Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 17.02.2019 16:37:45

Trojna avstrijska zmaga za konec prvenstva, Hirscherju sedma zlata, Kranjec 17.

ALESFEVZER.COM
Alpski smučarji so se v Areju pomerili še za zadnji komplet kolajn. Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, jubilejno 45., se je končalo danes z moškim slalomom, na katerem je zmagal Marcel Hirscher. Na tekmi ni bilo slovenskega presežka. Najboljši Slovenec je bil Žan Kranjec na 17. mestu, Jakob Špik je bil 33. Štefan Hadalin ni nastopil v finalu.

Prvenstvo se je končalo s trojno avstrijsko zmago. Marcel Hirscher, zmagovalec z zlato medaljo, Michael Matt (+0,65) je bil srebrn, Marco Schwarz (+0,76) bronast, kar je sploh prvo avstrijsko trojno zmagoslavje v slalomih na svetovnih prvenstvih oziroma se je prvič v zgodovini alpskega smučanja zgodilo, da so na slalomski tekmi svetovnega prvenstva vsi nosilci kolajn člani iste reprezentance.

Hirscher je še tretjič postal svetovni prvak v slalomu, potem ko je bil na vrhu že pred dvema letoma v St. Moritzu in leta 2013 v Schladmingu. To je njegova sedma zlata na SP, upoštevajoč tudi dve ekipni, ob treh slalomskih ima še veleslalomsko zlato (2017) in kombinacijsko (2015), s čimer se je izenačil z rojakom Tonijem Sailerjem.

Avstrijec, najboljši alpski smučar v zadnjih sedmih sezonah svetovnega pokala, je tako najuspešnejši na prvenstvih v moški konkurenci med še aktivnimi smučarji. Skupno pa je to njegova že 11 kolajna s prvenstev.

Največ zlatih, 12, jih ima še vedno Nemka Christl Cranz. Po sedem naslovov svetovne prvakinje imata tudi Francozinja Marielle Goitschel in Švedinja Anja Pärson. Med še aktivnimi smučarkami pa jih ima Američanka Mikaela Shiffrin pet.

Hirscher, ki je prišel na prvenstvo z virozo, se je po veleslalomskem srebru zelo odločno s startno številko 3 lotil napada na premierno avstrijsko zlato na Švedskem ter z veliko prednostjo dobil prvo vožnjo. V finalu pa je le dokončal tisto, kar si je zadal ter si s prednostjo 65 stotink sekunde pozlatil prvenstvo.

"Mislim, da je bilo tudi z mojo virozo danes veliko boljše kot pred štirimi dnevi. Rad bi se zahvalil moji ekipi, ki mi je omogočila to, kar se je danes zgodilo. So res garali za to, da so me pripeljali do tega, da sem bil sploh na startu današnje tekme," je dejal Hirscher, ki je omenil tudi možnost, da je to prvenstvo njegovo zadnje.

"V finalu sem vedel, da Alexis ni prevzel vodstva, ampak še vedno sem moral dobro zvoziti, preživeti vse luknje in grbine ter napasti pred ciljem. Je neverjetno vse skupaj, da sem osvojil še eno zlato, na mogoče mojem zadnjem prvenstvu," je dodal.

Popoln avstrijski dan pa opisal z besedami: "Tukaj je tudi naš (avstrijski) predsednik, skače naokrog in se zabava, tako da je vse v najlepšem redu."


Že po prvi vožnji so Avstrijci napovedovali popoln napad na zadnji komplet kolajn. Le Francoz Alexis Pinturault se je vmešal med avstrijske barve. Po prvi vožnji je za Hirscherjem zaostal 56 stotink sekunde, a je na koncu pristal za avstrijskim trojčkom tik pod stopničkami na četrtem mestu (+0,93).

Slovenski tabor je imel na zadnji tekmi prvenstva višje cilje, še zlasti so se apetiti povečali, ko je Štefan Hadalin svojo prvo kolajno na prvenstvih, in to srebrnega sijaja, osvojil v alpski kombinaciji, z najhitrejšo vožnjo kombinacijskega slaloma.

V klasičnem oziroma specialnem slalomu pa se je njegova pot do nove vrhunske uvrstitve končala že po nekaj zavojih, ko je zdrsnil in pristal na snegu na boku. Hitro se je pobral, vendar je izgubil preveč časa. Njegov končni zaostanek je znašal 7,48 sekunde za 39. čas prve vožnje.

Formalno je imel pravico za nastop še v finalu, a se zanj ni odločil. Nastopil bi namreč šele po prvih tridesetih na že zelo načeti progi.

Žan Kranjec je na že zmehčani progi iztržil veliko več od Hadalina. Njegov zaostanek 4,40 sekunde je zadoščal za 26. čas prve vožnje, kar pomeni, da je v finalu nastopil v prvi trideseterici kot peti na startu. Sicer veleslalomski specialist je izkoristil dobre pogoje in z drugim časom finala pridobil devet mest ter tekmo končal na 17. mestu (+2,28).

Na startu je bil še en Slovenec, ki je nastopil po prvi trideseterici in razglasitvi nosilcev kolajn. Jakob Špik je na prvi progi zaostal 5,07 sekunde za 33. čas prve vožnje, njegova končna uvrstitev je bila 33. mesto (+9,20).

Aktualni olimpijski prvak iz Pyeongchanga domačin Andre Myhrer je svoje zadnje prvenstvo končal na 14. mestu.

Hirscher se je izenačil z Ingemarjem Stenmarkom, edina med moškimi se lahko ponašata s tremi naslovi svetovnega prvaka v slalomu.

Do konca sta sezone še dva moška slaloma marca v Kranjski Gori in finalni v Soldeuu. Hirscher lovi osmi veliki kristalni globus ter dva mala, slalomskega in veleslalomskega.

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike