reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 13.02.2019 08:45:43

Tina Maze ODPRLA DUŠO: Še zdaj dobim cmok v grlu. Prihajajo EMOCIJE, prej si jih NISEM SMELA DOVOLITI

Grega Wernig
Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Areju zelo sproščeno spremlja nekdanja slovenska šampionka Tina Maze. Na Švedskem je v vlogi sodelavke televizijske mreže Eurosport, skupaj z družino, partnerjem Andreo Massijem in hčerko Anouk. Zdaj, s časovno distanco in kot nekdanja tekmovalka, spet podoživlja vse svoje dosežke. A na povsem drugačen način.

"Delam za Eurosport Italia digitalne vsebine za njihove spletne strani in za socialna omrežja. Zaenkrat imamo zelo dober feedback in so kar navdušeni nad tem. Ni tipično delo za televizijo, ampak bolj za socialna omrežja," je v intervjuju za STA v medijskem središču ob ciljni areni poligona pod goro Areskutan pojasnila Mazejeva.

V press centru in ciljni areni je mogoče srečati številne velikane alpskega smučanja. V vlogi komentatorjev, posebnih sodelavcev televizijskih hiš se preizkušata tudi Bode Miller in Dominigue Gisin, ki je za švicarsko televizijo spremljala dogajanje v prvem tednu prvenstva v hitrih disciplinah, iz Areja kot pišoča novinarka poroča nekdanja italijanska tekmovalka Maria Rosa Quario, mama zdajšnje italijanske smučarke Federice Brignone.

Na Švedsko so pripotovali tudi Ingemar Stenmark, Aleksandra Meissnitzer, Jessica Lindel-Vikarby, Maria Pietilä Holmner, Nicole Hosp, Luc Alphand, Patrik Järbyn, Fredrik Nyberg, Bruno Kernen, Kalle Palender, Marco Büchel, Jens Byggmark, Ivica Kostelić, Pernila Viberg, Anja Pärson in Kjetil Andre Aamodt, ki so se pomerili na veteranski tekmi zvezd.


"Zdi se mi zelo pametno, da izkoriščajo naše izkušnje in tako izboljšajo svoje vsebine. Nekdanji tekmovalec lahko bolj poglobljeno razlaga o tem, kaj se dogaja na progi, kaj se dogaja tekmovalcem v glavi. Seveda se tudi družimo, z Bodejem sva v ciljni areni soseda, blizu sva z Lucom Alphandom, ki dela za drugo televizijo. Tekmovalci se med sabo dobro poznamo, ne glede na to, na kateri televiziji si, pač imaš skupne točke, ki te združujejo," dodaja.

tina maze
www.alesfevzer.com

"Zame je bistveno bolj sproščeno, nisem obremenjena. V italijanščini se še sicer malo lovim, delam še dosti napak in to moram še izboljšati. Perfekcionizem mi bo, upam, dobro prišel tudi na tem področju," je svoje trenutno delo opisala Tina Maze.

Korošica pravi, da ima šele zdaj čas v celoti podoživeti svoje uspehe: "Ko sem zmagovala, sem se dejansko bolj slabo zavedala tega, kaj sem zares  dosegla. Šele ko sem gledala olimpijske igre v Pyeongchangu, sem se zavedala, kako velika stvar mi je uspela v Sočiju, ko sem osvojila dve zlati olimpijski kolajni. Saj še zdaj dobim cmok v grlu, prihajajo emocije. Prej si jih nisem mogla dovoliti, saj me je čakala naslednji dan že druga tekma in sem poskusila biti čim bolj površinska, kar zadeva dojemanja uspehov. Ampak te stvari so globoke. In zdaj, ko imam čas, si pustim, da se me dotaknejo."

"In isto je pri uspehih v svetovnem prvenstvu. Moja pot uspehov na svetovnih prvenstvih se je začela leta 2009 v Val d'Iseru, v tistem deliriju sem iz 15. mesta prišla na drugo. In takrat sem sama sebi potrdila, z jezo, žal z jezo, da sem lahko na stopničkah in da lahko dosegam medalje na svetovnih prvenstvih. Od takrat naprej mi je šlo res dobro. Trinajst kolajn v sedmih letih, biti tam na vrhu non - stop, vsako leto, osvajati medalje, je plod našega dela, ekipnega, tega priklica forme, ki je zelo pomemben pred svetovnim prvenstvom, tempiranja forme in veliko detajlov, ki spremenijo, naredijo ali ne naredijo, tvojo kariero," je opisala.

V uvodnih dnevih prvenstva v Areju so bile glavna tema pogovorov transportne težave pri prihodu na Švedsko. Koliko potovanje samo lahko vpliva na športnika?

"Lahko povem zanimivost, ker sem se malo bolj morala fokusirati na italijansko ekipo, ker sem pač tu za Eurosport Italia. Bili smo skupaj na letalu s Christofom Innerhoferjem. Čakali smo na letališču dva dni, nismo šli nikamor ne naprej ne nazaj in smo bili tam. Meni ni spremenilo dneva. Christof pa je moral iti naslednji dan na teren z opremo drugih, smuči je sicer imel svoje. To so vse logistične težave, ki ti malo spremenijo fokus. In ni dobro. Dominik Paris je prišel prej gor, imel je več časa, da se je pripravil in zaradi tega je bil potem bolj stoodstoten na prvi tekmi (za zmago v superveleslalomu). Ekipa mora zato te stvari predvidevati prej. Mislim pa, da bi predvsem Fis morala urnike malo bolj prilagoditi svetovnemu prvenstvu, ne pa, da se vlečejo svetovni pokali do zadnjega. Pri nas, tekmovanje je pa na Švedskem. Pot na Švedsko je kar zahtevna ..., so le trije leti in to z vso prtljago," je povedala.

Na prvenstvu je zbrana skoraj celotna sestava šampionske ekipe Tine Maze: "Team to aMaze je spet skupaj, razen Valeria (Ghirardija; op. STA). Andrea Vienello (serviser; op. STA) je tukaj z Viktorio Rebensburg, prišel je tudi Livio Magoni (nekdanji trener; op. STA). To, kar dela s Petro Vlhovo, je izjemno. Upam, da bodo še nadgradili svoje znanje in še malo bolj mešali štrene Mikaeli Shiffrin. Res je izjemno zanimivo gledati te dvoboje, kako je izboljšala veleslalomsko formo. Mislim, da je bila ta zamenjava smuči, ki jo je naredila, za njo ključnega pomena, ker se vidi, da je njeno smučanje bolj harmonično. Se ne zabija več toliko z glavo naprej, kot se je včasih, rečem jaz, in lahko razvija večjo hitrost. V vseh disciplinah se razvija tudi ona, in vidi se ekipno delo."

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike