favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 11.02.2019 15:58:35

DESKARSKI JUNAK MASTNAK je prepričan, da se je odločil prav. Ni mi več žal, da sem spremenil šport

Profimedia
Slovenska reprezentanca v deskanju na snegu se je na poti s svetovnega prvenstva v Park Cityju v Azijo, kjer se bo nadaljeval svetovni pokal, za nekaj dni ustavila v domovini, kjer so ji danes na Smučarski zvezi tudi pripravili sprejem.

V središču pozornosti je bil srebrni s paralelnega veleslaloma Tim Mastnak, ki je iz rok direktorja zveze Francija Petka prejel steklenico šampanjca, Celjan pa je ob tej priložnosti dejal, da mu zaradi takih trenutkov ni žal, da je pred leti smuči zamenjal za desko.

"Na začetku sem pogrešal prijatelje iz smučanja, a zdaj vem, da sem se pravilno odločil. Upam, da je ta srebrna kolajna le začetek neke poti in da se bo zbiranje odličij nadaljevalo. Olimpijske igre so sicer v javnosti vredne največ, jasno, da si želim olimpijsko kolajno, toda sam bi rad ob koncu sezone dvignil vsaj mali kristalni globus, če ne velikega. To mi oziroma bi mi pomenilo največ, saj skupni seštevek tekem potrjuje, kam spadaš," je dejal 27-letni Mastnak, ki verjame, da lahko svoj največji cilj izpolni že letos.

V svetovnem pokalu je sicer po uvodni zmagi v Carezzi padel na osmo mesto, a razlike so majhne. Do konca je še nekaj tekem, na roko mu gre dejstvo, da se bo s konkurenti meril večinoma v paralelnem veleslalomu, ki mu gre zaenkrat bolje od rok od slaloma.

"Po duši sem veleslalomist, a veliko delam tudi na slalomu. Rezultati tega še ne kažejo, a verjamem, da bodo. Do konca letošnjega svetovnega pokala so v glavnem veleslalomi in tu vidim svojo priložnost. Vsi pretendenti za vrh so vsaj na eni tekmi 'kiksali', tudi sam sem, a verjamem, da sem svojo kvoto napak že izpolnil," se nadeja Štajerec, ki se je še enkrat spomnil svojega uspeha.

"V ZDA sem užival od prvega dneva, od prihoda na letališče. Všeč mi je ameriški stil življenja, na tekmi pa so mi šle na roko tudi druge reči. Imel sem glasno spodbudo družine, ameriških sorodnikov in prijateljev, proga ni bila ledena, bolje se znajdem na mehkih progah, kjer ni treba delati na moč, ampak moraš deskati z občutkom. Nekaterim, kot na primer mojemu vzorniku Benjaminu Karlu, ki sem ga občudoval še, ko sem bil smučar, in olimpijskemu prvaku Nevinu Galmariniju to ni ustrezalo, zato so bili za tiste, ki se na deskanje ne spoznajo dobro, rezultati presenetljivi. A zame ne, presenečenje ni bila niti zmaga doslej malo manj znanega Rusa Dimitrija Loginova," je obudil spomine Mastnak.


Po prihodu v domovino ni imel časa uradno proslaviti uspeha, se pa je pri njem zbrala skupina prijateljev, ki se je prešerno veselila njegovega drugega mesta. "Uradna zabava bo po koncu sezone, zdaj pravega časa ni, zdelala me je tudi časovna razlika. Moral sem se tudi malo spočiti, saj že jutri letimo v olimpijski Pyeongchang. Na še eno prizorišče, kjer uživam in sem že imel dobre rezultate. Sneg je v Aziji podoben kot v ZDA in veseli me, da bosta tam naslednje svetovno prvenstvo in olimpijske igre," se naslednjih tekem veseli najmlajši član slovenske A reprezentance, ki mu je uspeh prinesel tudi nekaj več prepoznavnosti.

"Ljudje so me sicer poznali zaradi posrečene reklame z Jurijem Zrnecem in napolitankami, po tem uspehu pa jih veliko več ve, kdo sploh sem. Če sodim po odzivih in čestitkah. Moram poklicati Zrneca, da mi zdaj vendarle dovoli pojesti kakšno napolitanko," se je pošalil Mastnak.

Žan Košir, dobitnik treh olimpijskih kolajn in tudi velikega kristalnega globusa, na novinarskih konferencah deskarske reprezentance ni bil tako v ozadju že od časov Roka Flandra in serijskih uspehov Roka Marguča. A sotekmovalcem uspeh iskreno privošči, sam pač priznava, da letos ni dovolj dobro pripravljen, da bi posegel v sam vrh.

"To je realnost, zato nisem nezadovoljen. Vseeno pa se bil edini, ki se je dvakrat uvrstil med najboljših deset, videl sem tudi napredek v svojem deskanju, zato ni nobenega razočaranja. Dosegel sem nek higienski minimum, peto in deseto mesto, čeprav je mogoče videti, da sem bil blizu odličja, to ni res. V takih pogojih, slabi vidljivosti in mehki progi, kar ni primerno za moje zdravstveno stanje in kjer vsaka vožnja odvzame ogromno moči, nisem mogel višje."

"Bilo je še nekaj drugih dejavnikov, smola s pripravami na prvenstvo, treningi v povsem drugačnih razmerah, na koncu še napačna odločitev pri izbiri proge v paralelnem veleslalomu. Videlo se je, da nisem stalni član izločilnih bojev, smolo sem imel, ker sem izbiral prvi. Zanimal sem se pri sotekmovalcih, dobival nasvete in se odločil, da izberem rdečo progo. V prvi vožnji na njej nisem imel težav. Zlahka sem napredoval, v drugi je bilo lukenj že veliko. Po ogledih posnetkov se lahko strinjam, da sem se odločil napačno. Je pa zanimivo, da še nisem imel sezone, v kateri je bilo na toliko tekmah ena proga tako hitrejša kot druga," meni Tržičan.

Mastnak, Košir in Gloria Kotnik v Aziji ne bodo imeli družbe Marguča, ki se je na prvenstvu težje poškodoval. Zaradi zloma kosti v roki, kost je imel pred časom že zlomljeno, čaka na operacijo. "Nimamo natančnejših informacij. Operiran bi moral biti že med vikendom, a v Sloveniji ni prostih anestezistov. Zdaj ne vem, kje in kdaj bo operiran, opcija je tudi tujina. Bržkone pa je sezona zanj končana," je dejal glavni trener reprezentance Izidor Šuštaršič.

Značke: deskanje, slovenija

Članki iz rubrike