nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 09.03.2019 15:42:30

Shiffrinova pisala zgodovino

Profimedia
Američanka Mikaela Shiffrin je zmagala na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Špindleruvem Mlinu na Češkem in se vpisala v zgodovino z največ zmagani v eni sezoni svetovnega pokala, osvojila pa je že tudi skupni seštevek sezone, tretjič v nizu. Najboljša Slovenka Meta Hrovat je bila osma (+3,13), Ana Bucik pa 27. (+5,41).

Druga je bila Švicarka Wendy Holdener, ki je zaostala 85 stotink sekunde, tretja je bila Slovakinja Petra Vlhova (+2,03).

V drugo vožnjo se nista uvrstili Maruša Ferk (+4,63), ki je končala na 35. mestu in Neja Dvornik (+5,10), ki je bila 41.

Triindvajsetletna Shiffrinova si je doslej na večni lestvici s 14 zmagami prvo mesto delila s Švicarko Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/89 tudi slavila 14 zmag. Američanka si je že pred to tekmo v Špindleruvem Mlinu, ker je leta 2011 prvič nastopila v svetovnem pokalu, zagotovila mali kristalni globus v disciplini, zdaj je že dokončno tudi lastnica velikega globusa.

Shiffrinova si lasti tudi rekordnih 39 slalomskih zmag v svetovnem pokalu, največ med tekmovalkami. Med smučarji je na čelu zgolj z zmago več nekdanji legendarni Šved na smučeh begunjskega Elana (40). Na finalu sezone v Soldeuu lahko Shiffrinova ta rekord izenači in poveča tudi skupno bero zmag v pokalu, zdaj jih ima 58.


Obenem lahko kot tretja v zgodovini preseže 2000 točk v skupnem seštevku zime. Zdaj ima 1954 točk, pred njo sta le Avstrijec Hermann Maier (leta 2000 je osvojil 2000 točk) najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov ter rekorderka Tina Maze (2414 točk leta 2013).

Shiffrinova je vodila že po prvi vožnji na Češkem, Holdenerjeva je zaostajala 37 stotink sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Hansdotter z več kot sekundo zaostanka (+1,28), četrta pa Vlhova (+1,33). Hrovatova je bila 12. (+2,42), Bucikova pa je delila 29. mesto (+4,23).

Osmi čas druge proge je Vlhovi zadostoval za skupno tretje mesto, Hansdotterjeva pa je nazadovala na sedmo, tik pred Hrovatovo, ki se je prvič v karieri uvrstila med prvo deseterico v pokalu v tej disciplini.

"Po današnjem slalomu sem rezultatsko zadovoljna. Vem, da imam še rezerve s treninga. Načeloma pa moram reči, da sem zelo, zelo zadovoljna s celim vikendom, kako sem ga uspela odsmučati. V slalomu se v zadnjem času počutim zelo suvereno, na smučeh se počutim dobro. Mogoče mi na tekmah v slalomu še ne uspe pokazati vsega, kar znam. Morda to ni slaba stvar, ker imam še rezerve in vem, na čemu delati. Verjamem, da bo s tem prišlo še boljše smučanje," je bila zadovoljna Hrovatova po zadnji tekmi alpskih smučark v pokalu pred finalom.

Enaindvajsetletna Kranjskogorčanka, ki je prejšnji mesec v Italiji ubranila naslov svetovne mladinske slalomske prvakinje, bo tako nastopila tudi na finalu svetovnega pokala v Andori.

Članki iz rubrike