Možganska kap Svet24.si

Prebivalstvo se pospešeno stara, starejši pa so ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
1 06.01.2019 17:33:09

Hirscherju še petič krona Snežnega kralja Sljemena

Reuters
Marcel Hirscher je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev na Sljemenu nad Zagrebom. Drugi je Francoz Alexis Pinturault, ki je za Avstrijcem zaostal šest desetink sekunde, tretje mesto je pripadlo Avstrijcu Manuelu Fellerju z zaostankom 62 stotink sekunde. Slovenca Štefan Hadalin in Žan Kranjec se nista uvrstila v finale.

Hirscher je bil na prvi progi presenetljivo drugi, prehitel ga je rojak Marco Schwarz, ki pa je na drugi progi odstopil. Hirscher je osvojil svojo še peto kristalno krono Snežnega kralja Sljemena. Skupno je to njegova že 64. zmaga v svetovnem pokalu, trideseta slalomska. Več zmag imata le Šved Ingemar Stenmark (86) in Američanka Lindsey Vonn (82).

Skupno so bile 10 že 130 stopničke za Avstrijca. Več jih imata prav tako Stenmark (153) in Vonnova (137). Hirscher je prišel do svoje šeste zmage v sezoni za vodstvo tako v seštevku discipline kot tudi v skupnem seštevku.

Naslednja postaja moške karavane bo konec naslednjega tedna v Adelbodnu z veleslalomom in slalomom. Ženske pa čaka že v torek slalom pod žarometi v Flachauu.

V slovenski smučarski tabor je prvi januarski klasični slalom prinesel streznitev. Po sobotni ženski tekmi slovenskega predstavnika v finalu ni bilo tudi na moškem slalomu. Medtem ko odstop Žana Kranjca, čigar prva disciplina je veleslalom, z visoko startno številko tik pred ciljem ni razlog za zaskrbljenost, pa bode v oči, da se drugič po Madonni di Campiglio Štefan Hadalin ni uvrstil v finale.

Vrhničan še sam ne pozna odgovora za slabe vožnje, s katerimi se v sila zgoščeni konkurenci nikakor ne more prebiti med najboljših trideset. "Slabo. Ne vem. Nimam odgovora. Na progi sem se počutil slabo. Na ogrevalki je še kar šlo, za prvo vožnjo pa ne vem, samo to lahko rečem. Nimam drugega odgovora. Nimam izgovorov. Bil sem slab. Nisem se znašel, na sicer hitri in dobro pripravljeni progi. Ni ravno dobro, ni razlog za veselje," je bil "Štef" v ciljni areni nič kaj zgovoren in zelo poklapan.

"Ne vem še, kaj za naprej. Se bom odločil po tekmi. Najprej moram ohladiti glavo. Plan je trening na Sljemenu, potem pa bomo videli kako naprej," napoveduje Hadalin.


Čeprav se mu je pripetila napaka, je bil bolj zadovoljen ob Ilki Štuhec slovenski junak te zime Žan Kranjec: "Zadnji vmesni čas je bil takšen, da bi še lahko vozil v finalu. Če bi imel soliden spodnji del, je bila možnost, a sem naredil napako. Se mi zdi, da sem smučal solidno na tej hitri progi, ki je bila speljana zelo naravnost. Težko je bilo najti optimalno linijo, da si lahko napadal. Začutil sem progo, kakšni deli so bili zelo dobri, drugi manj. Bila je dirkaška in si moral kar precej tvegati, če si jo želel optimalno speljati."

Zdaj bo fokus na veleslalomu. Jutri in v torek treniramo tukaj v Zagrebu, v sredo bom doma, v četrtek pa naprej v Adelboden," je razkril Kranjec, ki je bil na pragu nove senzacije s številko 62, potem ko je na slalomu v Madonni s startno številko 77 na koncu osvojil 11. mesto.

Po krstni zmagi na veleslalomu v Saalbachu Kranjec z velikim optimizmom in ambicijami zre na veleslalom v Adelbodnu, kjer si prav tako želi stopiti na stopničke: "Adelboden, ... Se ga veselim. Še posebej po zadnjem uspehu v veleslalomu, sem samozavesten, vem kaj moram narediti in bom vse naredil za to, da bom peljal kot znam in upam na čim boljšo uvrstitev."

"Če sem na startu, si želim priti v drugo vožnjo, ni pa to črn dan, nisem slabo vozil, sem dirkal, dal vse od sebe. Bil je tudi dober trening. Sigurno bi bil veliko bolj razočaran, če bi odstopil na veleslalomu, si pa želim tudi slalom dobro oddirkati," pravi Žan Kranjec, ki se je moral po novem letu spopadati tudi z enodnevno trebušno virozo. "Kar sem treniral, sem dobro smučal, vem in verjamem, da je forma še tukaj."

Odgovorni trener Slovencev Klemen Bergant je imel mešane občutke: "Težko rečem kaj pametnega. Štefan je slabo smučal. Če slabo smučaš, je tudi čas temu primeren. Žan je pokazal, da se da. Vemo kdo in kakšna oprema je v ospredju, danes so ene druge smučke spet super dobro funkcionirale, a to ni razlog. Žan je smučal super dobro, je riskiral do konca, žal mu ni uspelo čisto do cilja, drugače bi ga imeli v drugi vožnji. Štefan pa je slabo tekmoval v Madonni, danes je slabo tekmoval, ne vem, kaj se zgodi. S Hrvati, ki so prišli v drugi tek, smo trenirali, pa ga niso nažgali, očitno je nek drug problem, zakaj ne more in zakaj na tekmi ne naredi tistega, kar zna."

"Ne zna se pripraviti na tekmovalni dan, da smuča kot je sposoben. V tej sezoni mu je res dober tek uspel le v finalu slaloma v Saalbachu, ko je imel daleč najboljši čas druge vožnje za osmo mesto. Veleslalom mu tudi ne gre. Imamo določen problem. Najprej se moram z njemu pogovoriti," je dejal trener, ki bo fanta pripravil, da bodo tudi v četrtek, pred odhodom v Adelboden, še potrenirali v Kranjski Gori.

"A ga bomo poslali na morje? Jutri Štef trenira slalom, Kranjec veleslalom. V dobrem in slabem se držimo tega plana, kolikor se seveda le da, ki smo si ga začrtali," je še odgovoril na vprašanje, ali kaj posebnega pripravlja za Hadalina.

Članki iz rubrike