Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 24.03.2019 12:40:38

Planica v očeh tujih novinarjev: Mirna hči, ki se za nekaj dni prelevi v žurerko

Jurij Kodrun
Tuji novinarji v svojih komentarjih Planico ocenjujejo kot edinstveno prizorišče smučarskih poletov. Ob izjemni pokrajini so predvsem presunjeni nad vzdušjem, ki ga ustvarijo navijači in skakalci v dolini pod Poncami. Na kratko bi rekli, da je Planica kot mirna hči, ki se za nekaj dni prelevi v žurerko.

"Prvič sem tu in z eno besedo lahko rečem: veličastno," ocenjuje eden od nemških fotoreporterjev v novinarskem centru. "Videl sem že veliko prizorišč svetovnega pokala, Planica je prav posebna," dodaja Jan Simon Schäfer, eden od skoraj 160 tujih novinarjev v Planici te dni.

Meni, da je kombinacija navijačev in okolice nekaj edinstvenega. "Tako domači kot tuji navijači si res dajo duška. Iz drugih prizorišč poznam poljske navijače, za katere bi lahko rekel, da so malce nori. Tudi tukajšnji navijači so nori. Ampak tu se še čuti, da je zaključek sezone, tu se res raja," pravi zunanji sodelavec več nemških medijev.

To pa po njegovem mnenju dogodek ob izjemni naravni kulisi naredi še toliko bolj poseben: "Okolica obeta spokojnost, kar pa doživiš, je pravi žur."

Poljski novinar Wojciech Kruk-Pielesiak vzdušje primerja z domačim prizoriščem v Zakopanah. "Navijači tu so podobni poljskim navijačem - popolnoma predani so temu športu. Tako pridejo v velikem številu tudi takrat, ko slovenskim skakalcem ne gre najboljše, vedno pa ustvarijo izjemno vzdušje," ocenjuje.

Vendar ima Planica dodaten adut - letalnico z izjemno zgodovino. "Poleti so nekaj posebnega. Saj veste, v današnji družbi velja 'večje je boljše' in tako je tudi v smučarskih skokih," pravi Kruk-Pielesiak in dodaja: "Vem, da tukajšnja velikanka letos slavi obletnico in vem, da je Vikersund leta 2011 prevzel svetovni rekord ... Čas je, da se ta vrne sem."



Ob vsem tem pa so ga najbolj presunile naravne znamenitost v okolici Planice. "To je res najlepša narava, kar sem jo doživel. Zaradi nje je Planica edinstvena," ocenjuje novinar poljske tiskovne agencije PAP, ki bi si rad vzel nekaj časa za ogled okoliških hribov.

Nekaj tukajšnje narave pa si je že ogledal Tsuchiya Kantaro, novinar japonske agencije Kyodo, ki jo prav tako kot drugi sogovorniki ocenjuje za prelepo. "Težko bi postavil skakalnico v bolj idilično okolje, vse skupaj ustvari prav poseben občutek tako za tekmovalce kot za gledalce."

Kantara pa je med prvim obiskom Planice vseeno najbolj navdušilo število gledalcev in vzdušje, ki ga ti pričarajo: "Prvič sem tu in moram reči, da sem presenečen nad vzdušjem. Poznam atmosfero z novoletne turneje in ta tu se v vseh pogledih kosa s tisto."

Prav tako je prvič v Planici Schäfer, ki pa zagotavlja, da ne zadnjič. "Prihodnje leto bo tu svetovno prvenstvo v poletih, čez štiri leta nordijsko svetovno prvenstvo, zagotovo se bom še vrnil v ta poseben kraj."

Podobno pravi tudi Kantaro, ki obenem Slovence vabi na Japonsko, ki bo čez manj kot leto in pol gostila poletne olimpijske igre. Te bodo v prestolnici Tokio, sam pa pravi, da bi si morali obiskovalci vzeti nekaj časa tudi za ogled drugih delov Japonske. "Nikakor ne gre zamuditi Kyota, je res posebno mesto."

Članki iz rubrike