sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

invazija, puščavske-kobilice, somalija Svet24.si

VIDEO: Roji kobilic so preplavili Arabski polotok

borut pahor bobo (2) Reporter.si

Janša Pahorju ni pustil niti videza, da počne ...

Študentski domovi ostajajo odprti Svet24.si

Študentski domovi od študentov zahtevali bančne...

20200911-01024175 Necenzurirano

Vaših deset tisoče evrov za vojno proti ...

Barbara Vicković, Mira Masle, Šverc komerc Njena.si

Mira (Šverc komerc): dvakrat ločena in zaradi ...

10_sasa lendero 1 Odkrito.si

Kaj za vraga je 'fasala' Saša Lendero?

STA
STA
0 10.06.2019 16:49:50

Duhovita Ilka NAVDUŠILA z odzivom! Poškodba? Kakšna poškodba?

BOBO
Novi trener slovenske kraljice smuka Ilke Štuhec je Švicar Stefan Abplanalp. Izkušeni trener je že skrbel za ameriški zvezdnici smučarskega športa Lindsey Vonn in Julio Mancuso, Švicarko Dominique Gisin, Norvežanko Ragnhild Mowinckel ter Madžarko Edit Miklos.

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki se vrača po poškodbi levega kolena, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavila člane ekipe za sezono 2019/20, na čelu z novim glavnim trenerjem, o katerem je Štajerka do zdaj molčala.

Dobrih 100 dni po poškodbi kolena v Crans Montani se najboljša slovenska alpska smučarka zadnjih let že pripravlja na novo šampionsko vrnitev v karavano svetovnega pokala. Pri tem ji bosta pomagala tudi kondicijski trener Jani Gril in fizioterapevt David Kukovec, ki bo med sezono potoval s smučarsko karavano. Novo trenersko razsežnost, podkrepljeno z mednarodnimi izkušnjami, pa ji bo na tekmah nudil švicarski strokovnjak.

"Imela sem nekaj časa, da vse skupaj temeljito premislim in se srečam z vsakim posebej. Pomembno je, da se razumemo in se lahko takoj skupaj začutimo, da lahko potem skupaj funkcioniramo," je uvodoma ob predstavitvi najožjih sodelavcev dejala dvakratna svetovna smukaška prvakinja, ki se bo z novim trenerjem pogovarjala v nemščini in angleščini.

"Super sem, treniram normalno. Zelo sem vesela, da treniram z novimi pristopi. Še vedno se vse skupaj čuti kot igra, vsak dan najdem nek nov izziv oziroma mi ga najde Jani (Gril)," je še dodala in se na vprašanje, kako je s poškodbo, pošalila: "Katera poškodba?"

"Tukaj so me na začetku zelo toplo sprejeli in mislim, da smo s tega vidika zelo dobro začeli," je povedal 45-letni trener iz okolice Berna oziroma Bernskega višavja (Berner Oberland).

"Ilko poznam že kar dolgo kot športnico, saj se poznamo iz tega našega smučarskega cirkusa. Je sigurno ena od velikih šampionk tega športa," je uvodoma polaskal slovenski športnici.

Spomladi, še preden se je odločil za sodelovanje z aktualno svetovno prvakinjo, je švicarskim novinarjem sicer dejal, da se še ne namerava vrniti v svetovni pokal: "A, če me bosta poklicali Ilka Štuhec ali Mikaela Shiffrin, bom o tej možnosti resno razmislil.""In nadaljevanje zgodbe vsi poznate. Stopili smo v stik in zelo sem ponosen, da sem lahko del te ekipe. Z znanjem in izkušnjami bom skušal pomagati Ilki, da se bo vrnila še močnejša in da bo nadaljevala uspešno tekmovalno pot."

"Ne želim spreminjati njenega zelo agresivnega sloga, ki se ga ne da priučiti in je del njene osebnosti in zaradi katerega je tudi tako uspešna. Kar želim, je, da bi ji pomagal pri tem, da bo v cilj vsakič prišla zdrava," je svoj glavni izziv razkril Abplanalp, ki je nazadnje imel precej umirjeno delovno okolje, saj je kot trener skrbel za razvoj švicarskega otroškega programa.

"Želim si, da bi v smukaški preži, ko smuča na mejah možnega, našla tisto pravo ravnovesje in bi tako varno premagovala gravitacijske sile, zlasti na zahtevnih terenih z grbinami, skoki," je načrt dela predstavil Švicar.

"Sem zagovornik postopnosti, korak za korakom znova na vrh," je še dejal trener, ki je z Ilko zastavil dolgoročno sodelovanje in ji, če bo vse potekalo po načrtih, želi pomagati osvojiti zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

Pri delu ekipe bo še naprej delovala mama Darja Črnko, kot trenerka in vodja. Servis smuči bo še naprej opravljal Aleš Sopotnik, ki se je izkazal s super hitrimi "raketami", s katerimi je v Areju osvojila naslov smukaške prvakinje. Prav Sopotnikovo poznanstvo z Abplanalpom je bilo ključno za sodelovanje Ilke Štuhec s švicarskim strokovnjakom.

Pri vrnitvi na pota stare slave ji bodo pomagali tudi zunanji sodelavci Sandi Šajn in Aljaž Vogrinec na področju akrobatike, psihologinja Tanja Kajtna in terapevt akupunkturne masaže Rado Ribič.

Štuhčevo julija čakajo aktivne poletne počitnice na morju, ki jih bo namenila polnjenju baterij in dvigu telesne forme za zimske tekmovalne napore. Od avgusta do oktobra pa ima v programu 42 dni snežnega treninga v Južni Ameriki pred njenimi prvimi tekmami v svetovnem pokalu, ki bodo 6., 7. in 8. decembra v Lake Louisu v Kanadi.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike