alex volasko Dobra karma

Najlepši slovenski zvezdniški par gre končno ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

frizerji2 profimedia-0516964947 Svet24.si

Zaščitna oprema golta denar, bo moralo tisoč ...

italija, sardinija, plaža Svet24.si

Zahteva, da se jih ne obravnava kot kolonijo ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

jurij zrnec Njena.si

Jurij Zrnec na novi fotografiji popolnoma ...

STA
STA
0 27.10.2019 16:30:17

SLOVENSKI JUNAK Žan Kranjec: Začeti sezono s stopničkami je res super

Reuters
Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je novo sezono svetovnega pokala začel tam, kjer je končal lansko – na odru za zmagovalce. Po tretjem mestu na uvodni veleslalomski preizkušnji sezone je bil rezultata zelo vesel, saj je dobil potrditev, da je še vedno med najboljšimi. Tudi na svetovnem veleslalomskem startnem seznamu namreč zaseda tretje mesto.

"Ta pavza med zadnjo tekmo in začetkom sezone je vedno dolga. Veliko treniramo, tako da je zagotovo že bil čas, da smo začeli," je povedal Kranjec, ki je bil pred Söldnom na stopničkah s tretjim mestom tudi na finalnem veleslalomu minule sezone svetovnega pokala pred sedmimi meseci in 12 dnevi v Andori.

Uvod v sezono je vedno povezan z veliko neznankami. "Pred prvo tekmo si po navadi vedno bolj nervozen, ker je za tabo res dolg premor in ne veš točno, kje si. Za sabo imaš veliko treningov, a tekma je vedno nekaj drugega. Zelo sem zadovoljen, da sem pokazal, da sem še vedno med najboljšimi. Ta rezultat mi zelo veliko pomeni. Začeti sezono s stopničkami je res super," je še dejal Kranjec, ki bo 15. novembra praznoval 27. rojstni dan.

Na specifiko tekme je spomnil tudi glavni trener moške vrste za veleslalom in slalom Klemen Bergant: "Pred prvo tekmo je vedno malo drugače kot potem v sezoni, saj se skoraj osem mesecev ne tekmuje."

"Dejstvo je, da je Žan lansko sezono dobro končal, imeli smo nekaj primerjav, a konkurenca je zelo zgoščena. Odpeljati moraš dve dobri vožnji, da lahko upaš na tak rezultat, kot ga je danes dosegel Žan. Odpeljal je dve dobri vožnji, danes bi težko dosegel kaj več," je nastop svojega varovanca ocenil Bergant.

Slednji je sicer prepričan, da ima Kranjec še rezerve: "Analizi obeh voženj sta pokazali, kje je izgubljal, in na tem bomo morali še delati, drugače pa danes Žanu lahko le čestitam."

Kranjec si je na ledeniški preizkušnji privozil četrte stopničke v karieri. Na startu prve vožnje je bil še en Slovenec, a se Štefanu Hadalinu ni uspelo uvrstiti v drugo vožnjo."Smučanje je bilo toplo-hladno. Začetek in pristop sta bila prava, v srednjem delu pa so pogoji naredili svoje. Onemogočili so mi moje popolno smučanje in voženj s treninga nisem uspel prenesti na tekmo," je svojo neuvrstitev v finale pokomentiral Hadalin.


"To je čudovito, fantastično. Naredil sem dve dobri, solidni vožnji. Zlasti v drugo je bilo težko zaradi slabše vidljivosti v strmini," je po zmagi nad Söldnom povedal Pinturault, ki se je veselil svoje 24. zmage v svetovnem pokalu. Francoz je napovedal boj za nasledstvo upokojenega zmagovalca zadnjih osmih sezon Avstrijca Marcela Hirscherja.

"Bila je velika borba. Žan je potegnil maksimum, kar je lahko. Pripravljen je bil dobro, smučal je dobro, se pa bile nekatere stvari, ki so ga prikrajšale, da bi bil še boljši," je še pokomentiral slovenski trener.

Bergant je pri tem omenil materiale. Francoza, ki sta se uvrstila pred Kranjca, imata smuči proizvajalca Head, slovenski as smuča na Rossignolu.

Tudi zmagovalec preizkušnje je posredno omenil, da ima dober material. "Oprema, ki mi je bila na voljo, je v zadnjih mesecih precej napredovala. Veliko je tudi drugih majhnih tehničnih podrobnosti, ki sem jih v zadnjih tednih popravil s trenerji," je pojasnil Pinturault.

Zima bo dolga. Söldenski veleslalom je bil prvi od devetih, na moškem koledarju je še 44 preizkušenj. Naslednji moški veleslalom bo 8. decembra v Beaver Creeku. Naslednji tekmi pa bosta ženski in moški slalom 23. in 24. novembra v Leviju na Finskem.

Članki iz rubrike