902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 06.01.2019 17:02:19

Oestbergova zmagala na novoletni turneji, Čebaškova 21.

Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg je zmagala na zadnji tekmi novoletne turneje za svetovni pokal smučarskih tekačic v Val di Fiemmeju in potrdila skupno zmago na Tour de ski. Na vzponu na Alpe Cermis je bila druga Rusinja Natalija Neprijajeva (+2:21,0), tretja pa Finka Krista Pärmäkoski (+2:55,9).

Alenka Čebašek je bila 21. (+12:08,1), 22. pa druga Slovenka Anamarija Lampič (+12:25,9).

Prvič po treh letih je slovenska predstavnica končala turnejo, vendar je pred zadnjo etapo kazalo še precej bolje. Anamarija Lampič je sobotno predzadnjo etapo na 10 kilometrov klasično s skupinskim startom končala na osmem mestu in skupno napredovala na deseto mesto, pa ji je brutalni vzpon pobral preveč moči, da bi se lahko vmešala v boj za deseterico. Na koncu je padla tudi iz dvajseterice ter jo je za mesto prehitela še Čebaškova, pa čeprav je imela 23-letna Lampičeva priložnost za vrhunski dosežek, saj je na startu zardi bolezni manjkala tudi Norvežanka Lotta Udnes Weng in Gorenjska se je v strmino podala kot deveta.

Na začetek vzpona je Lampičeva prišla s 15 sekundami prednosti pred tekmicami na 9. mestu, Čebaškova pa je ohranjala 23. mesto. Po 900 metrih vzpona sta Lampičevo ujeli in prehiteli Masako Išida iz Japonske in Moa Molander Kristiansen, približala se je tudi Rusinja Lidia Durkina. Po dodatnem kilometru oz. 900 metrov pred ciljem je Lampičeva izgubila še nekaj dodatnih mest, padla je na 19. mesto z zaostankom 10 minut za vodilno tekmovalko. Bolje je na hudem vzponu šlo Čebaškovi, ki se je reprezentančni kolegici približala le še na 38 sekund zaostanka na 21. mestu. Na cilj je prva prišla Čebaškova.

"Tekma je res naporna. Vzpon ne dopušča, da bi vsaj malo zadihal. Nisem vedela, kaj me čaka in na koncu je bil to samo boj. Nisem želela niti kaj preveč gledati gor, koliko je še do konca. Sama danes niti nisem imela težave, da bi me pekle noge. Zagrabil pa me je krč v prepono. Vseskozi tečeš s kratko tehniko, ne odpiraš se dovolj in zato sem imela malo krča. Tam sem izgubila, vmes, ko je bil slalom, sem se skušala nadihati, na koncu pa sem res vesela, da sem na vrhu. Skozi progo sem vedela, na katerem mestu sem tekla, saj smo po 20. mestu štartale skupaj. Približno sem tako vedela, kje sem. Škoda je tistega krča, saj bi Rusinjo še lahko prehitela. A enkrat ko imaš tako trde noge in ko je toliko laktata v mišicah, nimaš nobene hitrosti več za šprint," je po tekmi povedala Čebaškova.

"Nisem razočarana, niti slabe volje. Vedela sem, da bo danes zame najtežja etapa od vseh. Trpela sem od štarta do cilja. Umirala sem. To bi lahko primerjala morda le z državnim prvenstvom, kjer je prav tako samo vzpon. Tam tudi nisem dobra. Zame vzpon res ni, rada imam razgiban teren. Že na začetku vzpona sem se zaletela v zid, takoj sem zahodila. Ko sem videla tablo, da je še tri kilometre do konca, mi je postalo kar malo slabo. Danes je bilo res težko, pomislila sem tudi o tem, da odstopim, a sem uspela priti do cilja," pa je dodala Lampičeva.

"Moramo vedeti, da tri leta ni bilo tekmovalke na vrhu Alp Cermisa. Če ne drugega, smo tlakovali dobro pripravo tudi za prihodnje sezone. Dekleti sta danes prvič šli na Alp Cermis, bila je popolna neznanka in ko se bosta prihodnje leto vrnili, bo to en velik plus, veliko spoznanje, kaj pomeni odteči Alp Cermis, kaj pomeni odteči celoten Tour de ski. Vse čestitke puncama, kljub temu, da nismo bili med najboljših 20, je to odličen rezultat in vse pohvale," pa je ocenil prvi mož stroke v slovenski vrsti Nejc Brodar.



Oestbergova je po treh letošnjih posamičnih zmagah zanesljivo prvič v karieri slavila na novoletni turneji, na kateri je bila dvakrat druga, obakrat za rojakinjama. Leta 2016 jo je ugnala Therese Johaug, v prejšnji sezoni pa Heidi Weng, ki je tedaj slavila drugič zapored.

V sezoni 2008/09 je Petra Majdič Sloveniji s skupnim tretjim mestom prvič priborila zmagovalne stopničke, naslednjo zimo pa je bila druga in je zaostala le za Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Ta je tedaj začela pohod do rekordnih štirih zmag, vse je dosegla v nizu. Končala ga je v sezoni 2013/14 Therese Johaug, ki je začela norveško žensko prevlado na turneji.

Čebaškova in Lampičeva sta po Majdičevi, Barbari Jezeršek, Vesni Fabjan, Maji Benedičič in Lei Einfalt šesti in sedmi Slovenki, ki sta končali turnejo. Med Slovenci, ki so tokrat končali predčasno, je vrh, dvakrat, osvojil le Nejc Brodar.

Johannes Hoesflot Klaebo pa je postal najmlajši zmagovalec novoletne turneje v moški konkurenci. Dvaindvajsetletni Norvežan je zanesljivo ubranil vodstvo v skupnem seštevku, pa čeprav se mu je na devetkilometrskem vzponu Rus Sergej Ustjugov približal na vsega 16,7 sekunde. Pri vzponu na cilj, ki leži na nadmorski višini 3650 metrov, klanec pa se povzpne tudi na 28 odstotkov, si je najnižjo stopničko zmagovalnega odra priboril drugi Norvežan Simen Hegstad Krüger.

Branilec naslova Švicar Dario Cologna, ta je tekmovanje dobil kar štirikrat, v finalu ni nastopil. Razlog so težave z dihali, ki so se pojavile po sobotni 15-kilometrski tekmi. Sredi tedna je odnehal tudi edini slovenski predstavnik Miha Šimenc.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v soboto v Dresdnu, kjer bosta na programu sprinta za moške in ženske.

Članki iz rubrike