baško jezero, faaker see Svet24.si

Slišala sta klice iz močvirja ob jezeru. V blatu...

Antonio Tajani Svet24.si

Tudi desno usmerjena Italija nadaljuje s pomočjo ...

Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje Necenzurirano

Zdravniške "dvoživke": zakaj ministrica ...

mitja-stular-joze-mozina_pl Reporter.si

Na palačinkah z Janšo: kako sta Jože Možina in...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

andrej-štelcer Njena.si

Poroka na prvi pogled: Po žaljivkah se je oglasil...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

STA
STA
0 04.01.2019 16:04:20

Kobayashi v Innsbrucku do hat-tricka, Timi Zajc deseti

Reuters
Japonec Ryoyu Kobayashi (267 točk) je zmagovalec tudi tretje tekme 67. novoletne turneje štirih skakalnic v Innsbrucku. Med trideseterico sta nastopila dva Slovenca. Najboljši to zimo Timi Zajc (226,6), ki je bil po polovici tekme četrti, je v finalu zdrsnil na deseto mesto, skupno pa je osmi, Anže Lanišek (224,8) pa je končal kot dvanajsti.

"Po prvi seriji smo razmišljali o stopničkah. Timi je močan, a v finalu je naredil pregrobo napako na odskočni mizi, bil je precej prezgoden. S tako nizkega zaletišča se s takšno napako ne da leteti daleč. Pred finalno serijo sva se pogovarjala o tem, da mora ostati miren, da ničesar ne sme dodajati. Žal se je zgodilo, da je morda želel preveč, dodajal je in zato je odskočil prezgodaj," je po tekmi povedal glavni trener reprezentance Gorazd Bertoncelj.

"Tudi razmere v prvi seriji so bile za vse skakalce zelo poštene, medtem ko je bilo v drugi pri nekaterih premalo vzgonskega vetra," je ocenil Bertoncelj in o drugem slovenskem finalistu za TV Slovenija dejal: "Tudi Anže je danes opravil dva lepa skoka, psihično je bil zelo močan. Še posebej smo veseli, ker je bil še pred tremi tedni v večji krizi. Dobro se je pobral."

Lanišek je po svoji prvi tekmi na 67. turneji dodal: "Zadovoljen sem z vsemi skoki v Innsbrucku. Prikazal sem zelo visoko raven, kar se je pokazalo tudi na tekmi. V finalni seriji sem naredil manjšo napako, bil sem pozen, še bolj kot v prvi seriji, a še vseeno je to super popotnica za naprej."

Slovenski skakalci so imeli prvič na letošnji turneji 100-odstoten kvalifikacijski izkupiček, tako da je vseh šest Slovencev nastopilo na današnji tekmi, med trideseterico pa sta se prebila le Zajc in Lanišek. Brez točk so tekmo končali Bor Pavlovčič s 36., Anže Semenič s 37., Rok Justin s 40. in Jernej Damjan s 45. mestom.



Bertoncelj se je odločil, da bo za zadnjo tekmo turneje Justina zamenjal Nejc Dežman. Justin bo odpotoval na tekme celinskega pokala v Klingenthal, kjer bo lovil sedmo kvoto za Slovenijo v naslednji periodi svetovnega pokala.

V ospredju pa boj za naslednika Poljaka Kamila Stocha, ki je na turneji slavil dvakrat zapored, v bistvu že odločen. Le še velika napaka lahko 22-letnega Japonca, ki je to sezono slavil že sedmič, oddalji od prestižne lovorike. Največji in pravzaprav edini preostali tekmec Kobayashija za zlatega orla, Nemec Markus Eisenbichler (223,8 točke), ki je v skupni razvrstitvi turneje zaostajal za 2,3 točke, je bil danes "šele" 13. in je zaostal tudi za obema slovenskima finalistoma.

Kobayashi je tako le še en skok oddaljen od grand slama, ki je doslej uspel le Nemcu Svenu Hannawaldu leta 2002 ter lani Stochu. "O tem ne razmišljam, za Bischofshofen si želim le dobre skoke," je po novi zmagi dejal japonski skakalec in o današnji predstavi dodal: "Tekma je bila težka. Veter je bil zelo močan, čuden. Morda se res zdi, kot da z lahkoto zmagujem, ampak bilo je težko."

Novoletna turneja, ki tradicionalno velja za prvi vrhunec skakalne sezone, se bo tako po tekmah v nemških Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu ter avstrijskem Innsbrucku končala v nedeljo v Bischofshofnu.

Članki iz rubrike