Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

šole, ponovni prihod, koronavirus, jesenice Svet24.si

Zdaj je znano, kdaj se v šolske klopi vračajo ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

STA
STA
1 27.10.2019 11:35:40

Slovenec napovedal boj za vrh: Žan Kranjec v odličnem položaju pred drugo vožnjo!

Reuters
Sölden gosti še moško uverturo sezone 2019/20 v alpskem smučanju. Slovenski veleslalomski adut Žan Kranjec si je privozil četrti čas in izhodišče za napad na prve stopničke na ledeniku Rettenbach. Njegov zaostanek znaša 34 stotink sekunde. Najhitrejši čas prve proge je dosegel zadnji zmagovalec Söldna, Francoz Alexis Pinturault.

Francozi so, sodeč na podlagi časov prve proge, najbolje izkoristili pripravljalno obdobje. Na vrhu lestvice sta dva člana galskih petelinov. Le dve stotinki sekunde je bil počasnejši Mathieu Faivre, ki se je tik pod vrh izstrelil s številko 13 na startu. Švicar Marco Odermatt je tretji, za Pinturaultom si je nabral 33 stotink sekunde zaostanka.

Kranjec se je v prvi vožnji uvodnega moškega tekmovanja 54. sezone po progi spustil kot drugi na startu.

V cilju je bil za 46 stotink sekunde hitrejši od Norvežana Henrika Kristoffersena, ki ni bil najbolj zanesljiv, potem ko je prejšnjo sezono v seštevku discipline končal tik za tekmovalno upokojenim avstrijskim asom Marcelom Hirscherjem.

Kranjec je bil ob vseh merjenjih vmesnega časa hitrejši od Norvežana (-0,01, -0,41, -0,53) in je privozil skozi cilj v zelenem. 


Slovensko vodstvo je trajalo kratek čas. Že Odermatt, ki je šel na progo za Kranjcem, je Kranjčev čas za eno stotinko izboljšal . 


Vodstvo se ni več spreminjalo po nastopu Pinturaulta (1:07,10), ki je dobil zadnjo ledeniško uverturo pred tremi leti, na kateri je bil Kranjec četrti. Zadnji dve moški preizkušnji na Tirolskem sta odpadli zaradi vremena.

Za mnoge prvi kandidat za Hirscherjevega naslednika Kristoffersen je skupaj z Američanom Tommyjem Fordom deseti (+0,80). Velja še omeniti ameriškega veterana Teda Ligetyja, ki na 12. mestu zaostaja 93 stotink sekunde.

Petintridesetletnik je s štirimi zmagami (2011, 2012, 2013, 2015) in sedmimi uvrstitvami na stopničke rekorder Söldna. Rekord med ženskami po številu zmag na tem prizorišču še vedno drži Slovenka Tina Maze (2002, 2005, 2012).

Na startu je bil tudi Žanov partner s treningov Štefan Hadalin, s slabim veleslalomskim izhodiščem s številko 62 ga je čakal napad iz ozadja. Na zelo hitri progi, meja za trideseterico je bila postavljena pri zaostanku 2,22 sekunde, je bil za Vrhničana finale nedosegljiv. Z niti ne tako velikim zaostankom 3,11 sekunde za vodilnim je bil na 48. mestu 89 stotink sekunde počasnejši od finala.

Začetek druge vožnje bo ob 13. uri.

Članki iz rubrike