Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 23.03.2019 16:49:00

Mastnak: O globusu niti nisem razmišljal

Arsen Perić
Najboljši slalomski rezultat v karieri, četrto mesto v Winterbergu, slovenskemu deskarju Timu Mastnaku ni zadostoval, da bi veleslalomskemu dodal še velik kristalni globus. Rus Andrej Soboljev si je skupno zmago zagotovil že po kvalifikacijah, Celjanu na koncu ne bi pomagala niti zmaga. Na koncu je imel Rus dobrih 500 točk prednosti.

Mastnak se moral na koncu zadovoljiti z malim finalom, v katerem je bil boljši kolega iz reprezentance Žan Košir, ki je po zmagi v Pyeongchangu poskrbel za svoje druge stopničke v sezoni in 18. v karieri. Slovenska reprezentanca je tako sezono končala s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder, Košir ima zmago in tretje mesto, Mastnak dve zmagi, Rok Marguč, ki je zaradi poškodbe sezono končal že pred časom, pa je bil na Rogli tretji.

"O globusu niti nisem razmišljal. Že pred odhodom v Winterberg sem vedel, da je to misija nemogoče, za to bi se moral zgoditi čudež. Tako sem samo hotel pokazati dobre predstave, kar mi je tudi uspelo, možnosti, da osvojim globus pa tudi teoretično po kvalifikacijah ni bilo več. A zaradi tega ni bilo slabe volje, še vedno sem bil zbran in željan dobre uvrstitve, tudi drugo mesto v skupnem seštevku je boljše od tretjega. Bil sem samozavesten, saj sem v Nemčijo prišel po treh dobrih treningih, proga tu mi ustreza, vse to pa se je videlo tudi v mojem deskanju. Upam, da je to napoved, da bom veleslalomu priključil tudi slalom, z dvema disciplinama bo lažje priti do globusa, za katerega se mislim naslednje leto spet potegovati. Še prej pa me čakajo počitnice, na katere res lahko odidem zadovoljen in sproščen," je po tekmi dejal Mastnak.

Mastnak, ki je tako v svetovnem pokalu zasedel drugo mesto, je bil v kvalifikacijah 11., Soboljev pa se je prav tako uvrstil v izločilne boje, že takrat je postalo jasno, da možnosti, da Slovenec osvoji globus, ni več. A niti to niti dejstvo, da so na glavnem delu tekme tekmeci izbirali boljšo progo, ga ni spravilo s tira. Tudi na slabši progi se je svetovni veleslalomski podprvak dobro znašel, dobil dvoboja s Korejcem Sanghojem Leejem in Italijanom Aaronom Marchom.



A v polfinalu se mu je vendarle zataknilo, Avstrijec Lucas Mathies, poznejši zmagovalec, je bil hitrejši za vsega pet stotink sekunde. Mastnak je tako odšel v mali finale, kjer ga je čakal Košir, četrti v kvalifikacijah, ki je pred tem poleg Soboljeva ugnal tudi Avstrijca Sebastiana Kislingerja, v polfinalnem dvoboju proti Nemcu Stefanu Baumeistru pa je že zgoraj storil napako, v lovu za tekmecem pa nato še odstopil. A na koncu je po napaki Mastnaka vendarle prišel do tretjega mesta, ki bo velika spodbuda za naslednjo sezono.

Pri ženskah je zmagala Švicarka Patrizia Kummer, dvoboj za veliki kristalni globus med Čehinjo Ester Ledecko in Nemko Selino Jörg pa je dobila Čehinja, ki je bila sicer slabša od Nemke - Jörgova je bila druga, olimpijska prvakinja pa peta, vendar je bila njena prednost pred zadnjo tekmo dovolj velika.

Gloria Kotnik, ki je ob koncu sezone nekoliko padla v formi, se v izločilne boje ni uvrstile, v kvalifikacijah je zasedla 19. mesto, sezono pa končala na 16.

Članki iz rubrike