Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 10.03.2019 11:20:45

Kristoffersen najhitrejši na prvi progi, edini Slovenec v finalu Hadalin s 17. mesta

Reuters
Henrik Kristoffersen je najhitreje opravil s prvo vožnjo predzadnjega slaloma sezone za svetovni pokal v Kranjski Gori. Norvežanu se obeta dvojček zmag na 58. Pokalu Vitranc, potem ko je v soboto slavil na veleslalomu. Prvi slovenski nastop je bil pri številki 18, nosil jo je Štefan Hadalin, ki pa se mu nastop ni najbolje posrečil.

Hadalin je ob prihodu v cilj pristal na repu uvrščenih, njegov zaostanek 2,63 sekunde pa je nato zadoščal za 17. čas.

"Nisem našel najboljšega ritma, podlaga je precej zahtevna, nisem se uspel prilagoditi. Pozna se tudi že sezonska utrujenost, začutil sem tudi nekaj dodatnega pritiska. Ni bilo v redu, se bom skušal zbrati za drugo vožnjo," je za TV Slovenijo dejal 23-letni Vrhničan, ki je lani vitranški slalom končal na 13. mestu. V tej sezoni je bil dvakrat v deseterici, v Saalbachu je bil osmi, v Adelbodnu deseti.

Kristoffersen je v soboto postal komaj drugi Norvežan, po Lasseju Kjusu leta 1995, z veleslalomsko zmago na tekmah za svetovni pokal v Kranjski Gori.

"Imam rad Kranjsko Goro, ta hrib mi ustreza, je tehničen. Očitno se je izplačalo trdo delo, ki sem ga vložil še zlasti od Schladminga. V slalomu nisem še, kjer bi si želel biti, ne me narobe razumeti, vožnja je bila dobra, a mislim, da sem lahko še boljši," je v izjavi za TV Slovenijo po prvi vožnji dejal Kristoffersen.

Tudi na slalomski tekmi se mu obeta vrhunska uvrstitev. Štiriindvajsetletni Norvežan, ki je startal kot drugi, ima že osem uvrstitev na zmagovalni oder v Kranjski Gori, od tega dve zmagi, prvič je slavil leta 2015 v slalomu.

Drugi čas je vpisal 36-letni veteran Manfred Mölgg, ki je v Kranjski Gori leta 2008 dobil vitranški slalom. Italijan je s številko devet zaostal 57 stotink sekunde za vodilnim.


Tretji je Francoz Alexis Pinturault, ki se je na progi zadržal 62 stotink sekunde dlje kot Norvežan.

Odločitev o slalomskem seštevku je že padla pred Vitrancem. Že šesti karierni slalomski globus si je zagotovil Avstrijec Marcel Hirscher, ki je vpisal šesti čas (+0,81) prve vožnje.

Lanski zmagovalec Vitranca bo danes tudi uradno postal lastnik osmega velikega kristalnega globusa za dobljeni seštevek sezone ter se je s skupno dvajsetimi globusi, malimi in velikimi, izenačil z rekorderko, novopečeno upokojenko Američanko Lindsey Vonn.

Pinturault na drugem mestu skupno nima več niti teoretičnih možnosti, saj razlika znaša več kot 400 točk. Po Vitrancu pa so na sporedu še štiri preizkušnje ter je na razpolago le še 400 točk na finalu sezone v Andori. Hirscher je z osmimi velikimi globusi najuspešnejši v zgodovini.

Na startu je bilo šest Slovencev, a si je drugo vožnjo z začetkom ob 12.30 zagotovil le Hadalin, ki je imel tudi najboljše startno izhodišče.

Žan Kranjec, ki je bil na veleslalomu deveti, ostaja brez slalomske uvrstitve v Kranjski Gori. Na koncu mu je za malenkost zmanjkalo, finalno vožnjo je zgrešil za desetinko (+3,90; 33.).

Jakob Špik (+4,53; 42.), Aljaž Dvornik (+4,92; 46.), debitant Tijan Marovt (+6,89; 52.) in Borut Božič (odstop) so startali v spodnjem delu razpredelnice od številke 64 dalje ter na že načeti progi niso bili konkurenčni za trideseterico in drugo vožnjo.

Članki iz rubrike