Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.10.2019 15:37:38

V taboru Ilke Štuhec samozavestni pred novo sezono: Smo lovci in ne plen

BOBO
Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki jo začetek sezone v hitrih disciplinah čaka v začetku decembra v Kanadi, je pripravljena na nove izzive. "Ko bo na startu v Lake Louisu in imela na sebi štartno številko, bo pripravljena na napad," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal njen trener Stefan Abplanalp.

Dosedanje priprave so po besedah Ilke potekale zelo dobro. "Vreme nam je bilo naklonjeno. Pogoji so bili super. Lahko smo delali vse, kar smo si izmislili. Zato smo potegnili maksimum in sem več kot pripravljena na težje podvige," je povedala tudi sama.

Tudi njej misli že uhajajo v Lake Louise, prizorišče prvih tekem nove sezone v hitrih disciplinah. "Po eni strani je do tja še daleč, a bomo hitro tam. Vem, da mi bo zelo dobro del ta daljši kamp, ki ga imamo pred tem v Copper Mountainu, kjer so res vrhunski pogoji, prava proga za hitre discipline. Pripravljena sem za tja in potem ne dvomim, da tudi za Lake Louise," je dodala.

Po koncu lanske zime, v kateri se zaradi poškodbe ni mogla boriti za smukaški globus, se je razšla s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum ter začela sodelovati z novim švicarskim trenerjem ter novima sodelavcema za kondicijsko in telesno pripravo.

Novi trener Abplanalp pravi, da je zdaj v dobri formi. "Ko sva se prvič skupaj spet dotaknila snega, sem bil impresioniran, kako dobra in močna je prišla nazaj. Začeli smo z osnovami in nato stopnjevali. Ilka je zelo ambiciozna športnica, njeni cilji so visoki, enako tudi moji. Tudi jaz imam velika pričakovanja, tudi od sebe, in čudovito je delati s športnico, ki ima enak odnos," je povedal.

Najpomembnejše, ko športnik pride nazaj po poškodbi, je po njegovih besedah ugotoviti, v kolikšni meri se ga sme obremeniti. "Z Ilko imava dobro komunikacijo in se dobro ujameva," je dejal. Besede "strah" pred snegom ne priznava, ampak prej "spoštovanje" do snega. "Ko prvič stopiš na smuči, je razumljivo, da si previdnejši. To smo pričakovali, a smo pametni in ne delamo neumnosti. Ilka je bila pa zelo samozavestna in sproščena," je še povedal Abplanalp.



Pred preizkušnjo v Lake Louisu jih čaka zadnji sklop priprav, ki jih bodo opravili na smučišču Copper Mountain v ZDA. "Ilka je že sedaj dobro pripravljena. Zdaj sledi naslednji korak, ponovno tekmovati. Cilj je, da uporabimo ta kamp za to, da smo pripravljeni za Lake Louise," je povedal trener.

Verjame, da bo Mariborčanka na startu pripravljena na napad. "Ilka je športnica, ki na tekmi vedno napade več kot 100-odstotno. Tam bomo videli, kako daleč smo, bomo pa vsekakor šli tja dobro pripravljeni. Smo lovci in ne plen. Nekateri drugi bodo bolj pod pritiskom, saj se Ilka vrača po poškodbi. Ilka bo zagotovo smučala s polno paro," je še povedal.

Čeprav v tej sezoni ni velikih tekmovanj, kot so olimpijske igre, jemljejo priprave zelo resno. "Res ni velikih tekem, a globuse se še vedno deli. Mislim, da tudi to nekaj velja. Vem, da če sem sproščena, razmišljam o smučanju in uživam, je lahko zelo, zelo dobro. Kako bo, pa bomo videli. Verjamem, da tudi konkurenca ni ravno počivala. Kmalu bomo videli," je dejala Ilka.

Zaradi poškodbe si ne beli las. "Žal smo v takšnem športu, kjer se lahko v vsakem trenutku komur koli kar koli zgodi. A nihče o tem posebej ne razmišlja. Zaupam v svoje telo, dalo je več kot en test skozi, tako na snegu kot na kondiciji, zato vem, kako reagira, vem, da se lahko zanesem nanj," je dejala.

V Copper Mountainu naj bi izpilili zadnje podrobnosti, tudi glede opreme. Tja bo šla tudi njena mama Darja Črnko, ki se trenutno zdravi po operaciji zaradi padca.

Značke: smučanje, priprave

Članki iz rubrike