kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 08.12.2019 21:49:03

Ameriško slavje, KRANJEC pa do ZGODOVINSKEGA USPEHA za Slovenijo

Reuters
Američan Tommy Ford je novi zmagovalec veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku v Koloradu.

 V boju za stopničke je bil tudi najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki je dramatično tekmo končal na četrtem mestu.

Ford je prav na zahtevnem veleslalomu v Beaver Creeku osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, tako da je zmagal. Vodil je po prvi vožnji, na drugi progi pa si je z drugim najboljšim časom zagotovil prestižno zmago.

Drugo in tretje mesto sta osvojila Norvežana Henrik Kristoffersen (+0,80) in Leif Kristian Nestvold-Haugen (+1,22). Tik za najboljšo trojico se je prebil slovenski as (+1,75).

Četrto mesto je najboljša uvrstitev Kranjca na veleslalomih v Beaver Creeku. Pred tem je najvišje na veleslalomih onstran Atlantika posegel pred dvema letoma s 14. mestom.

Obe vožnji sta potekali v zahtevnih razmerah ob sneženju in pasovih megle, ki je še poslabšala vidljivost.

Prvi na startu je bil prav Slovenec. Njegov čas ob prihodu v cilj 1:17,11 je bil nespremenjen vse do nastopa Američana Forda s startno številko 5. Nato pa sta Slovenca prehitela tudi norveška predstavnika Kristoffersen in Nestvold-Haugen. In v znamenju ameriško-norveških barv je bil tudi razplet na koncu.

Natanko za eno desetinko je na prvi progi Kranjca potisnil na peto mesto ameriški veleslalomski veteran Ted Ligety, ki pa v finalni vožnji ni bil kos Slovencu in Kranjec je v primerjavi s prvo vožnjo pridobil eno mesto.

Kranjec je lanski veleslalom v Beaver Creeku končal z razočaranjem na 26. mestu. Tokrat je zelo popravil vtis. Opazil ga je tudi komentator na Eurosportu, ta je Kranjca, ki sodi med fizično najbolje pripravljene smučarje, označil kar za Herkula, rimskega mitološkega junaka, ki slovi po svoji izjemni moči.

Slovenski veleslalomist se je v finalu odločno podal v boj za prve ameriške stopničke. Nastop je opravil brez večjih napak ter v cilj prišel v zelenem. Za tri stotinke sekunde je za prevzem vodstva prehitel Francoza Victorja Muffat-Jeandeta. A je nato od preostale četverice na startu le Ligety poslabšal izhodišče.

Na startu je bil še en Slovenec Štefan Hadalin, ki je tekmo končal že na prvi progi na 44. mestu.

Karavana se bo preselila tostran Atlantika, kjer bosta naslednjo soboto in nedeljo na sporedu veleslalom in slalom v Val d'Iseru.

Po severnoameriški turneji in sedmih tekmah so na vrhu skupnega seštevka specialisti za hitre discipline. Vodi Avstrijec Matthias Mayer (233), ki je v novi sezoni precej izboljšal tudi svoj veleslalom, saj je na obeh veleslalomih pristal v najboljši dvajseterici.

Drugi je njegov rojak Vincent Kriechmayr (212). Tretji skupno je Italijan Dominik Paris (204).

V posebnem veleslalomskem seštevku vodi Ford. Kranjec je četrti, skupno pa Slovenec zaseda 12. mesto.

Članki iz rubrike