GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

STA
STA
0 08.02.2019 10:57:17

Čater pred smukom: Želja je vedno medalja

Reuters
Če bo vreme dopuščalo, bo sobota v Areju v znamenju smuka za naslov svetovnega prvaka v kraljevski disciplini. Tekma bo poslovilna za norveškega asa Aksla Lund Svindala. Od slovenske četverice ima največja pričakovanja Martin Čater, ki se je v strnjeni konkurenci izkazal s 13. mestom v superveleslalomu. "Želja je vedno kolajna," pravi Celjan.

"Želja je vedno medalja. Zaenkrat si želim, da bi pokazal svoj maksimum. Mislim, da se vsakič nekaj naučim. Če bo šlo tako naprej, bo enkrat tudi to prišlo. Ostali vedo in tudi jaz vem, da znam smučati vrhunsko," je dejal 26-letni Celjan, ki je letos poskrbel za najboljši slovenski smukaški izid na najdaljšem smuku v Wengnu.

Edini od slovenskega kvarteta ni razočaral na prvi tekmi za kolajne v Areju na superveleslalomu in za zmagovalcem preizkušnje Južnim Tirolcem Dominikom Parisom na 13. mestu zaostal le za 56 stotink sekunde.

Želel bi si, da bi bil smuk z neskrajšane proge, vendar pa se bo to glede na vremenske okoliščine, težko zgodilo: "Ko ni z vrha, moraš iti na polno. Taktično moraš iti čez prelomnice, edino zadnji skok je malo večji, da si ne smeš privoščiti, kaj drugega, ampak moraš samo tiščati. Čez skoke tudi gre večinoma v smuk preži."

S progo se je že imel priložnost spoznati. Upa, da bo lahko popravil napake: "Smučanje je bilo kar v redu, je pa še veliko rezerv. Sem šel iz smeri in nisem imel prave hitrosti in zato tako velik zaostanek. Moram spremeniti nastavitve, ker je res agresiven sneg in sem mogoče res malo preveč zakopal, ril po snegu, treba biti nežen in z občutkom."

"Na ogledih proge vedno manj 'kompliciram'. Včasih sem si dolgo ogledoval kakšno past ali ključni del in tisto, kar sem si največ ogledoval, sem potem na koncu 'zamočil'. Zdaj si pogledam linijsko in tako ali tako vidiš takoj, kje gre," je še dejal.

"Že nekaj časa vem, da se lahko hitro smučam, ampak treba je najti tisto pravo formulo že na startu. In tu se še malo lovim. Enkrat je, enkrat ni. Ko se mi pripeti napaka na progi, je od tiste napake na progi vrhunsko smučanje," pravi.

"Podlaga v Areju je takšna kot letos v Val Gardeni. Tudi tam je bila res vrhunska podlaga, ki mi ustreza. Tudi tam sem bil dobro na poti, pa sem naredil napako, tako kot tukaj na superveleslalomu. Teren pa mislim, da ni nikjer tako razgiban, kot je tu," je še povedal.

Kdaj bi si želel, da bi ga kdo na startu "brcnil v rit": "Verjetno res rabim to, a ni vedno nekoga na startu, da bi to naredil. Če to nekdo naredi na silo, pa tudi ne gre. Tudi bi mogoče potreboval nekoga, ki bi naredil konflikt. Da se razjezim že na startu. Se pa še lovim, enkrat sem hiter, takrat, ko sem sproščen, drugič sem pa hiter takrat, ko sem 'jezen'".



Klemen Kosi, Boštjan Kline in Miha Hrobat so superveleslalom predčasno končali z odstopom.

Kosi, ki po grdem padcu v Bormiu, še išče prave občutke, je vesel, da je sploh lahko v Areju na svetovnem prvenstvu: "Sem zelo vesel za vsako tekmo, na kateri dobim priložnost. To je moje že četrto prvenstvo. Še pred kratkim nisem vedel, če bom sposoben ali ne, zdaj mislim, da sem. V bistvu se počutim kar v redu, čeprav zgleda, da to še ni to. Kar se tiče mojega smučanja, mislim, da je zopet na kar visoki ravni. Na progi sem se počutil dobro. Bil sem razočaran nad svojim časom ob prihodu v cilj, ker mi ni bilo čisto jasno, od kod tak velik zaostanek. Ampak to je naš šport, treba bo nekaj spremeniti, moram pa razmišljati pozitivno, moram biti vesel, da sem sploh to."

Kline bi potreboval dober rezultat, da bi se izkopal iz rezultatske krize: "Predvsem se bom osredotočil na smučanje. Na 'ogrevalkah' in na treningih bom poskusil narediti čim več dobrih zavojev in seveda potem to skušal prenesti na tekmo."

"To je moje drugo prvenstvo. V Are sem prišel šele v torek. Kot da bi prišel na svetovni pokal in imel naslednji dan trening. S to razliko, da je bila dan kasneje že tekma. Ampak to ni nič vplivalo na nastop. Počutil sem se zelo dobro, žal se mi je naredila napaka. Do odstopa sem bil zelo hiter, če bi z neko normalno vožnjo prišel do dol, ampak se žal ni izšlo," je dejal Kranjčan.

"Smuk ni preveč težek, ima nekaj ključnih delov, kjer moraš hitrost s sabo odnesti do cilja, tako da mislim , da bo to še ena tema, na kateri bomo zelo na skupaj. Vrhnji del je bolj 'drsalni', mi najbolj ne leži, tako da ne bo nič narobe, če ne bo z vrha. Drugače bom vozil tisto, kar mi bo dano," je še dajal.

Švicar Beat Feuz bo v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka. Na sprinterskem superveleslalomu majhnih razlik je na 18. mestu zaostal sekundo za zmagovalcem Parisom, ki je v tej zimi v izjemni formi, kar je dokazal že z zmago na smuku v Kitzbühlu in z dvojčkom zmag v Bormiu. To formo pa je prenesel tudi v Are, kjer je v spremenljivi vidljivosti osvojil svoje prvo zlato.

Če bi mu uspelo pokoriti še smuk, bi se pridružil Bodeju Millerju (2005) - Američan je v Areju v vlogi komentatorja - in Hermannu Maierju (1999), ki sta na istem prvenstvu osvojila naslova v obeh hitrih disciplinah.

Če bi mu uspelo, bi Svindal postal prvi med moškimi s tremi naslovi smukaškega svetovnega prvaka, potem ko je že slavil pred dvanajstimi leti na drugem SP v Areju in leta 2013 na SP v Schladmingu.

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike