GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 09.12.2019 15:01:43

Po skromnem začetku spet samozavest v biatlonskem taboru

Uroš Velepec
Arsen Perić
Slovenski biatlonci ne morejo biti zadovoljni z uvodom v sezono. Na prvi postaji na Švedskem si je dobro oceno prislužila le moška štafeta s sedmim mestom, med dobitnike točk sta se na sprintu uvrstila tudi Jakov Fak na 23. in Klemen Bauer na 34. mestu. Glavni trener Uroš Velepec izpostavlja, da več pričakuje že ta teden v Hochfilznu.

"Prav nobenega razloga ni za paniko. Nismo se znašli z novim servisom. Že štafeta v soboto pa je pokazala, da je bil na prvih dveh tekmah za slabše dosežke kriv samo slab material, saj v enem dnevu pripravljenosti in forme ni moč spremeniti," je za STA povedal Velepec.

Eden od razlogov tiči v poznem začetku sodelovanja z novim ruskim serviserjem Valerijem Šaškinom. "Konkurenca je bila s pripravo na tem področju mesec dni pred nami. Mi smo imeli nato še nekaj težav pri komunikaciji. Pogovorili smo se in Anže Globevnik je nato poskrbel, da smo se nekako znašli. V soboto in nedeljo, odlične smuči so imela v štafeti tudi dekleta, je bilo že povsem drugače."

Velepec ob tem kot nekdanji tekmovalec izpostavlja, kako težko je nastopati, posebej pa nato streljati, s slabše pripravljenimi smučmi. "Pritisk je izreden. Ko na progi izveš, da zaostajaš za 40 sekund, veš, da moraš zadeti ničlo. V smučini pa seveda izgubljaš tudi motivacijo, ko te prehitevajo sicer slabši tekmovalci."


Moderni biatlon po oceni vodje slovenske stroke napak ne dopušča. "Na startu je preko 110 tekmovalcev, vsaj 20 držav ima resne reprezentance, ob tem je tukaj še nekaj posameznikov in vsak spodrsljaj se ostro kaznuje," še pravi Velepec.

Uspeh v štafeti, izstopala sta predvsem Fak in Bauer, pa je potrdil, da gredo stvari v pravo smer, tekmovalcem pa vrnil tudi potrebno samozavest za prednovoletni postaji svetovnega pokala v Avstriji in v Franciji.

"Mislim, da so vsi videli, da smo dobro pripravljeni, čeprav smo imeli udi zaradi pomanjkanja snega na Pokljuki tik pred sezono nekaj težav s treningi in smo to skušali nadoknaditi na Norveškem. Doma je bilo enostavno preveč snega, da bi tekli z rolkami in premalo za smuči. Seveda si želimo vsi še korak naprej in priložnost za to bo že v Hochfilznu."

Velepec izpostavlja, da razlogov za skrb ni. "Mislim, da smo težave že rešili in da se bo krivulja uspehov obrnila navzgor. Smo konkurenčni. V tem trenutku izstopajo Francozi in Norvežani, močni so bili tudi Švedi, a na domačem terenu v Östersundu so vedno malce močnejši kot sicer. Z vsemi ostalimi se lahko kosamo enakovredno."

Članki iz rubrike