ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 21.03.2019 15:08:16

Izjemen začetek velikega praznika v Planici: Kobayashi z japonskim rekordom najboljši

Jurij Kodrun
Štiridnevni planiški praznik, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, se je v dolini pod Poncami začel z izjemno kuliso. S soncem obsijano dolino pod Poncami je preplavilo 13.000 obiskovalcev, med njimi večinoma otrok, za piko na i pa so z izjemnimi poleti poskrbeli slovenski skakalci, saj jih je bilo kar devet uspešnih v kvalifikacijah.

Najboljši danes je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala, zmagovalec novoletne turneje in turneje raw air, Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je z novim japonskim državnim rekordom, 248 metrov, še enkrat več pokoril vso konkurenco.

"Počutim se kot idol, kot rock-zvezdnik, ko na zaletišču pogledam v dolino in vidim vse te zastave. Tu v Planici res uživam," je po novem izjemnem nastopu povedal Kobayashi, a dodal, da nima posebnih ciljev: "Tako kot vedno bom osredotočen zgolj na svoje skoke. Prav to mi prinaša uspeh."

Drugi je bil Nemec Markus Eisenbichler, najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na tretjem mestu.

Tako Kobayashi (247,8 točke) kot Eisenbichler (245) sta poletela 248 metrov daleč, najboljši Slovenec danes Zajc (236) pa je z 239 metri dosegel nov osebni rekord, ki si ga želi ta konec tedna še izboljšati.

"Res neverjetno! Želel sem si rekord in dobil sem ga. To je glavna motivacija, ki me v teh dneh žene naprej. Res je lepo vreme, neverjetno vzdušje in mislim, da bom na tekmah užival najbolj v sezoni," je povedal debitant v Planici, ki je dobre nastope pripisal tudi dejstvu, da je v Planico prišel spočit: "Tri dni nisem imel obremenitev, noge so bile v zraku, to pa se tudi mora poznati. Ta sproščenost. Kvalifikacijski skok sicer še ni bil takšen, kot bi si ga želel. Rezerve so in res se že veselim jutrišnje tekme."

Drugi najboljši Slovenec danes, zmagovalec zadnje tekme v Vikersundu Domen Prevc (228) je bil peti, njegov polet pa je bil dolg 228 metrov. "Razlog za slabši skok kot v Vikersundu je v moji slabši tehniki, saj moj polet ni bil tako dober kot tam. Jutri bom to skušal popraviti," je napovedal mlajši od bratov Prevc.


Anže Semenič (197,3) in Peter Prevc (197,1) sta poletela do 21. in 22. mesta, pri čemer se je najizkušenejši v slovenski vrsti v prvem poletu, ko je pristal "na puklu" pri 150 metrih, za las izognil padcu.

"Danes je za mano zelo težak dan. Začel se je zelo stresno z lovljenjem smuči takoj po odskoku, kar na velikanki ni ravno najboljša popotnica. Drugi skok sem šel zelo na varno, tretjega tudi še nisem upal preveč tvegati. A prvi cilj je izpolnjen, na tekmo sem se uvrstil," je dejal Prevc, ki mu je odleglo, da je uvodni dan za njim.

Bor Pavlovčič (179,2) je bil v kvalifikacijah 29., Tilen Bartol (177,9) 30., Žiga Jelar (175,2) 33. , Jurij Tepeš (172,4) 35., Jaka Hvala (168,1) pa se je na petkovo tekmo z začetkom ob 14.30 uvrstil z 38. mestom.

Brez nastopa na petkovi tekmi so ostali Jernej Damjan (165,3) na 43., Robert Kranjec (163,4) na 47. mestu, ki s Planico končuje dolgo in bogato tekmovalno pot, ter Anže Lanišek (146,6) na 55. mestu. Zlasti Kranjec je obžaloval zamujeno priložnost, saj je na obeh poletih za trening skočil dobro, v kvalifikacijah pa ga je polomil.

"Ni konstantnosti, nisem bil v ritmu in to je moj problem. Oba skoka za trening sta mi odlično uspela, nato pa sem hotel pri kvalifikacijskem še nekaj dodati, pa sem ga polomil. Tako je," je z rameni skomignil eden najboljših slovenskih letalcev vseh časov, ki je svojo rekordno znamko poletov čez 200-metrsko črto premaknil na 209.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je po koncu kvalifikacij priznal, da so v njegovi varovancu presegli pričakovanja: "Že na drugem uradnem treningu so naši fantje prikazali odlične skoke. V kvalifikacijah sta bila Timi in Domen izjemna, zelo smo zadovoljni tudi s Petrom, da se je pobral po prvem, zelo ponesrečenem skoku. Anže Semenič je bil čudovit v drugi seriji, v kvalifikacijah je storil napako, verjamem pa, da bo s pravim poletom povsem v ospredju. Devet tekmovalcev je na jutrišnji tekmi in s tem moramo biti zares zadovoljni!"

Danes so Planico preplavili zlasti otroci, ki jih na finale tradicionalno pripelje Zavarovalnica Triglav. Za kar 71 skakalcev na startnem seznamu sta med drugim navijala tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Članki iz rubrike