favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

zu
zu
0 17.01.2019 10:08:08

To bo na noge dvignilo Slovenijo: Lindsey Vonn spregovorila o Ilki Štuhec in OSUPNILA!

Reuters
Ameriška kraljica belih strmin Lindsey Vonn se bo po poškodbi kolena vrnila na tekmovalne proge ta konec tedna v "njeni" Cortini d'Ampezzo, kjer je doslej vpisala ducat zmag. Čeprav je rekorderka po številu zmag na progi Olympia della Tofane, je tokrat status prve favoritinje prepustila slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec.

"Prevevajo me občutki vznemirjenja in sreče, saj bodo to moje zadnje tekme na Olympii," je Vonnova, s psičko Lucy v naročju, v sredo položila na srce predstavnikom medijev na novinarski konferenci v Cortini, kjer so jo tamkajšnji organizatorji počastili kot superzvezdnico, najprej z velikim aplavzom.

S tem krajem, slikovitim prizoriščem in eno najlepših ter najbolj atraktivnih smukaških prog, ki se vije med slikovitimi vršaci, jo veže posebna in zelo tesna vez, je njeno drugo najljubše prizorišče po Lake Louisu.

Na olimpijski progi delle Tofane je Lindsey Vonn, takrat še z dekliškim priimkom Kildow, vpisala svoje prve smukaške stopničke na tekmah svetovnega pokala, 18. januarja 2004. Teh je bilo nato na tej progi kar 20. Prvo zmago na Olympii je vpisala štiri leta kasneje.

Pred štirimi leti je sledil prav v Cortini nov mejnik, z dvojčkom zmag je prišla do 63 zmag v svetovnem pokalu za rekord med smučarkami. Takrat jo je s tribun bodril takratni fant, zvezdnik golfskih igrišč Tiger Woods.

Štiriintridesetletnica v tej sezoni še ni tekmovala zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknila novembra. Upala je, da bo nastopila v Lake Louisu, a se ni izšlo. Njen števec zmag stoji pri številki 82, dvanajst od teh je osvojila v Cortini, šestkrat na smukih in šestkrat na superveleslalomih. Od absolutnega mejnika Ingemarja Stenmarka (86) jo ločijo štiri zmage.


"To je moja zadnja sezona, zato ne razmišljam o tem, da moram zmagati. Želim le smučati, kolikor dobro znam, in potem bom videla, kaj bo," si Vonnova ne želi ustvarjati prevelikega bremena pričakovanj. Čeprav je kasneje v svojem slogu povedala: "Želim uživati na mojih zadnjih tekmah v Cortini. Sem zelo vznemirjena, ampak, seveda, sem tukaj za to, da bi zmagala, kot vedno."

"Moje telo mi govori, da ima dovolj. Zato ne obstaja možnost, da bi se vrnila nazaj prihodnje leto v Cortino kot tekmovalka. Želja je še prisotna, tudi motivacija, vendar gre za vprašanje fizike. Obstaja tudi življenje po smučanju. Letos bom tekmovala samo v hitrih disciplinah," razkriva Američanka, ki načrtuje tudi nastop na svetovnem prvenstvu februarja v Aareju.

Status favoritinje tokrat prepušča prvi slovenski zvezdnici karavane: "Ilka Štuhec je po dvojni zmagi v Val Gardeni letošnja prva favoritinja, močna je tudi Tina Weirather. To bo en res zelo razburljiv vikend."

Vonnova ima največ zmag na Olympii, a le Avstrijka Renate Götschl je januarja 2005 v treh dneh tekmovanja dobila vse tri tekme, dva superveleslaloma in smuk, v Cortini.

Tudi Slovenke so med zmagovalkami Cortine. Ilka Štuhec je pred dvema letoma, v svoji šampionski sezoni, zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku. Tina Maze je bila štirikrat na stopničkah v Cortini, zmagala je enkrat leta 2014 na smuku. Alenka Dovžan je dobila superveleslalom leta 1994, zmago si je delila s Švedinjo Pernillo Wiberg. Špela Pretnar je bila leta 1995 tretja ne veleslalomu v Cortini, Mojca Suhadolc pa je bila tretja na smuku leta 2000.

Danes bo v Cortini preizkus smukaške proge pred smukaškima tekmama v petek in soboto, v nedeljo bo še superveleslalom. Na startu treninga ne bo olimpijske smukaške prvakinje, domačinke Sofie Goggia, ki je konec minule sezone osvojila tudi smukaški globus.

Članki iz rubrike