GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 12.03.2019 15:49:04

Lampičeva v Drammnu do polfinala

Anamarija Lampič se je na sprinterski tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku v norveškem Drammnu edina med slovenskimi predstavniki prebila do polfinala in bila na koncu deseta.

Katja Višnar je izpadla v četrtfinalu in bila skupno 23. Na 1,2 kilometra v klasičnem slogu sta zmagala domačina Maiken Caspersen Falla in Johannes Hoesflot Klaebo.

V kvalifikacijah je izpadlo pet slovenskih predstavnikov. Janez Lampič je bil 40. in je za Klaebom, najhitrejšim tudi v kvalifikacijah, zaostal 11,14 sekunde, Miha Šimenc pa je bil med 53 tekmovalci 42. (+11,35). Med 55 tekmovalkami je na 35. mestu končala Alenka Čebašek (+9,81 za Fallo, prvo v kvalifikacijah), na 52. Eva Urevc (+14,7) in na 53. Anita Klemenčič (+14,96).

Katja Višnar je bila pred izločilnimi boji šesta v kvalifikacijah in je za 2,84 sekunde zaostala za Fallo. Na 11. mestu je bila Anamarija Lampič (+3,82). Falla in Lampičeva sta bila nato tudi v prvi skupini četrtfinala, v kateri je prva zmagala, Lampičeva pa je v ciljnem sprintu zasedla drugo mesto s štirimi desetinkami zaostanka. Za 11 stotink je za neposredno uvrstitev v polfinale ugnala domačinko Anne Appelkvi Stenseth, ki je bila tretja.

Višnarjeva je tekla v tretji četrtfinalni skupini in bila dolgo povsem v ospredju, nato pa je v ostrem zavoju nedaleč od cilja nazadovala na peto mesto. V zaključni ravnini je tekla z ramo ob rami z vodilnimi, a le nekaj časa. V boju za položaj ni mogla priti v eno od smučin in je nato tekla po snegu ob njimi. Tako ni mogla dolgo ostati v ospredju in je v samem zaključku ostala na zadnjem mestu ter se povsem predala, za Norvežanko Astrid Uhrenholdt Jacobsen, ki je bila najhitrejša, je zaostala 13,91 sekunde.

Lampičeva je v polfinalu ponovno tekla s Fallo. Ta je v prvi polfinalni skupini narekovala oster ritem od začetka in Lampičeva, na startnem delu proge v še povsem v ospredju, je kmalu padla na rep in bila tam dolgo časa. Tik pred ciljnim delom je kazalo, da bi se slovenska polfinalistka lahko prebila višje, vendar je v zadnjih dveh zavojih pred ciljem v ozkem prehodu ostala zaprta in kljub dokaj majhnemu zaostanku za zmagovalko Fallo, 1,48 sekunde, na petem mestu ostala izven finala še pred nastopom druge skupine, ter se na koncu tretjič doslej uvrstila med prvih deset v pokalu.



"Kvalifikacije so bile super, morda sem bila še malo zaspana, nisem bila tako eksplozivna. V četrtfinalu sem imela super smuči, tudi taktično sem tekla zelo dobro. V polfinalu sem imela ogromno težav z Jacobsenovo. Na prvem spustu, tam, kjer prideš za cerkev, je bila ravno toliko pred mano, da je skočila pred mene. Nato je še zavirala in bila sem res jezna! To je takšna proga, kjer ni zaviranja. To, da je pred mano zavirala," je bila jezna Lampičeva.

Dodala je še: "Ni bilo razloga za pritožbo. Bila je pred mano, vrinila se je pred mano, imela je prednost. Jaz bi tam morala res dati vse od sebe, da bi bila pred spustom pred njo. Verjetno bi se končalo veliko bolje. A polfinale je polfinale. Sem vesela, danes pa sem si res želela finala. To je bila zadnja klasika, torej zadnja priložnost, za to zimo je klasičnih sprintov konec. Če bi bila v polfinalu vsaj četrta, bi bila srečna poraženka, a tako pač je v športu, moram se sprijazniti. So še druge tekme, potrebno bo še trenirati in to je to."

Falla je tudi v finalu začela zelo hitro, vendar pa je bila tik pred zaključkom videti že v izgubljenem položaju za končni uspeh. Švedinja Stina Nilsson je vodila v ciljni ravnini, nato pa je izjemno pospešila Falla, Jacobsenova je zaostala osem desetink, Nilssonova pa je izgubila tudi dvoboj za tretje mesto z Rusinjo Natalijo Neprjajevo (+1,06). Falla je še petič zmagala na tem prizorišču in je v zadnjič šestih letih le enkrat ostala brez prvega mesta.

Klaebo je v finalu za 0,89 sekunde prehitel rojaka Eirika Brandsdala, Francoz Richard Jouve je bil na tretjem mestu že več kot dve sekundi za Klaebom (+2,17). Slednji je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku pokala.

Namesto Klemenčičeva bo konec tedna na naslednji tekmi pokala v švedskem Falunu, kjer bo sprint v prosti tehniki in tekmi na razdaljah, nastopila Vesna Fabjan.

Članki iz rubrike