favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 07.02.2019 14:17:34

Ilka Štuhec po zadnjem treningu: Še so rezerve

Reuters
Alpske smučarke so na svetovnem prvenstvu v Areju opravile še zadnji trening pred nedeljskim smukom, na katerem se bodo pomerile za naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini. Ilka Štuhec je na današnjem tretjem treningu vpisala 15. čas (+0,92). Pred smukom bo nastopila na petkovi alpski kombinaciji.

Na vrhu je bila Avstrijka Stephanie Venier, ki pa so jo zaradi napačno prevoženih vrat diskvalificirali. Švicarka Wendy Holdener, ki je zaostala devet stotink, je bila tako uradno najhitrejša. Avstrijki Ricarda Haaser in Tamara Tippler (+0,19) sta imeli uradno drugi čas, Čehinja Ester Ledecka (+0,20) pa tretjega.

"V bistvu sem relativno zadovoljna, vem, kje sem bila malce še pregroba, kjer sem preveč ubila hitrost, ampak še vedno gre zgolj za trening, so še rezerve, in v prihodnjih dneh bom to naredila bolje," je napovedala aktualna svetovna smukaška prvakinja Štuhčeva, ki bo v nedeljo napadala še drugo zlato na svetovnih prvenstvih.

Zaradi vetra na vrhu je bila proga znova skrajšana, kar pomeni, da bo tudi nedeljska tekma skoraj zanesljivo z rezervnega starta, kar ni toliko po meri najboljše slovenske smukačice: "Start treninga je bil s starta superveleslaloma, kar pomeni, da je smuk zelo skrajšan. Gre še vedno za smuk in hitrost ne bo težava, čeprav je vse skupaj počasneje, kot bi bilo, če bi se šlo z vrha, še vedno je super."

To jutro je švedska polarna zima pokazala prijazno, skorajda spomladansko prijetno podobo. Z minus 28 so se temperature dvignile nad ničlo, kar pomeni nekoliko manjšo obremenitev tudi za tekmovalke: "Podlaga ni nič drugačna, je zelo podobno, kot je bilo, le diha se lažje."

Na startu ni bilo ameriške zvezdnice Lindsey Vonn, ki je izpustila že drugi trening po vrsti. Vonnova bo v nedeljo nastopila na svoji zadnji tekmi. S smukom bo končala svojo dolgo in bogato kariero.

Na superveleslalomu, na kateri je slavila njena rojakinja Mikaela Shiffrin, se tveganje na vse ali nič ni izšlo, saj je pri enem izmed zavojev pobrala vrata, strmoglavila na glavo in pristala v zaščitnih mrežah. Na srečo brez poškodb.



Na startu je bilo opaziti tudi nekaj specialistk za tehnične discipline, ki vadijo smuk zaradi nastopa na petkovi alpski kombinaciji.

Slovaška slalomska in veleslalomska specialistka Petra Vlhova je bila 18. (+1,11). Branilka naslova svetovne prvakinje iz St. Moritza Holdenerjeva je bila druga oziroma prva. Prav skrajšan smuk bi lahko bila njena ključna prednost. Slalomsko formo je pred odhodom v Are potrdila na Zlati lisici v Mariboru s tretjim mestom.

Na startu je bila tudi Slovenka Maruša Ferk, ki po desetih mesecih, od padca na državnem prvenstvu na Krvavcu in nove poškodbe kolena, prvič nastopa na smuku v elitni konkurenci. Pred Arejem je peljala smuk le na evropskem pokalu.

Ferkova je tretji trening končala z 21. časom (+1,19). Na smuku ne bo nastopil. Njena prva priložnost bo kombinacija. Pred dvema letoma je bila z osmim mestom najboljša Slovenka v St. Moritzu.

Štuhčeva je bila pred dvema letoma druga najhitrejša na kombinacijskem smuku, slaloma pa ni končala. Slalom je tudi letos najslabša disciplina Mariborčanke. Edini nastop v slalomu po poškodbi so bile kvalifikacije za paralelno tekmo v St. Moritzu decembra lani, ko je bila 47.

Shiffrinova, ki je osvojila prvo zlato v Areju in bi lahko bila v igri za naslov tudi v kombinaciji in na smuku, se je odločila, da bo smukaški preizkušnji izpustila in se posvetila lovu na zlati kolajni v veleslalomu in slalomu.

Značke: alpsko smučanje, sp

Članki iz rubrike