stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 20.01.2019 19:11:12

Stefan Kraft končal avstrijsko "sušo"

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft (278,3 točke) je zmagovalec tekme svetovnega pokala v Zakopanah, kar je zanj 13. zmaga na tej ravni tekmovanja v karieri. V finalu so nastopili tudi trije Slovenci, najboljši med njimi je bil Timi Zajc (268,5), ki se je še sedmič to zimo uvrstil v "top 10" in zasedel sedmo mesto.

"Prva serija je bila kar vetrovna, vmes so znižali nalet, veter je ves čas menjaval smer. Druga serija pa je bila kar zelo poštena, skoraj enake razmere za vse in večjih težav ni bilo. Danes sem zadovoljen, čeprav sem na treningu in tudi v poskusni seriji prikazal še boljše skoke, a to je dober rezultat. Mislim, da si mesta z dvema skakalcema še nikoli nisem delil. Že zgolj po tem si bom zapomnil to tekmo, pa tudi zato, ker je bila zelo napeta," je po tekmi povedal 18-letni Zajc.

Na prizorišču, kjer so lani Slovenci dosegli velik uspeh z zmago Anžeta Semeniča in tretjim mestom Petra Prevca, so od peterice slovenskih skakalcev v finalu trideseterice nastopili trije. Poleg Zajca, ki si je sedmo mesto razdelil skupaj z vodilnim v svetovnem pokalu in nedavnim zmagovalcem novoletne turneje Japoncem Ryoyujem Kobayashijem in Nemcem Stephanom Leyhejem, sta točke svetovnega pokala osvojila še Anže Lanišek (260,9 točke) s 13. ter Domen Prevc (247) s 23. mestom.

Branilec lanske zmage Semenič je tekmo končal kot 43. mestu, povratnik po poškodbi Tilen Bartol pa mesto za njim. Šesti Slovenec v Zakopanah Jurij Tepeš je obstal v petkovih kvalifikacijah.

"Danes so rezultati dobri, Timi je bil odličen. No, rezultatsko gledano, njegovi skoki niso bili. Še ima rezerve. Če bi naredil res tako, kot zna, bi bilo še boljše. Zanj lahko rečem, da je pripravljen tudi za stopničke. Tudi njegovi prvi trije skoki tu so bili boljši, danes pa je delal drobne napake. Ker je konkurenca zelo zgoščena, je treba skočiti brez napak. Želeli smo si več. A ne smemo jih loviti in se z njimi preveč obremenjevati, saj lahko hitro pride do psihološkega pritiska, zakrčenosti, obremenjenosti," je iz Poljske za STA sporočil glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj: "Mi smo zadovoljni, da je Timi vedno zraven, da je v družbi najboljših."


"Tudi Lanišek je dobro opravil svojo nalogo, zadovoljni smo tudi z Domnom. Semenič in Bartol sta naredila preveč napak na odskočni mizi, tako da je bilo enostavno premalo za finale. Konkurenca je precej izenačena in za finale je bilo treba dobro skočiti. V finalu pa je bila res poštena tekma, izenačene razmere za vse. Prireditelji so lepo izpeljali tekmo," je še dejal trener.

V ospredju je Kraft končal avstrijsko "sušo", saj je rdeče-bela falanga zadnjo zmago pred tem dosegla marca 2017 v Planici. Petindvajsetletnik je v boju za vrh za 2,6 točke ugnal Norvežana Roberta Johanssona na drugem ter za pet točk Japonca Yukiyo Sata na tretjem mestu.

Ena od slovitih žrtev današnje tekme, ki je zlasti v prvi seriji potekala v zelo spremenljivih vremenskih razmerah, je bil drugi najboljši skakalec te zime ter branilec skupne zmage sezone Poljak Kamil Stoch, ki je na veliko razočaranje domačih navijačev nastope končal že po prvi seriji na 36. mestu. Po tekmi je bil skakalni as pred domačimi novinarji precej redkobeseden. "Na mizi sem napravil napako, nato sem se boril in izvlekel največ, kar sem lahko," je dejal poljski zvezdnik in odločno zavrnil namige, da naj bi na dosežke vplivale spremenljive vremenske razmere.

"Trenutno sam delam napake, ki jih še nisem odpravil. To ni nekaj, kar bi bilo mogoče rešiti v enem ali dveh dnevih," je dodal, ne da bi se želel poglobiti v podrobnosti. Stoch je tudi lani v Zakopanah končal zunaj finala, nato pa na olimpijskim igrah v Pyeongchangu osvojil zlato ter postal najboljši skakalec sezone.

Naslednja tekma svetovnega pokala skakalce čaka prihodnji konec tedna v japonskem Sapporu. Bertoncelj bo v deželo vzhajajočega sonca odpeljal isto ekipo kot na Poljsko z eno menjavo - Tepeša bo zamenjal Žiga Jelar, ki bo reprezentančne kolege počakal kar v Sapporu.

Članki iz rubrike