pia filipcic 1 Odkrito.si

Znana Slovenka s hudo poškodbo glave

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za četrtek, 25. aprila

Regresija Petisvet.si

S strtim srcem opazovala njegov odhod

Državni svetniki Svet24.si

Zdravstvo razpada, najpomembnejše vprašanje pa ...

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je po govoricah o ločitvi le ...

eva in tomaž objem Njena.si

Ljubezen po domače: Bo zgodba z Evo vse šokirala?

tina in miha poljub Njena.si

Strasten poljub ni bil del koreografije

STA
STA
0 19.01.2019 16:19:59

ODLIČNA PREDSTAVA! Martin Čater do smukaškega izida kariere

Reuters
Od tretjega mesta ga je po več kot štirih kilometrih spusta ločilo le 66 stotink.

Na seznamu zmagovalcev smukov v Wengnu je novo ime. Avstrijec Vincent Kriechmayr je najdaljši, 4270 metrov dolgi smuk prevozil s časom 2:28,36 minute za prvo zmago v Bernskem višavju. S startno številko 41 se je izkazal Martin Čater, ki je z zaostankom manj kot sekunde (+0,92) skočil na osmo mesto za najboljši smukaški izid kariere.

Domači matador Beat Feuz (+0,14) je osvojil drugo mesto in se uvrstil pred Norvežanoma Aleksandrom Aamodtom Kildejem (+0,26) in Akslom Lund Svindalom (+0,52) na tretjem in četrtem mestu.

Čater je startal šele v spodnjem delu startnega seznama, ko so najboljši v ciljni areni medijem že dali izjave. Na najdaljšem smuku je bil hiter v zgornjem delu ter ves čas držal stik z najhitrejšimi, z zaostanki sekundo oziroma manj, najkrajšo linijo pa je ubral v spodnjem delu. Štirinajsti vmesni čas pred koncem je pomenil, da bo danes vpisal dobro uvrstitev. Vprašanje je bilo le, do kam bo segel. Ob prihodu v cilj se je ob njegovem imenu pojavila številka osem.

Šestindvajsetletni tekmovalec iz Pečovnika nad Celjem, ki je veliko obetal, a na novembrskih in decembrskih preizkušnjah ni pokazal vsega, kar je sposoben, se je prvič uvrstil v smukaško deseterico.

Osmo mesto v Wengnu je njegov tretji najboljši dosežek v svetovnem pokalu. Že lani je v Wengnu z 11. mestom dokazal, da mu leži ta smuk, ki od tekmovalcev terja vrhunsko telesno pripravljenost ter najširši spekter smučarskega znanja, občutke za drsenje, hitrost in tehnično podkovanost.

Čater je celo napadal prve slovenske smukaške stopničke v Wengnu. Od tretjega mesta ga je po več kot štirih kilometrih spusta ločilo le 66 stotink. Že v petek na sicer precej krajšem smuku za alpsko kombinacijo je postavil sedmi čas, kombinacijo pa končal na 12. mestu.

Čater je bil po odpeljanem najboljšem smuku v karieri končno zadovoljen, tudi zadovoljen odziv trenerja slovenske smukaške vrste Petra Pena, ki je ob progi spremljal nastop varovanca, je povedal vse.

Na smukih je najvišje segel Andrej Jerman, ki je bil leta 2011 četrti, ko je prve slovenske wengenske smukaške stopničke zgrešil le za štiri stotinke.


Na startu sta bila še dva Slovenca. Točke je s 27. mestom osvojil tudi Boštjan Kline (+2,49). Miha Hrobat pa je smuk končal na 38. mestu (+3,91).

Presenetljiv je tudi razplet povsem na vrhu. Nekdanji svetovni mladinski veleslalomski prvak Kriechmayr je pri svojih 27 letih osvojil četrto zmago v svetovnem pokalu ter devetič skočil na stopničke. V Wengnu še nikoli prej ni bil tako dober.

Pred Wengnom je bil na vrhu lani marca, ko je na finalu sezone 2016/17 v Aareju, ki bo februarja gostil svetovno prvenstvo, dobil smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo, v Beaver Creeku pa je bil najhitrejši na superveleslalomu.

Feuz, ki je ta smuk dobil dvakrat, lani in prvič leta 2012, ima po petih smukih sezone s 340 točkami še naprej oblečeno rdečo majico vodilnega smukača. Drugi Kriechmayr ima na svojem računu 249 točk oziroma 91 manj. Najboljši Slovenec Čater je po novem 23. (38 točk).

Za končno razvrstitev na odru za zmagovalce je bilo treba počakati na sedemnajstega na startu, Aamodta Kildeja, ki je bil na posameznih odsekih celo hitrejši od Kriechmayrja, na koncu pa je za 26 stotink sekunde z zmagovalnega odra na četrto mesto potisnil bolj slovitega rojaka.

Kriechmayr je kot štirinajsti avstrijski zmagovalec wengenske smukaške klasike poskrbel za še sedemnajsto avstrijsko zmaga na smukih v Wengnu.

V nedeljo se bo pokal Lauberhorn sklenil s slalomom na progi Männlichen, na kateri bo prvi slovenski favorit Štefan Hadalin. Pred 39 leti, 20. januarja 1980, je Bojan Križaj postal prvi Slovenec z zmago v svetovnem pokalu, ko je na wengenski slalomski klasiki prehitel Šveda Ingemarja Stenmarka.

V vlogi branilca bo Avstrijec Marcel Hirscher, ki bo v Wengnu lovil še deseto zmago v tej zimi. Hirscher vodi v skupnem seštevku, čeprav je izpustil tako kombinacijo kot smuk.

Članki iz rubrike