mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 10.01.2019 12:54:46

Hirscher zmaguje tudi za ... ZELENO MIZO!

ALESFEVZER.COM
Mednarodna smučarska organizacija Fis je danes nemškemu alpskemu smučarju Stefanu Luitzu odvzela zmago na veleslalomu za svetovni pokal, ki je bil 2. decembra v ameriškem Beaver Creeku. Posledično so zmago na tej preizkušnji dodelili drugouvrščenemu Avstrijcu Marcelu Hirscherju.

Krovna smučarska federacija je Luitza naknadno diskvalificirala zaradi nedovoljene uporabe kisikove maske. To sredstvo, uporaba kisikove maske sicer ni uvrščena na seznam prepovedanih sredstev svetovnega protidopinške agencije Wada, je uporabil med prvo in drugo vožnjo moškega veleslaloma, na katerem je bil nato najhitrejši.

A prvi je bil le dober mesec, do današnje odločitve Mednarodne smučarske zveze, ki uporabo kisikove maske oziroma posebnih znanstvenih in medicinskih metod od leta 2016 izrecno prepoveduje v lastnih pravilih.

Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, ki so posneli njegovo početje. Prizorišče svetovnega pokala v Koloradu je sicer na nadmorski višini nad 2000 metrov, kar pomeni, da bi vdihavanje dodatnega kisika lahko prineslo prednost.


Na uradni spletni strani Fis je Luitz že uradno diskvalificiran v drugi vožnji tega veleslaloma, kar pomeni, da mu je odvzeta njegova premierna zmaga v svetovnem pokalu. Novi zmagovalec je Hirscher. Drugo mesto na veleslalomu je pripadlo Švicarju Thomasu Tumlerju, po novem tretji pa je Norvežan Henrik Kristoffersen.

Na podlagi diskvalifikacije Luitza je eno mesto pridobil tudi slovenski predstavnik Žan Kranjec, ki je to tekmo končal na 25. mestu.

Luitz bo seveda moral vrniti tudi trofejo in denarno nagrado za prvo mesto. Prav tako pa mu bodo izbrisali 100 točk, ki jih je dobil za veleslalomski seštevek svetovnega pokala.

Nemec je napovedal, da bo odločitev Fis izpodbijal na mednarodnem športnem razsodišču Cas. Na voljo ima 21 dni časa za vložitev pritožbe.

Članki iz rubrike