nelly-in-ashanti Svet24.si

Presenečenje! Nelly in Ashanti sta se "na ...

pot na rakovo jelšo Svet24.si

Zakonca Bajželj odhajata v hišni pripor, ...

andrej vizjak bobo Necenzurirano

NPU preiskuje nekdanjega ministra Janševe vlade: ...

rtv slovenija protest bobo Reporter.si

Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 ...

slovenija Ekipa24.si

Danes je dan za zgodovinsko navijaško romanje! ...

PodZvezdami_MajaKeuc_15_06_24_FotoAnaRojcPhoto-42 Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić se je oglasil pred tekmo s Srbijo! ...

STA
STA
0 07.01.2020 17:20:17

Smučarska zveza s torto za Lampičevo, Šimenca in skakalce

Martin Metelko
Za smučarskimi skakalci in tekači je novoletna turneja, ki je posebej razveselila najboljšo slovensko smučarsko tekačico ta čas Anamarijo Lampič, ki je zmagala v sprinterski razvrstitvi novoletne turneje. Med skakalci pa sta se med deset na novoletni turneji prebila Domen in Peter Prevc. Smučarska zveza jim je danes pripravila sprejem s torto.

Ta je bila namenjena predvsem Lampičevi. "Koliko truda je za mano. Res je super občutek, ko prideš prvi na cilj, se zadereš, zavriskaš ... Če bo šlo tako naprej, bo super. Še vedno pa sem trdno na tleh, vem, kaj sem morala potrpeti, čemu se odrekati, da sem prišla do tu. Vem, da je še veliko treba delati, da bom še boljša. Veliko je prostora za napredek," je ob tem dejala Lampičeva, ki ji godijo primerjave z nekdanjo slovensko šampionko Petro Majdič. "Ona je zame še vedno vzornica," še poudarja Lampičeva.

Ta je bila na novoletni turneji, ki jo je sicer tretjič dobila skupno vodilna v svetovnem pokalu, Norvežanka Therese Johaug, najboljša po točkah. Zdaj je skupno pri treh zmagah v sprintu, prvo je dosegla leta 2017 v Pyeongchangu v klasični tehniki, v tej tehniki je slavila tudi pred dnevi v Val di Fiemmeju, ima pa od 29. decembra lani tudi še zmago v prosti tehniki iz Lenzerheideja.

Štiriindvajsetletna Lampičeva je doslej v svetovnem pokalu zbrala 368 točk in je skupno enajsta. Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v nemškem Dresdnu s sprintoma posamično in ekipno.

V Dresdnu bo prvič tekmovala tudi Lampičeva, ki si bo potem vzela nekaj počitka in izpustila Nove mesto za priprave na drugi del sezone. "Vedno je super poskusiti nekaj novega. V Dresdnu je bolj ali manj sama ravnina. Zanima me, kako se bom znašla," pravi Lampičeva in dodaja: "Vem, da zdaj vsi pričakujejo stopničke oziroma najmanj finale. Ampak sem povsem sproščena, saj sem cilje že presegla. Kar bo, bo."

V Nemčiji bodo Slovenijo ob Lampičevi zastopali še Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Janez Lampič in Miha Šimenc. Ta je kot edini Slovenec končal novoletno turnejo v moški konkurenci, bil je skupno 54., nase pa je opozoril z osmim mestom v sobotnem sprintu. Skupno je zmagal Rus Aleksander Bolšunov.



V smučarskih skokih pa se je prestižna turneja štirih skakalnic končala po željah Poljaka Dawida Kubackega. Zadovoljni so tudi v slovenskem taboru, saj sta med najboljšo deseterico končala Domen in Peter Prevc na sedmem oziroma osmem mestu. Slednji je tudi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, kjer je deveti.

Peter Prevc je bil na turneji 21. v Oberstdorfu, 12. v Garmisch-Partenkirchnu, deveti v Innsbrucku in peti v Bischoshofnu. Domen Prevc pa je nanizal deveto, 17., deseto in deveto mesto. Zaradi vsega tega so tudi cilji višji kot pred sezono.

"Gledaš pač proti vrhu, cilj vsakega, ki je med 15, je biti na stopničkah, ampak prehitevati ne gre," je dejal Peter Prevc, ki je malce v šali dodal, da se je Domen doma ponosno pohvalil, da je starejšega brata na turneji ugnal za dve točki.

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v italijanskem Predazzu na srednji skakalnici. Slovenijo bodo tam zastopali Peter, Domen in Cene Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc in Rok Justin.

"Srednja skakalnica me ravno ne veseli. Menim, da bi morali izločiti te majhne skakalnice iz svetovnega pokala. Smo le leta 2020, skoki so napredovali, oprema je napredovala, naprave so napredovale, veliko je modernih naprav, v Predazzu pa so skakalnice še iz časa, ko je Franci Petek tam zmagal na SP (leta 1991; op. STA)," pravi starejši od bratov Prevc, a dodaja, da bo prav zaradi tega Predazzo še večji izziv. "Da poskusim dokazati, da tudi tam lahko dobro skočim," je zaključil Prevc.

Članki iz rubrike