stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 10.03.2019 19:37:56

Pidružni prvak v zasledovanju, Boe dobil svetovni pokal, Fak 26.

Profimedia
Na svetovnem prvenstvu v biatlonu v švedskem Östersundu so danes dvojni spored končali še z moško tekmo v zasledovanju. Naslov prvaka si je zagotovil Ukrajinec Dmitro Pidružni, ki je zgrešil dva strela. Za 8,3 sekunde je prehitel Norvežana Johannesa Thingesa Boeja (5). Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 26. mestu (+ 2:19,3/3).

Norvežanu Boeju, ki je imel najboljše izhodišče pred današnjo tekmo, je zlato medaljo odnesel slab strelski nastop s kar petimi zgrešenimi tarčami, trikrat je zgrešil na zadnji strelski postaji, kjer je zapravil zanesljivo zmago. Tretji je bil na 12,5 km dolgi tekmi na koncu Francoz Quentin Fillon Maillet (+ 17,7/3), ki je v končnici v smučini ugnal Tarjeija Boeja in rojaka Martina Fourcada.

Delno uteho je Boe dobil s srebrom, drugo letošnjo kolajno, s katero si je obenem predčasno, pet tekem pred koncem sezone, prvič v karieri zagotovil tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Že nekaj časa je bilo jasno, da bo dobil svetovni pokal, danes pa je to storil tudi dokončno. Letos je dobil 13 od 20 tekem in po sedmih letih na prestolu zamenjal francosko legendo Fourcada.

Slovenska predstavnika na tekmi Fak in Klemen Bauer sta si na sobotni tekmi zagotovila 17. izhodišče, ki sta si ga delila, danes pa je Fak s tremi zgrešenimi streli izgubil devet mest, Bauer pa je tekmo končal na 36. mestu (+ 2:56,7; 6).

Bauer je dvakrat zgrešil že na prvem streljanju in nazadoval na 30. mesto. Faku pa je kazalo bistveno bolje, saj je po polovici tekme s strelsko ničlo še vedno držal položaj iz sprinta. Zdaj bo slovenski tabor napeto čakal sredo in posamično tekmo. Fak in Bauer bosta prav na tej tekmi namreč lovila "vstopnico" za nedeljsko tekmo s skupinskim startom, kjer ima pravico nastopa najboljših 15 tekmovalcev v svetovnem pokalu ter še 15 tistih, ki so bili najboljši na prvenstvu.


Za tak podvig bo bržkone treba ponoviti uvrstitev med 15. in 20. mestom, veliko pa bo odvisno tudi od tega, katere od tekmecev bosta prehitela in kdo bo za njima zaostal. Vsaj Fak pred odhodom na SP ni skrival, da bo to zanj najtežja tekma, saj ni 100-odstotno pripravljen, preteči pa bo treba kar 20 km. Zanj bo zato pomembno, da bo strelski nastop čim boljši.

"Danes sem se dobro počutil. Na zahtevni tekmi sem najprej zadel dve ničli, a ni bilo nekega napredka po mestih. Na prvem postanku stoje sem enkrat zgrešil, a sem napredoval po lestvici, na zadnjem streljanju pa enostavno nisem mogel pokriti več tarč, na žalost. To me je stalo dobre uvrstitve in pristal sem bolj pri repu razpredelnice. Ne glede na to moram nekako biti zadovoljen, saj je že dobra novica, da sem sploh tukaj. Vsekakor pa bom na naslednjih tekmah poskušal biti boljši," je povedal Fak.

"Tekma se je začela najslabše možno, saj se na zasledovalnih tekmah zgrešeni streli na začetku kaznujejo veliko bolj kot kasneje, saj z njimi izgubiš stik z najboljšimi. Potem mi ni preostalo drugega, kot da lovim zaostanek, na strelišču sem kasneje več tvegal, na koncu pa se to ni izšlo. Sem se pa danes veliko bolje počutil na smučeh, kar je svetla točka današnjega dne in pozitivni občutki za naslednje tekme," je današnji nastop ocenil Bauer.

"Že pred začetkom smo vedeli, da bo Jakov zelo težko zdržal dve tekmi zaporedoma, saj se mu mesec odsotnosti, ko je imel težave z zdravjem, zelo pozna. Tako je že v tekmo startal s ciljem, da obdrži svoje mesto. Opravil je dobro, saj se je boril za 15. mesto, na žalost pa zgrešil na zadnjem streljanju dvakrat. Vseeno smo veseli, da je tukaj, da tekmuje, saj praktično še pred enim tednom nismo vedeli ali bo na prvenstvo sploh lahko potoval. Klemen pa je po včerajšnjem super strelskim nastopu danes zbezljal. Napravil je dve začetniški strelski napaki na prvi postaji leže, ki sta povezani z nepravilnim izdihom. Na koncu je streljal nekje v svojih okvirih, saj je bilo danes težko streljati, tudi drugi so grešili in tudi 36. mesto zanj ni slab rezultat," pa je današnje tekmovanje videl trener Uroš Velepec.

V ponedeljek je na SP prost dan, v torek bodo s tekmo na 15 km nadaljevala dekleta.

Izidi:
 1. Dmitro Pidružni (Ukr)         31:54,1/2
 2. Johannes Thingnes Boe (Nor)     + 8,3/5
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)     17,7/3
 4. Tarjei Boe (Nor)                 18,1/1
 5. Martin Fourcade (Fra)            27,8/2
 6. Andrejs Rastorgujevs (Lat)       40,8/1
 7. Antonin Guigonnat (Fra)          47,3/2
 8. Benjamin Weger (Avt)             47,8/3
 9. Jevgenij Garaničev (Rus)         48,3/1
10. Simon Eder (Avt)                 49,3/0
...
26. Jakov Fak (Slo)                2:19,3/3
36. Klemen Bauer (Slo)             2:56,7/6


- svetovni pokal, skupno:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)           1050
 2. Aleksander Loginov (Rus)               726
 3. Quentin Fillon Maillet (Fra)           692
 4. Simon Desthieux (Fra)                  685
 5. Martin Fourcade (Fra)                  632
 6. Simon Eder (Avt)                       626
 7. Antonin Guigonnat (Fra)                584
 8. Arnd Peiffer (Nem)                     568
 9. Benjamin Weger (Švi)                   538
 9. Julian Eberhard (Avt)                  536
...
30. Jakov Fak (Slo)                        235
49. Klemen Bauer (Slo)                      80
75. Miha Dovžan (Slo)                       19
Značke: biatlon, sp

Članki iz rubrike