Norvežan Henrik Kristoffersen, ki mu je v najbolj nepravem času sezone popustila pozornost.

Veliko napako v finalu je nato storil Švicar Daniel Yule, ki je zapravil idealno priložnost za prevzem vodstva v slalomskem seštevku. Kristoffersen je tako ubranil mesto vodilnega, čeprav se sploh ni boril v finalu.

Napaki tekmecev je izkoristil Noel, ki je prišel do še tretje slalomske zmage v sezoni, pred Chamonixom je slavil tudi v Zagrebu in Wengnu. Z novimi stotimi točkami pa se je zavihtel na drugo mesto v slalomskem seštevku. Ima že 550 točk in je za 55 točk prehitel Yula, za Kristoffersenom pa zaostaja zgolj dve točki.

Noel je v prvi vožnji zaostal le za Yulom, v drugi pa se je s taktično dovršeno vožnjo zavihtel na vrh za premierno zmago na domačem hribu. Dvaindvajsetletnik je osvojil svojo šesto zmago v svetovnem pokalu.

Odstopi najboljših, v ciljnem delu finala ni končal tudi Francoz Alexis Pinturault, so na zmagovalni oder potisnili 23-letna Haugana in Pertla, ki sta prvič osvojila stopničke na največjih mednarodnih članskih tekmah. Haugan je bil po prvi vožnji 11., Pertl deveti.



Kristoffersen in Pinturault ostajata na prvih dveh mestih v seštevku zime. Kristoffersen pa bo imel tudi po Chamonixu oblečeno rdečo majico vodilnega slalomista. Si je pa s ponesrečenim Chamonixom zelo otežil boj za drugi mali slalomski globus. Pred začetkom zime je kazalo, da se bo po slovesu avstrijskega asa Marcela Hirscherja zlahka znebil statusa večno drugega. Edini slalomski globus ima iz leta 2016.

Na sporedu so le še trije specialni moški slalomi. Na Japonskem v Naebi 23. februarja, v Kranjski Gori 15. marca in finalni v Cortini d'Ampezzo 22. marca.

Yule v tej zimi ostaja pri treh slalomskih zmagah, januarja je zmagal v Madonni di Campiglio, doma v Adelbodnu in v Kitzbühelu. Tri zmage ima po novem tudi Noel, Kristoffersen je dobil slaloma v Leviju in Schladmingu. Pinturault pa je zmagal v Val d'Iseru.

Medtem ko je letošnja veleslalomska sezona povsem v znamenju izjemnega Žana Kranjca, ki vodi v seštevku discipline, pa v slalomu še ni bilo velikega slovenskega preboja.

Kranjec je bil več kot sekundo počasnejši od finala. Na devetih slalomih se je zgolj dvakrat uvrstil v najboljšo trideseterico z 19. mestom v Zagrebu in 21. v Leviju. Na zadnjih petih slalomih je ostal brez uvrstitve, Schladming pa je izpustil zaradi priprav na veleslalom v Garmischu.

Hadalin še ne kaže predstav, s katerimi bi si zagotovil stalno članstvo v prvi jakostni skupini. Najboljši preblisk je imel v Madonni di Campiglio s sedmim mestom, le še v Adelbodnu je bil v najboljši petnajsterici s 14. mestom.

Vrhničan, ki je bil po prvi vožnji 15., je na koncu z zaostankom 2,16 sekunde zasedel 18. mesto. Manjša tolažba je, da je to njegov najboljši dosežek na slalomih za svetovni pokal v Chamonixu.

Članki iz rubrike