GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 12.03.2019 09:04:41

V Andori bo na zaključku nastopilo pet Slovencev

Profimedia
Sezone 2018/19 svetovnega pokala v alpskem smučanju je skorajda konec. Na sporedu so le še po štiri tekme v vsaki od konkurenc ter ekipna tekma na finalu sezone, ki je tokrat pod Pireneji v Soldeuu. Če bi bila nepoškodovana, bi prva slovenska zvezdnica karavane Ilka Štuhec v Andori lahko tekmovala na vseh tekmah.

Na vsaki od tekem, slalomski, veleslalomski, smukaški in superveleslalomski, lahko nastopijo tudi tisti, ki so med sezono v skupnem seštevku zbrali vsaj 500 točk. Nastop pa imajo zagotovljen tudi aktualni olimpijski prvaki, letošnji članski svetovni prvaki v vsaki od disciplin iz Areja ter tudi letošnji mladinski svetovni prvaki iz Val di Fasse.

Vstopnico za finale pa dobijo tudi člani najboljše petindvajseterice v seštevkih sezone v vsaki od štirih posameznih disciplin, in sicer v smuku, superveleslalomu, slalomu in veleslalomu. In najboljša slovenska alpska smučarka izpolnjuje merila tako po absolutnem številu točk, do smuka v Crans Montani jih je zbrala natanko 507, tako po tem, da je v Areju še drugič po vrsti postala svetovna smukaška prvakinja, da je v smuku tretja najboljša sezone in da je sedma najboljša superveleslalomistka.

Seveda pa je to le teorija, kajti po svetovnem prvenstvu v Areju se je v smučanje Mariborčanke znova vmešala usoda, Štuhčeva je na smuku v Crans Montani utrpela novo poškodbo kolena in ta teden bo pri svojem zdravniku v Baslu izvedela, ali bo potrebovala novo operacijo ali lahko okreva brez nje.

V Soldeuu bo nastopilo pet Slovencev. Klemen Kosi in Boštjan Kline v superveleslalomu, Žan Kranjec in Meta Hrovat v veleslalomu ter Štefan Hadalin v slalomu.

Kosi in Kline sta si superveleslalomski finale zagotovila kot 24. in 25. v seštevku discipline. Kranjec je šesti najboljši veleslalomist sezone, Hadalin pa je na 18. mestu v slalomskem seštevku.



Edina slovenska ženska predstavnica v Andori Hrovatova ima kot letošnja mladinska svetovna prvakinja v slalomu pravico do nastopa v Andori na slalomski tekmi, na katero je sicer uvrščena tudi kot 22. v slalomskem seštevku. V veleslalomski razvrstitvi pa je pred Andoro na 12. mestu.

Že predčasno pred Andoro sta bila oddana oba velika kristalna globusa ter mala kristalna globusa v tehničnih disciplinah v ženski in moški konkurenci. V Soldeuu bo osmič zaporedoma za zmagovalca seštevka svetovnega pokala okronan Avstrijec Marcel Hirscher, ki pri dopolnjenem 30. letu starosti še ne razmišlja o koncu tekmovalne poti. Hkrati bo prejel še šesti mali slalomski globus in šesti mali veleslalomski globus.

Šest let mlajša Američanka Mikaela Shiffrin, ki bo v sredo dopolnila 24 let, je sezono končala s tretjo skupno zmago v seštevku sezone svetovnega pokala. V Andori ji bodo izročili karierni šesti mali slalomski globus, premierni prvi veleslalomski. V boju je pa še za prvega superveleslalomskega.

V ženski in moški konkurenci je sicer odprt le še boj za mala globusa v hitrih disciplinah. Na vsaki tekmi delijo točke za svetovni pokal in svetovno startno listo le najboljši petnajsterici.

V sredo bosta na sporedu smuka, v četrtek superveleslaloma, v petek bo paralelnem ekipna tekma, v soboto bo moški veleslalom in ženski slalom, v nedeljo pa se bo sezona končala z ženskim veleslalomom in moškim slalomom.

Članki iz rubrike